Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX260 HS: ultrazoom dvou tváří

3.10.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Další recenze se podívá na kapesní ultrazoom Canon PowerShot SX260 HS (a v podstatě i na SX240 HS). Ten má 12MPx CMOS BSI snímač a objektiv s 20× optickým zoomem. Tomu se zhoršila světelnost, ale naopak byla znatelně zlepšena ergonomie ovládání přístroje.
Nyní se můžete podívat na 14 vybraných ilustračních snímků.




expoziční čas 1/1000 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



Canon PowerShot SX260 HS zde potěšil širokoúhlým záběrem a nepříliš agresivním odšumováním, které ponechalo velmi dobré detaily. Objektiv měl trochu problém s vykreslením rohů, které se trochu "duchovatí".




expoziční čas 1/30 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 99 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Výhodou prioritních režimů je možnost fotit i panning díky možnosti přiclonění. S fotoaparátem to jde docela snadno i přes jeho malou hmotnost.




expoziční čas 1/160 s, clona F6,8, citlivost ISO 400, ohnisko 500 mm, klikněte pro zvětšení



Je až překvapivé, že s takto špatnou světelností se dá dosáhnout tak krásně rozmazaného pozadí a příjemného bokehu (chce to ale opravdu jen detaily). Světla nebylo zas tak málo, přesto fotoaparát musel sáhnout k vyšší citlivosti ISO 400.




expoziční čas 1/800 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



Focení maker jsem zavrhnul docela rychle, takže jsem se raději pokusil spíše o nějaké méně výrazné detaily. Zde se velmi pěkně ukázala automatika, která našla správné ostřící body a zvolila zaostření přesně tak, jak by měla.




expoziční čas 1/100 s, clona F6,3, citlivost ISO 800, ohnisko 378 mm, klikněte pro zvětšení



Zde se to automatice docela povedlo, přestože v těchto podmínkách má obvykle problémy jak s expozicí (moc světlé), tak s vyvážením bílé (moc studené). Tady to dala tak, jak jsem chtěl, aniž bych musel s nastavováním moc laborovat. Na citlivost ISO 800 je kvalita snímku docela dobrá, zamrzí jen chromatická aberace.




expoziční čas 1/640 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 81 mm, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát nabízí opravdu velmi pěkný bokeh, to se musí uznat. I míra detailů je vysoce nadprůměrná.




expoziční čas 1/30 s, clona F3,5, citlivost ISO 800, ohnisko 25 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Špatná světelnost na nejširším ohnisku v těchto případech moc nepotěší, na druhou stranu je nutné uznat, že fotoaparát podává mnohem lepší výsledky než nejeden konkurenční fotoaparát na ISO 100, takže zde mohu jen tleskat. Na ISO 800 skutečně úchvatná práce. Jen škoda té chromatické aberace.




expoziční čas 1/320 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



Takové scény SX260 HS skutečně nemá rád. Vysoký kontrast, to je pro objektiv pohroma a množství chromatické aberace je jednoduše neakceptovatelné.




expoziční čas 1/30 s, clona F3,5, citlivost ISO 500, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



Vzhledem k poměrně vysoké citlivosti je snímek docela slušný, šum a odšumování jsou přijatelné. Vzadu je vidět opět chromatickou aberaci.




expoziční čas 1/250 s, clona F5, citlivost ISO 200, ohnisko 111 mm, klikněte pro zvětšení



Detaily jsou slušné a vzhledem ke vzdušnému oparu a klasickému ostravskému vzduchu (který jak říká jeden vtip: "Kdy je Ostravák nervózní? Když nevidí, co dýchá.") mohu ostrost hodnotit rozhodně kladně.




expoziční čas 1/1250 s, clona F5, citlivost ISO 200, ohnisko 122 mm, klikněte pro zvětšení



Zde vidíte nepříjemné protisvětlo, kde šlo zachovat oblohu jedině pomocí i-Contrastu. Jinak funkční metoda se stažením kontrastu zde výjimečně nezabrala. Prosvětlené stíny docela bojují se šumem a slabými barvami.




expoziční čas 1/200 s, clona F6,8, citlivost ISO 100, ohnisko 500 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Zde vidíte ukázku, že i za nepříliš dobrého světla (zamračené počasí) se dá na nejdelším ohnisku fotit s nejnižší citlivostí. Ostrost není kvůli difrakci nijak přehnaná, ale na poměry této kategorie to ujde.




expoziční čas 1/400 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 92 mm, klikněte pro zvětšení



Zde není moc co vytýkat, detaily jsou nadprůměrné, dynamický rozsah scény byl zpracován vcelku slušně, jen místy je tu trochu chromatické aberace. Dobrá práce.




expoziční čas 1/40 s, clona F4, citlivost ISO 125, ohnisko 42 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Zde se to už bez korekce expozice do minusu a správného nastavení vyvážení bílé neobešlo. Pak už má snímek rozumné barvy, není přesvětlený a musím znovu pochválit nadprůměrné detaily.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.