Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX30 IS: sebevědomý rekordman

9.11.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Rekordní 35× ultrazoom Canon PowerShot SX30 IS prošel naším redakčním testem. Obsahuje 14MPx CCD snímač, polohovatelný LCD displej, sáňky na blesk, má i závit na filtry. Rozhodně vypadá na papíře velmi zajímavě, zhodnoťme i praxi.
Další navýšení rozlišení malého 1/2,3" CCD čipu na 14 megapixelů nevzbudilo mnoho nadšení. Všichni se bojí vysokého šumu, případně velmi silného odšumování. V této kapitole se podíváme, jak na tom přístroje je ve skutečnosti. Na modré ploše uvidíte zejména jasový šum, na bílé ploše ten barevný a malá písmena jsou indikátory zachování detailů.


ISO 80


Nejnižší citlivost vykazuje jemný šum. Slabé detaily jsou zamaskovány odšumováním, jinak je ale snímek rozumně detailní.


ISO 100


Citlivost ISO 100 zvyšuje jasový šum a tím především ustřelené pixely po odšumování. Detaily vypadají být dobré.


ISO 200


Od citlivosti ISO 200 ale odšumování výrazně roste a slabší detaily začínají mizet. Kresba je poměrně jemná bez výraznější ostrosti. Vzhledem k vysokému šumu 14MPx snímače lze ale odšumování označit za dobré.


ISO 400


ISO 400 opět zjemňuje snímek, který postrádá ostrost. Ustřelené pixely jsou znovu výraznější.


ISO 800


Další navýšení citlivosti zastírá snímek šumem, který tak má slabší detaily i ostrost. Klesá i barevnost fotografie.


ISO 1600


Nejvyšší citlivost ISO 1600 v plném rozlišení přináší silný jasový šum v podobě ustřelených pixelů. Ostrost je velmi slabá, totéž platí i o barvách.


ISO 2500 (režim Nízká hladina osvětlení, 2 MPx)


V režimu Nízká hladina osvětlení můžete dosáhnout i vyšší citlivosti, ale za cenu sníženého rozlišení 2 megapixelů. Samozřejmě nelze počítat s dobrými barvami, výrazně menší počet výsledných pixelů se ale příznivě projevil v nižším šumu.


ISO 80



ISO 100

ISO 200



ISO 400

ISO 800



ISO 1600

ISO 2500
 

Bohužel jde vidět, že i na nejnižší citlivost ISO 80 a ISO 100 jsou detaily velmi slabé. Při ISO 200 vzrůstá barevný šum, ISO 400 dále rozmývá snímek a přidává zvýšené množství ustřelených pixelů. Vyšší citlivosti už jen zvyšují odšumování a o detailech nemůže být řeč.


ISO 80



ISO 100

ISO 200



ISO 400

ISO 800



ISO 1600

ISO 2500
 

Na snímcích bílého papíru je velmi dobře vidět, že Canon docela dobře odstraňuje barevný šum, za což mu náleží menší pochvala. Odstraňování jasového šumu ale způsobuje vznik ustřelených pixelů, které začnou hodně vadit při úpravách snímků (velmi rychle vylezou a jsou pak příliš viditelné).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.