15.4.2013, Milan Šurkala, recenze

Canon nedávno přišel s rekordním ultrazoomem PowerShot SX50 HS. Ten totiž nabízí neuvěřitelný 50× optický zoom! Vedle toho tu kombinuje naopak rozumný CMOS BSI snímač s nízkým 12MPx rozlišením a podporu záznamu do RAWu.

reklama
Pouziti ND filtru a Raynoxu 250 | od: Lukas  27.6.201311:29
Dobry den,

chtel bych podekovat za skvely web a clanky na nem.

Premyslim o koupi tohoto fotoaparatu ­(SX50 HS­), zaroven bych jako milovnik makro fotografie pouzival i predsadku Raynox 250. Je pro pouzivani teto predsadky nutny tento adapter?

http:­/­/www.megapixel.cz­/jjc­-adapter­-na­-filtr­-la­-58sx50­-pro­-sx50

A jak je to prosim s ND filtrem? Da se pouzit primo na fotoaparat?

Mockrat diky a preji hezky den,
Lukas
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pouziti ND filtru a Raynoxu 250 | od: busy (3345)  27.6.201312:18
Raynox DCR­-250 ­(btw. vyborna predsadka, mam ju a som velmi spokojny­)
http:­/­/www.raynox.co.jp­/english­/dcr­/dcr250­/indexdcr250eg.htm
je dodavana s drziakom ktory sa da priamo nasadit na akykolvek zavit od 52 az do 67mm.
Okrem toho samotna predsadka ma na sebe zavit 43 mm takze pokial objektiv ma tychto 43mm tak ani drziak netreba
(na FZ28 som ju takto pouzival ­- nasadil som na objektiv redukciu zo 46mm na 43mm a priamo do nej predsadku­).
Neviem aky ­(a ci vobec­) zavit na filtre ma SX50, ale zo sposobu nasadzovania krytky objektivu to vyzera tak, ze aj drziak predsadky pojde na objektiv tak isto priamo nasadit a adapter nebude potrebny.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pouziti ND filtru a Raynoxu 250 | od: Lukas  27.6.201312:54
Busy, diky moc za pomoc!

Mimochodem, mezitim jsem nasel toto

SakanaTarou says:

I have used DCR­-250 with my old SX40, and have no problem.
I also realized that DCR­-250 did not fit with my new SX50.

I recommend Lensmate 58mm filter adapter.
www.lensmateonline.com­/store­/sx20sx10sx1.php

Using this adapter, now I can use my DCR­-250 with my brand new SX50!
Posted 8 months ago. ­(permalink­)

(http:­/­/www.flickr.com­/groups­/2082775@N20­/discuss­/72157631651377909­/­)

Zkusim tedy objednat pouze predsadku a fotoaparat, v pripade potreby pak doobjednam i ten adapter.

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pouziti ND filtru a Raynoxu 250 | od: in_flames1  27.6.201314:20
Ako už napísali aj kolegovia, mkro predsádka raynox sa dá pekne hneď nasadiť, má v balení redukciu. K používaniu predsádky však je potrebný statív a diaľková spúšť, z ruky sa makrá s touto predsádkou dosť ťažko fotia, zaostrovanie a stabilizácia sú po nasadení predsádky mierne zaskočené z ďalšieho nového skla, miestami akokeby boli úplne rozhodené, z ruky sa mi nepodarilo odfotiť nič poriadne. Aj pri použití statívu a diaľkovej spúšte som musel ešte manuálne doostrovať, aby bol záber naozaj ostrý. Ale výsledky boli excelentné.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pouziti ND filtru a Raynoxu 250 | od: busy (3345)  27.6.201315:13
Az tak kriticky by som to nevidel :­) Zaostrovanie funguje stale bez problemov, akurat treba pocitat s tym, ze cely ostriaci rozsah sa hodne skrati. Napriklad FZ28 ktory na max.ohnisku ma od 70 cm do nekonecna, s DCR­-250 bude mat od cca 10 cm az do 12 cm ­(presne hodnoty si uz nepametam­). Ale v tych dvoch centimetroch funguje autofokus bez problemov. Ucinnost stabilizacie tiez vyrazne klesne, pretoze vdaka vecsiemu virtualnemu zvecseniu, posun obrazu na cipe uz nezodpoveda zmeranym vychylkam pri drzani fotoaparatu pri danom nastaveni objektivu, ale pokial ma clovek dost svetla, alebo foti s bleskom, moze pouzit dostatocne kratky cas a stabilizacia nie je vobec nutna.

