Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX210 IS: s překvapivou zbraní

1.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na další malý kapesní ultrazoom. Je jím Canon PowerShot SX210 IS, který nabízí 14MPx CCD snímač a velmi zajímavý objektiv se 14× optickým zoomem. Překvapí i malými rozměry a širokoúhlým LCD displejem, nechybí ani HD videosekvence.

Videosekvence


Vzhledem k tomu, že fotoaparát má 16:9 LCD displej, který je dobře využitelný spíše u HD videosekvencí než u focení, dá se předpokládat, že i úroveň videa bude dobrá. A PowerShot SX210 IS na tom skutečně není špatně. V průběhu natáčení je k dispozici optický zoom, ti odvážnější mohou zkusit i digitální, ale zde už je nutno počítat s úbytkem kvality. Ta je ale v normálních podmínkách dostatečně dobrá.


standardní videosekvence, klikněte pro zvětšení

Rychlost přicloňování je dobrá (ale mohla by být ještě poněkud lepší), ostření je rovněž rozumně rychlé a účinné. Co se týče stabilizace, tak můžete využít optickou stabilizaci, kterou je možno nastavit i do tzv. dynamického režimu. V tomto případě je stabilizační účinek výrazně zvýšen a sami se můžete přesvědčit na následujícím videu, které bylo natáčeno za chůze, a to v celém rozsahu ohnisek. Není to samozřejmě naprosto stabilní, ale s trochou umu můžete i v pohybu natáčet dostatečně zajímavá a neroztřesená videa.


videosekvence za pohybu (dynamický režim stabilizace), klikněte pro zvětšení

Celkově lze říci, že videosekvence jsou kvalitní, zoomování plynulé a fotoaparátem můžete nahradit levnější videokameru. Situaci napomáhá i stereo mikrofon.


interiérová videosekvence, klikněte pro zvětšení

Bohužel je zde jeden menší problém. Video je zaznamenáváno do QuickTime a ten je v podání Canonu velmi náročný na paměť. Chcete-li natáčet delší videosekvence, nakupte si pořádnou zásobu velkých SDHC nebo SDXC karet. Ostatně posuďte sami:
  • 1280×720 / 30 fps - cca 3000 kB/s
  •  640×480 / 30 fps - cca 1250 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 500 kB/s

Sami vidíte, že 3 MB/s není právě málo. Ke stažení jsou všechny tři výše uvedené videosekvence, venkovní scéna (38 sekund, 108 MB), snímání za chůze (16 sekund, 49 MB) a interiérová scéna (23 sekund, 69 MB).


Stabilizace


Módů stabilizace zde najdete více než dost. Můžete ji vypnout, nechat stabilizovat neustále, pouze při focení, je zde i režim dynamické stabilizace, kdy výborně stabilizuje videosekvence. Jako poslední je tu pak stabilizace pro panorámování (panning), kdy je stabilizace aktivní pouze ve vertikálním směru. Testovací snímky byly pořízené s ohniskem 136 milimetrů na vzdálenost zhruba dvou metrů s expozičním časem 1/5 sekundy.


bez stabilizace


se stabilizací (trvalou)


se stabilizací (pouze při focení)


se stativem

Účinek stabilizace je velmi dobře patrný, překvapivě lepší výsledek měla trvalá stabilizace. Podle teorie by měla být účinnější stabilizace aktivní pouze při expozici snímku. Je vidět, že i při času 1/5 sekundy se stabilizace téměř vyrovná stativu.


Fotografování portrétů, blesk


PowerShot SX210 IS disponuje velmi dobrou detekcí tváří, která je rychlá a zvládá i horší úhly nebo ne vždy ideální nasvícení. K rozsahu ohnisek nelze mít námitek, je zde širokoúhlé ohnisko pro snímání větších skupinek na krátkou vzdálenost, ale i delší ohniska pro detailnější portréty.


expoziční čas 1/100 s, clona F5, citlivost ISO 250, ohnisko 144 mm, klikněte pro zvětšení

Při citlivosti ISO 250 je míra šumu nízká, kresba ve tváří lehce slabší, ve vlasech to docela jde. Je vidět, že typicky pro Canon fotoaparát volil víceméně správnou expozici, ale snadno sklouzává k přepalům.


expoziční čas 1/250 s, clona F5, citlivost ISO 320, ohnisko 144 mm, klikněte pro zvětšení

S kratším časem a vyšší citlivostí je snímek trochu ostřejší, ale jde také vidět silnější odšumování. Kresba ve vlasech je dobrá, opět ale vzniká dost přepalů.

Blesk má tradiční 4 režimy. Vypnutý, zapnutý, automatický a slow synchro. To lze doplnit o předblesk a trvale zapnutou AF diodu, která dále pomáhá snižovat efekt červených očí. Ten se totiž občas na snímcích vyskytuje. Fotoaparát trpí na podobný problém jako Sony Cyber-shot WX1, a to na stínění blesku objektivem na nejširším ohnisku. V takovém případě je pravý dolní roh snímku trochu tmavý. Ostatně si to můžete všimnout i na následujících snímcích.


blesk -2 EV (1/60 s, ISO 100)


blesk +0 EV (1/60 s, ISO 100)

blesk +2 EV (1/60 s, ISO 100)

blesk -2 EV (1/60 s, ISO 400)

blesk +0 EV (1/60 s, ISO 400)

blesk +2 EV (1/60 s, ISO 400)

Samotná síla blesku je spíše slabší, ale to je dáno i kratším expozičním časem 1/60 sekundy. To hodnotím jako pozitivum, neboť spousta dnešních kompaktů používá i s bleskem delší časy a snímky tak jsou rozmazané.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.