Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX210 IS: s překvapivou zbraní

1.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na další malý kapesní ultrazoom. Je jím Canon PowerShot SX210 IS, který nabízí 14MPx CCD snímač a velmi zajímavý objektiv se 14× optickým zoomem. Překvapí i malými rozměry a širokoúhlým LCD displejem, nechybí ani HD videosekvence.

Noční scéna


Díky bohatým expozičním nastavením se dá fotoaparát docela dobře používat pro focení v noci. Pochopitelně to chce stativ. Líbila by se mi snad jen delší než 15sekundová expozice. Ta může být občas poněkud limitující.


expoziční čas 15 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 46 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát potěšil přiměřeným šumem i slušnými detaily přes trochu jemnější kresbu. Fotografie je na kompakt překvapivě kvalitní. Dále se podíváme na výřezy ze snímků při různých citlivostech.


expoziční čas 8 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 91 mm

Nejnižší citlivost zachovává velmi slušné detaily, šum je téměř neznatelný. Kvalita snímku mě potěšila, od 14MPx čipu bych takto přesvědčivé výsledky v noci nečekal.


expoziční čas 6 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 91 mm

Ani při citlivosti ISO 100 není fotografie vůbec špatná. Míra detailů je dobrá, šum nízký.


expoziční čas 3,2 s, clona F5, citlivost ISO 200, ohnisko 91 mm

Citlivost ISO 200 šum už lehce zvyšuje, slabší detaily jsou trochu méně výrazné. Kvalita fotografie je ale stále vysoká.


expoziční čas 1,6 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 91 mm

Teprve u ISO 400 je znatelný úbytek kvality fotografie. Slabé detaily mizí, šum roste a odšumování začíná produkovat ustřelené pixely.


expoziční čas 0,8 s, clona F5,6, citlivost ISO 800, ohnisko 91 mm

ISO 800 dále zeslabuje detaily, fotografie se halí jakoby do závoje. Odšumování je tedy už poměrně silné, ale nedělá neplechu v podobě rozpatlání nebo silného barevného šumu. To zde překvapivě nenajdete.


expoziční čas 0,4 s, clona F5,6, citlivost ISO 1600, ohnisko 91 mm

Nejvyšší citlivost ISO 1600 už snímek i rozpatlává a jeho využití je tedy značně diskutabilní. Osobně bych se této citlivosti opravdu vyhýbal.


expoziční čas 1/15 s, clona F5,6, citlivost ISO 6400, ohnisko 91 mm

Poslední fotografie je pořízená v režim Nízká hladina osvětlení. V takovém případě automatika může zvolit i ISO 6400, vždy jsou ale snímky pouze v rozlišení 3,5 megapixelů. S takto vysokou citlivostí už ani pixel-binning nepomůže.


Standardní scéna


Následují dvě tradiční fotografie doprovázející každou recenzi.


expoziční čas 1/1000 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisko 67 mm, klikněte pro zvětšení

Se zapnutým automatickým režimem je automaticky zapnutý i i-Contrast. Ten navyšuje citlivost na ISO 160 a výrazně pomáhá potlačit přepaly. To se povedlo i zde, nicméně vše se už zachránit nepodařilo. Kresba ve stinných částech bývá většinou slabší, nicméně na této fotografii je překvapivě dobrá a dokonce i bez výraznějšího šumu.


expoziční čas 1/1000 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisko 46 mm, klikněte pro zvětšení

Zde už je kresba ve stinných částech trochu méně výrazná, každopádně fotoaparát snímky vůbec nepatlá, detailů je zde spousta a v tomto ohledu patří Canon PowerShot SX210 IS k nejlepším přístrojům.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.