Napriklad tieto moje fotky v tunajsej fotogalerii som fotil bez stativu a dratovej spuste, fotak som drzal v rukach ­(mal som oprete lakte­) a spust stlacal uplne normalne, ani samospust som nepouzil.
http:­/­/www.digimanie.cz­/galerie­/showimage.php?i=11151 ­(vnutri, interny blesk­)
http:­/­/www.digimanie.cz­/galerie­/showimage.php?i=11344 ­(vnutri, interny blesk­)
http:­/­/www.digimanie.cz­/galerie­/showimage.php?i=11498 ­(vonku cez den, pod mrakom­)

Ale inak suhlasim, hlbka ostrosti a virtualne zvecsenie na dlhsich ohniskach uz su take, ze ten stativ a dialkova spust ­/ samospust naozaj pomozu. Idealne je taketo makra fotit s vypnutym autofokusom a zaostrovat rucne, najlepsie mikroposuvom na makrosankach.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pouziti ND filtru a Raynoxu 250 | od: Lukas  27.6.201315:39
Muzu se zeptat, toto jsou Vase zkusenosti primo s SX50 HS? Dekuji!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
FPS pri FullHd videu sa mi zda malo | od: Palo77  18.4.201320:40
Mna sklamala hodnota 24fps vo fullhd videu. To male kapesne ultrazoomy maju uz aj 60 fps! Nie je toto docela velka nevyhoda?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Moc velky zoom u UZ? | od: j.ryba  17.4.201310:30
Nerozumim trochu te schizofrenii kolem zoomu. Recenzent touží po tom, aby se zoom stal menším a menším a ještě menším, až bude nejmenším na celém světě. Pak vsak ­(no jisteee :­-­) vzdyt je to UZ­) do plusu pochopitelne zaradi na prvni pozici tucnym pismem rekordni zoom :­-­).
Mam Canon SX1 a ten ma zoom ­"jen­" 20x, svetelnost pravda o fous ­"lepsi­", ale ukazkove fotky na max ohnisko 1200mm v teto recenzi jsou spis jeste detailnejsi, nez jsem kdy dostal na 600mm z SX1. To by me zajimalo, jestli je to foceno dalkovou spousti ze stativu, nebo ­"rucne?­" Takze podle me ty mm navic uz nic nepokazily.
A jeste k udajnemu zavitu 49mm na objektivu ­- neni to bohuzel ze znamych :­-­) duvodu zavit, jen zdrsneni, aby se udrzela krytka. Pro nasazeni filtru je potreba dokoupit extra bajonetovy adapter se zavitem 58mm. A pochopitelne i klasickou Canon krytku 58mm.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Moc velky zoom u UZ? | od: Milan Šurkala (5515)  17.4.201315:16
Ale no tak. Nevolám po malém zoomu, ale po rozumném zoomu ­- pak může být při stejných rozměrech objektiv světelnější a opticky kvalitnější. Za rozumný zoom považuji zhruba 18­-24x, nejvýše tak 30x. Je docela logické, že při 1200 mm tam bude více detailů než při 600 mm, otázkou ale právě zůstávají ty optické kvality, světelnost a vůbec využitelnost takového zoomu pro praxi. Takže na jednu stranu je velký zoom výhoda ­(je to úžasně univerzální­), ale na druhou stranu to přináší spoustu komplikací ­(ostatně optické neduhy na širokém ohnisku jsou v záporech zmíněny ­- jedna a tatáž věc se přeci může projevovat pozitivně v jednom směru a negativně ve druhém ­- tím ale netvrdím, že horší výsledky u širokoúhlých snímků jsou způsobeny jen a pouze tím zoomem­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Moc velky zoom u UZ? | od: j.ryba  17.4.201317:21
Ano, pak se ale ma ­"rekordni zoom­" soucasne objevit i mezi minusy :­-­). Ale vazne, prave ze stejne opticke neduhy jsou uz u 20x zoomu. Podle me jednoznacne je 1200mm u UZ lepsi, pokud ma na nejdelsim ohnisku aspon stejne vysledky jako melo na nejdelsim 600mm ohnisko. Tady ani jinde jsem nenarazil na prubeh svetelnosti, ale naivne si myslim, ze SX50 bude na 600mm treba mit lepsi svetelnost, nez SX1, tj. 5,9. Budu se na to muset zabehnout podivat.
Ja za nejvetsi minus u SX1 povazuju sklony k prepalum, tady to teda asi bude stejne. Na to je fakt potreba davat neustale pozor, fotit radsi do RAW a jeste to nekdy nestaci...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Moc velky zoom u UZ? | od: Milan Šurkala (5515)  17.4.201321:15
