Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX220/SX230 HS: (pří)jemná evoluce

26.9.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na PowerShot SX230 HS, který mimo jiné přináší rychlejší 12MPx CMOS BSI snímač, podporou Full HD videosekvencí a nově je zde i GPS. Recenze se v podstatě věnuje i slabšímu modelu SX220 HS, jehož jediným rozdílem je absence GPS.
Zhodnocení kapesního ultrazoomu Canon PowerShot SX230 HS (a SX220 HS, který nemá GPS) je velmi složité. Na jednu stranu fotoaparát dokáže dělat jedny z nejlepších snímků nejen ve své kategorii, aby vzápětí předváděl tradiční "průšvihy" kompaktů. To se týká např. protisvětla, kde objektiv hodně trpí na silné odlesky a chromatickou aberaci. Toto jsou nejpalčivější problémy fotoaparátu co se týče kvality snímků.

CMOS BSI snímač s procesorem DIGIC 4 ale jinak tvoří velmi zajímavou kombinaci. Canon se nesnaží moc odšumovat, takže fotografie sice mají výraznější jasový šum, ale zůstávají zde, a teď se držte, detaily! PowerShot SX230 HS je jedním z mála kompaktů, které nerozmydlí celou fotku a skutečně tráva je tráva, strom je strom a ne flek. Potěší i to, že slušnou kvalitu obrazu si zachovává dokonce i na středních citlivostech. Jak je ale už moderních Canonů obvyklé, mámě zde větší problém s přeexpozicí (v lese se bez -1 EV a někdy i dvojnásobku prostě nehnete) a vyvážením bílé (opět, ve stínu to automatika opravdu nedává a ručně musíte vyvážit na zataženo).

Plná automatika navíc sama aktivuje i-Contrast, což je sice výborná technika na srovnání jasů, ale pro kvalitu prosvětlených stínů má katastrofální následky. Lehce potlačí barvy, což se dá snést, ale vyšší ISO s prosvětlením úplně zničí jakoukoli kresbu ve stínech. i-Contrast prostě zakažte a na automatiku zapomeňte. Nejautomatičtější režim, který je dobře použitelný, je režim P. Tento fotoaparát je pro ty, kterým nevadí si občas pohrát s korekcí expozice a vyvážením bílé. Režimy nastavení expozice jsou nicméně velmi bohaté a máte zde dokonce irisovou clonu.





Makro je spíše průměrné, ale najdete zde dvě oblasti (u 60mm a 100mm ohniska), kdy fotoaparát dává docela pěkné výsledky. Ostření je rozumně rychlé, za špatného světla ale jeho spolehlivost klesá. Full HD video je velmi kvalitní a stejně jako u předchůdce SX210 IS, i zde je použita velmi slušná stabilizace. Jako videokamera bude fotoaparát sloužit výborně, jen si nezapomeňte nakoupit desítky GB paměťových karet, protože datový tok videosekvencí je opravdu vysoký. Nový GPS modul mě moc nenadchnul. Má obrovskou spotřebu energie, přesnost není kdovíjaká a prvotní načtení polohy je nezřídka záležitost desítek minut než minut. Po načtení polohy a novém spuštění přístroje je ale aktualizace okamžitá (doposud asi nejrychlejší, jakou jsem viděl). Potěší solidní rychlost přístroje.

Jako poslední tu mám velké výtky k ergonomii. Protože SX230 HS je v podstatě modelem SX210 IS s jiným čipem a GPS k tomu, prakticky všechny problémy zůstaly. Už potřetí tu máme otravný vyskakovací blesk (u nástupce bude mít Canon už třetí pokus se ho zbavit, snad mu to konečně vyjde), tuhý joystick na zoomování byl nahrazen klasickou páčkou, což ale nic nevyřešilo. Problém byl v nesmyslné tuhosti joysticku a nová páčka je na to na chlup stejně. Totéž se týká otočného kolečka, neuvěřitelně tuhé. A aby toho nebylo málo, dostat se k akumulátoru a paměťové kartě, to už chce také celého chlapa. Na ovládání přístroje skutečně potřebujete hrubou sílu a ne zrovna málo. Čtyřsměrný ovladač není označen, takže nevíte, co se jím vlastně ovládá (a chvilková animace na displeji zas tolik nepomáhá).

Aspoň že LCD displej má zvýšené rozlišení. Protože je v poměru stran 16:9, při focení klasických snímků (4:3) zbude na náhled jen necelých 2,5" úhlopříčky a displej je tak pro běžné focení jeden z nejmenších na trhu, ne-li nejmenší. Pro natáčení videa je ale skvělý, to se musí uznat. Jenže, PowerShot SX230 HS je dle mého názoru fotoaparát a nikoli videokamera. (byť natáčení videa mu jde výborně). Díky vyššímu rozlišení displeje a rychlému CMOS snímači je zvětšován náhled manuálního ostření do ještě vyššího rozlišení, a tak je manuální zaostřování konečně použitelné. Zůstalo zde dvousloupcové quick menu z IXUSů místo geniálního menu ostatních PowerShotů.

Jak sami vidíte, není to s fotoaparátem jednoduché. Velmi špatná ergonomie ovládání, slabé výsledky automatiky a silnější chromatická aberace fotoaparát do značné míry diskvalifikují. Když ale na druhou misku vah posadíte skutečně velmi detailní snímky i při středních citlivostech (s ohledem na třídu kompaktů), vynikající Full HD video a rozsáhlé možnosti nastavení (včetně manuálního ostření nebo korekce expozice blesku), začne SX230 HS dávat smysl. Není to ale fotoaparát pro každého. Musíte s ním bojovat. Kdo ho ale zkrotí, ten asi dnes na trhu nenajde lépe fotící kapesní ultrazoom. Osobně bych doporučil spíše levnější SX220 HS, který je bez GPS, která stejně nějak zvlášť dobře nefunguje.


Nadprůměrné detaily i na střední citlivosti
Velmi špatná ergonomie ovládání
Výborné Full HD a zpomalené videosekvence
Problematická automatika (expozice, vyvážení bílé)
Bohaté možnosti nastavení expozice (i blesku)
Chromatická aberace, odlesky objektivu
Slušná optická stabilizace
Nepřesvědčivá GPS (SX230 HS)
Cena v době testování: 6 200 Kč s DPH (SX220 HS), 6600 Kč s DPH (SX230 HS)

 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot SX230 HS děkujeme Canonu.

Fotoaparát Canon PowerShot SX220 HS a PowerShot SX230 HS a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.