Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX430 IS: milovník přírody

13.7.2017, Milan Šurkala, recenze
V dnešním testu se podíváme na nepříliš velký ultrazoom Canon PowerShot SX430 IS, který ale nabídne obrovský 45× optický zoom. V útrobách sídlí 20MPx CCD senzor a nás bude zajímat, jak si tato kombinace povede v praxi.

Autofokus, ostření


Ostřící režimy zde máme tři, konkrétně jde o středové ostření, AiAF s detekcí tváří a AF sledování. Detekce tváří je solidní, rozumně rychlá a se slušnou úspěšností. Rovněž automatický výběr bodů funguje relativně dobře, pro makro je ale někdy lepší středové ostření. Sledování funguje při namáčknutí spouště, takže poté už nezazoomujete. Výrobce zde dále nabízí dva průběžné režimy. Jeden z nich průběžně doostřuje náhled na displeji (tedy před namáčknutím spouště, abyste pořád viděli doostřenou scénu - občas ale provede přesný opak a v zájmu o doostření scénu úplně rozostří) a pak je zde Servo AF, které průběžně doostřuje při namáčknuté spoušti a na to, že jde o kompakt s CCD senzorem, to funguje překvapivě dobře.
 
Úspěšnost ostření je průměrná. Žlutý čtvereček, signalizující, že nebylo možné zaostřit, občas přeci jen uvidíte. Někdy je to samozřejmě jen tím, že jste blízko (u makra), což ale není chyba fotoaparátu, ale fotografa. Za slabšího světla to chce trochu lepší kontrast, na tváře pak v tmavším interiéru zaostří jen někdy. Rychlost ostření je s ohledem na pomalý CCD senzor spíše příjemným překvapením. Na nejširší ohniskové vzdálenosti dosahuje pěkných 0,25-0,35 sekundy, na maximálním zoomu je to pak 0,45-0,55 sekundy podle toho, zda už je předostřeno. Pocitově byste hádali minimálně dvakrát tak dlouhé časy, což je dáno tím, že fotoaparát na poměrně dlouhou dobu vypne displej a fotoaparát ve skutečnosti fotí mnohem dříve, než se subjektivně zdá.
 
Průběh ostřících vzdáleností
 
Velkou radost pak udělají minimální ostřící vzdálenosti. Jak vidíte, ještě při 4× zoomu se v normálním režimu pořád pohybujete někde kolem 3 centimetrů, v makro režimu pak kolem 1,5 centimetru a na nejširší ohniskové vzdálenosti je minimem 0 cm. Osobně ale doporučuji zazoomovat právě na onen 4× optický zoom. Tam už dostanete relativně úzký úhel záběru, přitom můžete být hodně blízko a lze takto dosáhnout až 1,3× přepočteného zvětšení.
 
Canon PowerShot SX430 IS zvětšení objektivu
 
Dost těžko se ale popisuje místo, které to je. Na displeji máte v makro režimu zobrazen graf a žlutou čárou je vyznačen rozsah, kde už makro režim nefunguje (ostřící vzdálenosti jsou shodné s tím klasickým). Nejlepší makro najdete zhruba ve 2/3 makro rozsahu (mezi minimálním zoomem a začátkem "žlutého" rozsahu). Zajímavostí je také to, že v horní polovině ohniskového rozsahu klesá minimální ostřící vzdálenost z 1,8 metru v polovině na cca 1,2 metru na konci. To už dosáhnete opravdu výborného 0,6× telemakra.
 
Canon PowerShot SX430 IS makro kleště
 
expoziční čas 1/50 s, clona F5, citlivost ISO 160, ohnisko 103 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Zde dobře vidíte, že zvětšení je skutečně hodně dobré a mnohdy to jde ještě o něco lépe.
 


Ukázky makra a telemakra fotoaparátu Canon PowerShot SX430 IS.
 
 

Nastavení expozice, automatika


Popis nastavení expozičních parametrů nebude moc dlouhý. Fotoaparát má totiž jen automatiku s možností korekce od -2 EV do +2 EV. Měření může být poměrové, celoplošné se zdůrazněným středem a bodové. Dost těžko se hodnotí, protože na displeji máte pocit, že správné nastavení ani neexistuje (fotografie jsou příliš tmavé i přepálené zároveň). Ve stínech (např. v lese) se však určitě hodí záporná korekce.
 
Pokud jde o expoziční časy, tam máte rozsah od 1/4000 sekundy do 1 sekundy. Fotoaparát nicméně nabídne i režim Dlouhá závěrka, kde můžete ručně nastavit expoziční čas od 1 do 15 sekund a co je u těchto režimů nezvyklé, nejste limitování jen na základní citlivost, ale můžete využít celý rozsah od ISO 100 do ISO 1600. Skvěle. Automatika končí na ISO 800, režim Nízká hladina osvětlení (max. 5 MPx) pak dovolí i ISO 6400.
 
Canon PowerShot SX430 IS průběh světelnosti objektivu
 
Světelnost má dost nepříjemné hodnoty F3,5 až F6,8. To opravdu nejsou pěkná čísla, navíc F5 dosahuje už někde kolem 60mm ohniskové vzdálenosti. Na druhou stranu je nutno říci, že F5,6 zůstává až do zhruba 800 milimetrů a ty opravdu nepříjemné hodnoty nad F6 se pak objevují skutečně až na úplném konci ohniskového rozsahu. Clona je zde podle všeho irisová, uživatelsky však neovlivnitelná. Maximální hodnota bude nejspíše F8 (více se mi nepodařilo nikdy dosáhnout a jde o typickou maximální hodnotu u kompaktů). Na pokročilejší funkce jako je bracketing nebo HDR zapomeňte.
 
 

Videosekvence

 
Ani u videa se moc nezdržíme. Podobně jako u focení, i zde jsou možnosti nastavení expozice z těch chudších a v tomto případě si dokonce nesáhnete ani na korekci expozice. To je velká škoda, protože fotoaparát ve videu hodně přepaluje a záporná korekce by byla často dost potřeba.
 
Canon PowerShot SX430 IS videosekvence
 
Kvůli technologicky zastaralému CCD senzoru se navíc budete muset spokojit jen s HD videosekvencemi (rozlišení 1280×720 pixelů) při 25 snímcích za sekundu. Nečekejte tedy ani nějak dobré detaily. Přesto se tu najdou i věci, které lze chválit. Předně je to velmi dobrá stabilizace obrazu, která poměrně dobře filtruje i chůzi. Pouze při hodně velkém zoomu už účinek přestává stačit. Počítejte s tím, že u maximálního zoomu nemá tubus objektivu úplně hladký chod a při zahájení zoomování si obraz nepříjemně poskočí. Autofokus není sice dvakrát svižný, ale je plynulý a pro běžné natáčení naprosto dostatečný. Zpomalené video tu nenajdete.
 
  • HD 1280×720 pixelů / 25p - cca 1750 kB/s (14 Mbps)
  • VGA 640×480 pixelů / 30p - cca 550 kB/s
 
Dávám také ke stažení dvě HD videosekvence. První je venkovní ukazující kvalitu detailů (14 sekund, 24 MB), druhá pak ukazuje přepalování videa v lese a stabilizaci chůze (13 sekund, 23 MB).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.