Ale velký zoom není minus sám o sobě, není důvod jej dávat do minusů. Objektiv s velkým zoomem může být udělán kvalitně i nekvalitně, třeba tento 50x zoom mi přijde být opticky docela slušný a ne o moc horší než ten 20x zoom v SX1 ­(třeba má nižší aberaci u širších ohnisek, lepší rohovou ostrost u makra...­). Velký zoom má problém v tom, že při rozumných rozměrech na těch delších ohniscích nepřináší tolik navíc ­(světelnost nebývá moc dobrá, roste difrakce, která ty ohniskové ­"milimetry­" navíc částečně zabije tou celoplošnou neostrostí,...­). Využitelnost je také diskutabilní, dost blbě se s tím komponuje, a to i s optickou stabilizací. Neříkám, že se to nedá využít, to rozhodně ne. Osobně bych tedy ale raději viděl menší zoom s trochu lepší světelností a optickou kvalitou. Pokud jde o tu světelnost, tak na 600mm ohniskové vzdálenosti má SX1 F5,7, SX50 pak F5,6. Rozdíl nula nula nic.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Moc velky zoom u UZ? | od: j.ryba  18.4.20139:27
Jo, pravda, ma to jen 5,7. uz jsem to dlouho nemel v ruce. Diky.
Ad vyuzitelnost UZ: jako prvni a jediny fotak do rodiny by UZ byl pochopitelne velika chyba.
Jako jeden z vice typu je to obcas zajimavy, ani ne tak pro IQ, fotka je takova, jaky ja jsem fotograf bez ohledu na to co drzim v ruce ­- obvykle prumerna az slaba, jako hlavne pro zazitek z tohohle druhu foceni sam o sobe.
Libil se mi drive pouzivany nazev pro Zenita s rameni operkou a 300mm ­- fotopuska a pro jeho pouziti vystizne slovo fotolov...
Podvodni fotak jakoz i treba panoramaticky Ikon Wide nebo stereo Fuji W3D taky neni vyuzitelny casto a netaham ho vsude sebou, ale sem tam dobry.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Canon sx50 vs Sony hx300 | od: Cougar123  15.4.201321:09
Jaké by bylo srovnání se Sony hx 300?Už jsem pomalu šetřil na Canon a teď přemýšlím jestli by nebyl Sony lepší volba.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Canon sx50 vs Sony hx300 | od: Choakinek (2409)  15.4.201321:31
Už 12 megapixelů ­(SX50, FZ200­) na takto malém snímači je příliš, hx300 má 20 megapixelů! Viz:
http:­/­/goo.gl­/kuy7T
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Canon sx50 vs Sony hx300 | od: stn36  16.4.201315:47
koli lepsej svetelnosti v celom rozsahu­(f2,8­) by som volil urcite ovela radsej a jednoznacne panasonic fz200 co sa tyka UZ z neho pojdu urcite najlepsie foto aj za horsieho svetla
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Canon sx50 vs Sony hx300 | od: in_flames1  16.4.201321:21
Presne aj môj prípad, už som mal skoro vypísanú objednávku, ale zahraničné testy na sony hx300 sú celkom pozitívne na rýchlosť a kvalitu fotiek nového sony hx300. Našiel som aj porovnanie tu: http:­/­/snapsort.com­/compare­/Canon­-PowerShot­-SX50­-HS­-vs­-Sony­-Cyber­-Shot­-DSC­-HX300 ale nerozumiem, z akého dôvodu tam dostal canon 100%. Pre Canon hrá okrem iného aj to, že sa dá objednať diaľkové ovládanie spúšte za 15 eur a Sony nemá túto možnosť, ani oficiálna stránka nehovorí nič o možnosti diaľkového. Zvlášť pri úplnom 50x zoome ak chce človek niečo zachytiť v presný moment, napríklad zviera, tak samospúšť veľmi nepomôže a pre ostrú fotku je asi ten diaľkáč vhodný, lebo ani priemerný statív nepomôže udržať ruku. Tak neviem... Pochybnosť v Canon je hlavne kvôli pomalému ostreniu resp. preostrovaniu, odleskom a červeným očiam.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Canon sx50 vs Sony hx300 | od: Cougar123  17.4.20135:06
Tak ono u Sony mě láká take i bohatší výbava a na tu stránku srovnání jsem se taky díval už dříve ale nedá se k tomu přihlížet moc oběktivně pač tam dostávaj fotoaparáty body i za právě tu výbavu jenže je tam hodnoceno i plno jiných věcí které využije jak kdo.Určitě mě na obou láka zoom,u kvality fotek si moc nejsem jistej ale bude nespíš lepší ten Canon.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Canon sx50 vs Sony hx300 | od: in_flames1  15.5.201310:40
Tak som sa nakoniec rozhodol pre Canon, už ho mám, keď ho trochu poskúšam, tak dám vedieť môj názor.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pomoc s výběrem | od: JohnR  15.4.201314:44
Zdravím,
taky teď vybírám nějaký univerzální fotoaparát v cenové relaci kolem 10 000,­- a tento mi celkem padl do oka, ale jak čtu ty vaše komentáře ­- to je to s ním opravdu tak špatný? Rozhoduji se mezi:
1­) FUJI FINE PIX HS30 EXR
2­) NIKON COOLPIX P510
3­) PANASONIC LUMIX FZ200
4­) tento CANON POWERSHOT SX50
Poslední 5­) kandidát FUJIFILM X­-S1 už je dražší a nevim, zda by se vyplatilo oproti tomu HS30 za 8 000,­- utratit 13 000,­-

