Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX30 IS: sebevědomý rekordman

9.11.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Rekordní 35× ultrazoom Canon PowerShot SX30 IS prošel naším redakčním testem. Obsahuje 14MPx CCD snímač, polohovatelný LCD displej, sáňky na blesk, má i závit na filtry. Rozhodně vypadá na papíře velmi zajímavě, zhodnoťme i praxi.
Pojďme si shrnout veškeré poznatky zjištěné při testu nového ultrazoomu Canon PowerShot SX30 IS. Především si odpovězme na otázku, zda je nejlepším ultrazoomem své třídy nebo vysoké rozlišení a objektiv s enormním zoomem budou znamenat červenou pro kvalitu snímků.

Na fotoaparátu lze ocenit dobré držení a plně polohovatelný LCD displej. Z ergonomického hlediska se ale najdou i nedostatky v podobě tlačítka pro vstup do režimu prohlížení, které lze velmi snadno nechtíc zmáčknout při vytahování fotoaparátu z brašny. Přechod z režimu prohlížení do režimu focení pomocí namáčknutí spouště nedovoluje okamžitě měnit nastavení. Fotoaparát totiž začne ostřit a cokoli nastavit tak není pár sekund možné. Naopak velký klad si Canon zaslouží za výtečnou formu tzv. quick menu.

Potěší sáňky na blesk, přítomen je i elektronický hledáček. Bohužel jak je v podstatě u všech ultrazoomů zvykem, je tak prťavý, že jej v podstatě nelze používat. Objektiv je skvělý co do rozsahu ohnisek. Pokrýt jak extrémně širokoúhlých 24 milimetrů, tak doslova neuvěřitelných 840 mm, to už je výkon. Bohužel se potvrdily teoretické předpoklady o chromatické aberaci. Ta je nezávisle na cloně výrazná v podstatě v celém rozsahu ohnisek a na těch širších ji najdete doslova všude. Je nejen na kontrastních hranách, jak je zvykem, ale dokonce i na těch méně kontrastních. Optická stabilizace má zajímavý účinek. Některé časy a ohniska jakoby stabilizovány ani nebyly, na některých jsem si mohl dovolit doslova husarské kousky.

Fotoaparát neustále přeostřuje náhled, což výrazně urychluje ostření, když jej potřebujete. Bez předostření se projeví enormní rozsah ohnisek a zaostřit je záležitost na sekundu i více. Naštěstí předostřování funguje vynikajícím způsobem a v praxi se s problémem dlouhého ostření téměř nesetkáte. Výborné je makro i telemakro, a to jak na středních ohniscích kolem 100 až 150mm, tak i na těch nejdelších přes 500 mm. Na dlouhých ohniscích trápí objektiv vinětace. Potěší i závit na filtry a neslyšné ostření, naopak zklamou odlesky objektivu.



Možnosti expozice jsou bohaté, je zde i expoziční a ostřící bracketing. Videosekvence v HD rozlišení jsou dostatečně kvalitní s podporou optického zoomu i stabilizace, bohužel ta svým výkonem nedosahuje aktivního režimu modelu PowerShot SX210 IS. Stinnou stránkou je již tradičně obrovský datový tok, který vyžaduje rychlou kartu a opravdu hodně místa na disku, pokud to s natáčením videa myslíte aspoň trochu vážně. Výdrž na baterie je přiměřená. Dodaný software se opět odmítal spustit a já už odmítal zjišťovat proč (snad s každým druhým Canonem to nefunguje).

Kvalita snímků bohužel také trochu vyplnila nepříznivá očekávání. Je však nutno říci, že to nedopadlo až tak špatně a ze 14MPx kompaktů má Canon PowerShot SX30 IS jeden z nejlépe zpracovaných obrazů. Kresba je sice slabší a díky odšumování ustřelují pixely, snímky ale nejsou patlány, a tak je zde alespoň nějaká kresba. Slabá, ale aspoň nějaká. Barevné odšumování je zvládnuto na dobře. Dlouhá ohniska s pochopitelnou horší světelností žádají už při trochu horším světle (stačí za slunného dne ostřit do stínu) vyšší citlivosti, které pak svým silnějším šumem i odšumováním zvýrazňují trochu horší kresbu objektivu na dlouhých ohniscích (se stativem a citlivostí ISO 80 jsou ale výsledky poměrně slušné).

Co říci závěrem? Už papírově šel Canon PowerShot SX30 IS přesně tam, kam to fotografové nechtějí. Tedy cestou velkého rozlišení a velkého zoomu. Netrpělivě se čeká na odvážného výrobce, který vyrukuje s rozumným čipem s přiměřenou hustotou pixelů a přiměřeným zoomem, kterému bude odpovídat i dobrá světelnost (pamatujete např. na ultrazoomy s konstantní světelností F2,8 v celém rozsahu?). Bohužel přesně tohle SX30 IS nesplňuje.

V rámci své konkurence si sice nevede špatně, průměr mu náleží bez větších problémů, mnoho jiných ultrazoomů má kresbu na delších ohniscích ještě o třídu horší a co se týče výbavy, tak zde Canon vede s brutálním náskokem. Že by ale tento model byl nějakým citelným vylepšením proti předchozím, to se obávám, neplatí. Vynikající model S5 IS z roku 2007 tak dodnes nebyl překonán.

Je mi velkou záhadou, komu je vlastně SX30 IS určen. Má závit na filtry, výklopný displej, sáňky na blesk, což jej předurčuje k profesionálnějšímu použití, ale nemá RAW, hodně šumí a objektiv aberuje. Kdo ví, možná Canon potřeboval poněkud přestřelit, aby se pak mohl s velkou slávou vrátit k tomu, o čem vždy ultrazoomy byly. Byly jakýmsi mostem (ostatně v některých zemích se jim říká bridge camera) mezi kompakty a zrcadlovkami, a to jak funkcemi, tak i kvalitou obrazu. S takovým návratem to Canonu vyšlo např. u modelu PowerShot G11. Tak uvidíme, snad u nástupce, který by se mohl jmenovat např. SX40 IS, tomu bude stejně.


Excelentní rozsah ohnisek
Všudypřítomná chromatická aberace
Plně polohovatelný LCD displej
Téměř nepoužitelný EVF
Bohatá nabídka funkcí (sáňky na blesk, závit na filtry)
Pomalost odezvy (ergonomie některých přechodů v režimech)
Vynikající makro a telemakro
Vysoký šum (byť odšumování je nadprůměrné)
Kvalitní HD videosekvence
Absence RAW
Výtečné quick menu
Nevhodné umístění závitu pro stativ
Cena v době testování: 10 500 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot SX30 IS děkujeme Canonu.

Fotoaparát Canon PowerShot SX30 IS a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.