Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX210 IS: s překvapivou zbraní

1.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na další malý kapesní ultrazoom. Je jím Canon PowerShot SX210 IS, který nabízí 14MPx CCD snímač a velmi zajímavý objektiv se 14× optickým zoomem. Překvapí i malými rozměry a širokoúhlým LCD displejem, nechybí ani HD videosekvence.
Při uvedení fotoaparátu zvýšení rozlišení nevzbudilo právě nadšení. Na malém 1/2,3" CCD čipu je 14 megapixelů přeci jen opravdu hodně. Pixely tak mají rozměr pouze 1,4 mikrometru. Neodsuzujme však SX210 IS předčasně, možná překvapí, na což se nyní podíváme. Na modré ploše půjde dobře vidět jasový šum, na bílém pozadí pak ten barevný a písmena ukážou, jaké je zachování detailů.


testovací snímek


ISO 80

Odšumování je kvalitní, objevují se sice velmi lehce ustřelené pixely, ale míra ostrosti a detailů je výborná a fotoaparát lze určitě pochválit.


ISO 100

I při citlivosti ISO 100 je šum minimální, docela příjemný. Fotografii lze označit za kvalitní, např. barevný šum zde není ani trochu.


ISO 200

Navýšení citlivosti na ISO 200 znatelně zvyšuje odšumování, takže lehce klesá ostrost. Vzhledem ke 14 megapixelům na malém snímači lze ale výsledek označit stále za dobrý.


ISO 400

ISO 400 opět zvyšuje odšumování a zvýrazňují se ustřelené pixely. Detailnost je ještě dobrá, ale na kvalitní snímky to už není.


ISO 800

ISO 800 zahaluje snímek do lehkého závoje snižující kontrast. Odšumování je s ohledem na vysokou citlivost provedeno docela dobře, je zvolen přiměřený kompromis mezi ostrostí, šumem a zachováním detailů.


ISO 1600

Nejvyšší citlivost ISO 1600 závoj ještě zvyšuje, detaily jsou již méně patrné, ale stále nedochází k rozpíjení. Šumu je už hodně a fotit na ISO 1600 chce už dost velkou odvahu. Osobně bych nešel přes ISO 800.


ISO 1600 (režim Nízká hladina osvětlení - 3,5 MPx)

Pixel binning použitý u režimu Nízká hladina osvětlení nese své ovoce. Fotografii rozhodně nelze označit za kvalitní, to nikoli, ale vypadá docela "koukatelně" a barevnost se ztratila jen trochu. Druhým testovacím snímkem je fotografie zajíce, kde uvidíme především zachování detailů.


testovací snímek


ISO 80


ISO 100

ISO 200


ISO 400

ISO 800


ISO 1600

ISO 1600 (režim Nízká hladina osvětlení)

Do citlivosti ISO 200 je kvalita snímků velmi dobrá, ostrost a detailnost je zachována. Při ISO 400 je už odšumování patrnější, které je u ISO 800 dále výraznější. Kresba začíná být poněkud slabá. Teprve u citlivosti ISO 1600 ale dochází opravdu k hodně silnému rozmývání, resp. k jakémusi zahalení fotografie. Režim Nízká hladina osvětlení opět ukazuje docela zajímavou kvalitu, snímek je docela ostrý a nemá až tak vysoký šum, který by se od ISO 1600 dal očekávat. Samozřejmě je nutno počítat s rozlišením pouze 3,5 megapixelů.


ISO 80


ISO 100

ISO 200


ISO 400

ISO 800

ISO 1600

Na snímcích bílé plochy je zřetelné odšumování, které způsobuje lehce ustřelené pixely. Ty ale nejsou naštěstí příliš výrazně jasově odlišné a navíc jich je docela dost, působí tedy spíše dojmem přirozeného šumu než artefaktů vzniklých po odšumování.



Graf ukazuje, že ISO 200 a 400 odšumování zvyšuje, protože průměrná odchylka jasu je zhruba stejná.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.