Co jsem tak brouzdal pár dní po netu, tak jsem dospěl k následujícímu:
1­) FUJI FINE PIX HS30 EXR ­- z těhle pěti nejhorší video, má RAW, má EXR ­(nevim, jak moc je tahle funkce velká je to výhoda oproti ostatním?­) Jaká je kvalita fotek oproti ostatním? Zdá se mi lepší, než má 2­)P510 a ten SX50. Než 5­)X­-S1 a 3­)FZ200 asi lepší nebude. Ale nevim, prý umí výborně potlačovat aberaci atd tak jestli má z těhle pěti nej fotky ale neumim posoudit. Dobrá výdrž baterie.

2­)NIKON COOLPIX P510 ­- video moc neumim posoudit, ale přijde mi lepší než u 1­)HS30 ale horší než u 3­)FZ200 , 4­)SX50 a 5­)X ­- S1. Nemá RAW. Výstup fotek lepší než ten CANON, ale horší než zbylý 4 fotoaparáty?

3­) PANASONIC LUMIX FZ200 ­- Výborný video... asi nejlepší z těhle pěti? Fotky horší než 1­)HS30? Možná na delších ohniscích jsou zas nej s touhle světelností objektivu... Fotky tohodle moc neumim posoudit. Má RAW a dobrou výdrž baterie.

4­) CANON POWERSHOT SX50 ­- Nejlepší zoom, ale kvalita obrazu nic moc a dobrý spíš na video než foto? V rámci těhle pěti kvalita videa srovnatelná a nebo spíš lepší, než 3­)FZ200? Kvalita fotek asi nejhorší z těhle pěti? Má RAW. Výdrž baterie nejhorší oproti dalším srovnávaným. Takže spíš jen taková hračka na video a zoomování, než na slušné fotografie?

5­) FUJIFILM SX­-1 ­- Asi by měl být jako vyšší třída oproti 1­)HS30 EXR pravděpodobně ve všem lepší, ale neumim posoudit a hlavně jestli je o tolik lepší, o kolik je dražší... Kvalita videa lepší než 3­)FZ200 a 4­)SX50 ? Kvalita fota určitě lepší než 4­)SX50 a pravděpodobně lepší než FZ200?

Je to těžký výběr, většinou jsem se dočetl, že pokud člověk nechce nebo nemůže investovat do řady drahých objektivů, tak zrcadlovku nemá cenu kupovat a tyhle ultrazoomy poskytnou stejnou službu, jako zrcadlovky se setovým objektivem kolem 20 000,­- Co je na tom pravdy? Bude velký rozdíl mezi fotkami z těchto UZ a konkrétně kterých z nich, oproti třeba NIKON 5100, CANON 600D a těma objektivama, co se k nim v setu přidávaj? A jaký bude video? Mně ta videa ultrazoomama přišla mnohem lepší, než u zrcadlovek. Rozhodně plynulostí a ostřením. Možná se pletu, ale na video mi přijde zrcadlovka špatná. Nemyslim teď zrcadlovky nad 100 000,­-

