Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX30 IS: sebevědomý rekordman

9.11.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Rekordní 35× ultrazoom Canon PowerShot SX30 IS prošel naším redakčním testem. Obsahuje 14MPx CCD snímač, polohovatelný LCD displej, sáňky na blesk, má i závit na filtry. Rozhodně vypadá na papíře velmi zajímavě, zhodnoťme i praxi.
V předposlední kapitole se podíváme na několik ilustračních snímků.


expoziční čas 1/400 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


Úhel záběru je velmi široký, v tomto fotoaparát rozhodně potěší. Míra detailů v prostřední části obrazu rovněž není špatná, nicméně tráva kvůli i-Contrastu ztrácí svou kresbu. Po stranách a zejména na kamenech vpravo dole si můžete všimnout velmi silné chromatické aberace.


expoziční čas 1/20 s, clona F6,3, citlivost ISO 80, ohnisko 840 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení


Pochopitelně u takového ultrazoomu nesmí chybět snímek měsíce. Přiblížení je sice slušné, ale kresba není příliš výrazná. I zde je opět vidět chromatickou aberaci.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,8, citlivost ISO 400, ohnisko 653 mm, klikněte pro zvětšení


Při dlouhých ohniskových vzdálenostech nad 500 milimetrů lze fotit ze vzdálenosti přibližně 1,2 až 1,4 metru, což je skvělá správa pro telemakro. To je opravdu slušné. Horší je jen světelnost, která si vynucuje vyšší citlivosti. Ty se projevují vyšším šumem (při ISO 400 především ustřelenými pixely).


expoziční čas 1/8 s, clona F2,7, citlivost ISO 800, ohnisko 24 mm, korekce +1,7 EV, klikněte pro zvětšení


Zde jsem sice použil stativ, ale fotil na automatiku. Ta zvolila citlivost ISO 800 a jak vidíme, výsledkem je jemný jasový šum, který zbyl po silném odšumování. Kresba je tedy slabá. Odlesky objektivu se nedaly nikam uklidit, jakmile bylo okno v záběru, byly na snímku i odlesky.


expoziční čas 1,3 s, clona F6,3, citlivost ISO 80, ohnisko 840 mm, makropředsádka
Raynox DCR-150, klikněte pro zvětšení

U této fotografie byla použita makropředsádka Raynox DCR-150 se 4,8 dioptriemi. Tu je možné osadit, neboť fotoaparát je vybaven i závitem pro filtry. Virtuální zvětšení je pak asi 3násobné, vyfocený rezistor má velikost jen 3 milimetry. Na nejdelším ohnisku 840 mm je totiž možné fotit asi z 20 centimetrů, k čemuž je už velmi dobré použít stativ (z ruky jedině za opravdu vynikajícího světla a na mnoho pokusů). Chromatická aberace je opět trápením.


expoziční čas 1/50 s, clona F5,8, citlivost ISO 80, ohnisko 840 mm, klikněte pro zvětšení


Zde je opět ukázka telemakra. Na rozdíl od snímku s broukem jsem v tomto případě měl stativ a mohl jsem si dovolit i nízkou citlivost ISO 80. Šum je tak podstatně jemnější. Pozadí se rozmazává docela příjemně, na kompakt to vůbec není špatné.


expoziční čas 1/500 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisko 57 mm, klikněte pro zvětšení


Ostrost a detailnost sice není na výši, ale na 14MPx snímač v kompaktu to není zas až tak špatné. Za slabší kontrast může opět i-Contrast, který prosvětlil krajinu a stáhnul jasy v obloze. Inu, za vyrovnanější jasy je nutno něčím zaplatit.


expoziční čas 1/250 s, clona F5,8, citlivost ISO 125, ohnisko 609 mm, klikněte pro zvětšení


Pokud je dostatek světla, nemusíte se bát. I s velmi dlouhými ohnisku můžete v pohodě a bez problémů fotit dostatečně ostré snímky z ruky. Zde není co vytýkat. O pár snímků později si ale ukážeme, jak to vypadá, když se světlo jen trochu zhorší.


expoziční čas 1/200 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení


Při citlivosti ISO 80 je šum nízký. Úhel záběru je díky 24mm ohnisku velmi široký. Bohužel je zde opět obrovské množství chromatické aberace, která se snad vyskytuje i na nekontrastních hranách. Čekal bych ji ve větvích nebo na hranách střech, ale na jednotlivých dřevěných deskách?


expoziční čas 1/1600 s, clona F2,7, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


S makrem od 0 centimetrů si můžete pěkně hrát, ale jen do doby, kdy fotíte v protisvětle. Jinak si totiž velmi snadno stíníte a chce to přijít na fígl, jak toto obejít. Většinou je to marné.


expoziční čas 1/400 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 115 mm, klikněte pro zvětšení


V tomto případě jsem i-Contrast nechal vypnutý, abych zlepšil kresbu stínů. Ta je sice i tak neostrá, ale nepůsobí dojmem rozpatlanosti, naopak to vypadá, že je detailů všude dostatek (rozuměj, nejsou to ty správné detaily, ale alespoň to tak na první pohled působí). Život opět otravuje chromatická aberace.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,8, citlivost ISO 400, ohnisko 840 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení


Toto je slíbený snímek, kdy světlo "dojde". V lese se i přes sluneční svit toho světla zas tolik nenajde a citlivost hodně rychle vyletěla na ISO 400. Zároveň expoziční čas dosáhl až na hodnotu 1/125 sekundy, což už může u takových snímků produkovat mírné pohybové rozmazání.


expoziční čas 1/1000 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 102 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení


Ukázka toho, že i s tímto fotoaparátem se dá lehce rozmazávat pozadí a na středně krátkých ohniscích kolem 100 až 150 milimetrů není telemakro vůbec špatné.


expoziční čas 1/60 s, clona F2,7, citlivost ISO 250, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


V interiéru se připravte na vysoké množství šumu, nicméně kvalita snímku mi přišla lepší než u PowerShotu SX210 IS.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.