A úplně na závěr ještě z trochu z jinýho soudku: Docela se mi líbí kapesní UZ Sony Cyber­-shot HX20V a to především svou skladností a pohotovostí a ona ta mrška prý umí i pěkný video ­(může se jím rovnat těmto pěti výše uvedeným UZ, nebo je lepší ­- horší...?­) A i fotky vypadaly dobře, skoro by člověk řekl, že až výborně. Třeba tady v recenzích ta první fotka cesty protínající pole a běžící do dály k domečku, kde prakticky stejná fotka je i u rencenze Panasonic Lumix FZ200, mi přijde úžasný, co dokáže tak malá krabička a ještě za polovinu ceny oproti těmhle velkým UZ a nebo zrcadlovkám, které jsou ještě větší a navíc vyžadují další objektivy.

A teď rozuzlení ­- vyplatí se běžnýmu uživateli, co chce mít pěkný fotky i video, pořídit některý z výše uvedených pěti ­(kde asi zrovna u toho HS30 to video bude podstatně horší, než třeba u toho kapesního Sony ­(nebo se mýlím?­) a nebo tohle malý na video a momentky, když člověk nechce tahat brašnu a v ní UZ a nebo zrcadlovku s nějakým setem ­(pokud to zrcadlo bude dělat o tolik lepší fotky než nějaký z těch pěti UZ­) nebo ten Sony na video + třeba ten HS30 na fotky, pokud to bude o tolik lepší ten Sony?

Předem díky za případné rady a poznatky, který mi usnadní už tak ne lehké rozhodování :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: Choakinek (2409)  15.4.201314:59
Dnes platí čím méně Mpx ­(na malém snímači­), tím lépe. Tudíž z uvedeného výběru bych vyřadil Fuji HS30 a Nikon P510. V aktuální recenzi uvedený SX50 by sice vzhledem ke zbývajícím nebyl špatný, ale bohužel má velmi špatnou světelnost objektivu, takže jej také nedoporučuji ­(v tom krásném slunečním dni, ve kterém se odehrálo testování, by byl fajn, ale v horším počasí velmi silně pochybuji o jeho efektivním použití­). Fuji SX­-1 je bohužel pouze iluzí profi ultrazoomu, protože má velmi nekvalitní objektiv, navíc za ty prachy? Tudíž zbývá FZ200, byť bych k němu měl celou řadu výhrad, ale z uvedených typů je to zcela určitě nejlepší volba. Ale mám ten dojem, že také stojí nějak nad deset tis., nemýlím­-li se.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: JohnR  15.4.201317:31
Děkuji, říkal jsem si, že ten Canon bude asi převážně táhnout zákazníky na ten zoom, ale výstupní kvalita fotek pravděpodobně nijak závratná nebude. Co se týče toho Fuji HS30, někde jsem četl, že tam by to vyšší rozlišení 16Mpx prý nemělo být na škodu, že to tam nějak dohání tím EXR a nebo že to někdo nastavuje na 8Mpx a dohání to přes DR. Pokud by měl ten Fuji dobrý výstupní hodnoty pro foto, rozhodl bych se asi pro něj a na video, v kterém nevyniká, bych si pořídil třeba ten Sony. Pokud by ale k tomu horšímu videu měl mít i horší foto, pak nemá cenu o něm asi dál přemýšlet.

Já právě ještě ty fotky nemám moc nakoukaný, takže tolik nepoznám rozdíl kvality snímku třeba od toho Fuji HS30, FZ200 nebo zrcadlovky se setem za 15 ­- 20k. Jestli ovšem už i tyto základní zrcadlovky výrazně poráží výše uvedené ultrazoomy v kvalitě fotografií, pak bych možná asi přecejenom zvážil tu zrcadlovku.

Jde o to, zda se na slušný fotografie krajiny, přírody, architektury, sportu atd. už vyplatí koupit levnější zrcadlo jako NIKON 5100, CANON 1100D nebo CANON 600D, nebo v týhle cenový relaci zvládne stejnou nebo lepší službu Ultrazoom a ještě bude mít oproti zrcadlovce kvalitnější video jako bonus?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: Mirda4 (12)  15.4.201319:50
Já k tomu taky něco málo napíšu. Před cca rokem a půl jsem řešil nákup nového přístroje. Narodil se mi kluk a chtěl jsem ho průběžně zachycovat na snímky jak roste. V tý době jsem se o fotopřístroje zajímal spíše okrajově, vůbec jsem netušil, že je velikost snímačů 1­/2,33­", 1­/1,7­", 1­", micro 4­/3, APS­-C a FX. Domníval jsem se, že ve všech kompaktech je stejný snímač velikosti 1­/2,33­" a pak jsou až zrcadlovky a všechny jsou formátu FX. Co jsem věděl, bylo to, že jsem potřeboval rozumný optický zoom ­( ne přehnaně velký­), solidní fotky za rozumného světla, režimy PASM, EVF hledáček, objektiv bez výraznějších vad ­(odlesky atd.­) a hlavně aby to zvládlo i slušná videa. A tak jsem brouzdal a pátral a nakonec jsem se vzhlédl v Lumixu FZ48. Ještě jsem zvažoval variantu FZ150, ale já jsem spíše chtěl CCD snímač ­(kvůli videu bez kácejících se svislic, smear efekt mi tolik nevadí­) a hlavně už tam byla cena nad 10 tisíc korun. Takže jsem pořídil FZ48 a začal jsem fotit. Jelikož bylo zrovna jaro, léto a fotil jsem převážně venku na ISO 100­-200, tak jsem byl s kvalitou fotek nadmíru spokojen. A i dnes, když se nechci na nedůležité snímky tahat se zrcadlem, tak Lumixe popadnu a dá se s tím v rámci možností udělat slušná fotka. Jenže přišel podzim a já začal většinu snímků dělat v šeru a nebo ještě větším šeru a tam to celé začalo :­-­) Fotky byly použitelné max. na ISO 400, vše ostatní na větší ISO byl humus slušně řečeno. Byl jsem tím docela zklamanej a tehdy mi to dalo impuls k tomu se do dnešní problematiky fotopřístrojů zasvětit trochu hlouběji. Původně jsem chtěl lumixe prodat a koupit jiný kompakt, jenže jsem zjistil, že ten FZ48 patři ve třídě UZ kompaktů k tomu lepšímu a najít něco alespoň o trochu lepší aby to mělo smysl, bylo takřka nemožné. Po pár týdnech zkoumání jsem došel k názoru, že abych dokázal udělat normálně vypadající fotku i v horším světle a mohl si s přístrojem ještě více vyhrát, bude nevyhnutelné zabrousit do zrcadel. No a jelikož jsem měl limit 20 tisíc korun, pořídil jsem nakonec velmi dobře dopadající ve většině recenzí D5100 od Nikonu. No a mám ho cca půl roku a nemůžu si ho vynachválit. Vzal jsem ho na doporučení většiny s objektivem 18­-105 a tento rozsah zoomu mi naprosto dostačuje, momentálně hodlám ještě zakoupit pevnou 35 nebo 50. S ISO můžu jít na 3200 a stále je to velmi slušná kvalita obrazu na většinu fotek co pak tisknu na papír. No a co dělá teď Lumix FZ48? Ten nakonec zůstal přeci jen doma a točí především krátká domácí videa a jak jsem už zmiňoval sem tam nějaká fotka za dobrého světla. Na to video totiž funguje slušně a pro mé potřeby to plně dostačuje. No a co ti doporučím na závěr. Ponoř se do toho, porovnávej, pročítej, studuj atd. a nakonec si po několika týdnech úporného snažení taky vybereš přístroj, který ti bude vyhovovat. Hodně zdaru :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: JohnR  15.4.201321:10
Díky za vyčerpávající shrnutí :­) Nikon 5100 byla má první volba před cca třema týdny, kdy jsem se pro pořízení lepšího fotoaparátu rozhodl, ale když jsem pak koukal na ty ceny objektivů a doplňků, co si k zrcadlovkám uživatelé pořizují a v každé diskusi kromě sofistikovaných názorů narazil i spousta bludů, které jsem ne vždy prokoukl, tak to na nezasvěceného člověka působilo poměrně nepřehnedně, neřku­-li chaoticky. Nejlepší jsou tvrzení typu: ­"UZ ti pokryje ohnisko od 25 do 1000 i výš a to samé k zrcadlovce by tě vyšlo na celou sadu objektivů za stovky tisíc a ještě, aby si člověk na ty obry pořídil krosnu­". To pak k pořízení zrcadlovky moc nepovzbudí. A pak vidíš i celkem pěkný fotky v prezentacích u levnějších produktů jako UZ nebo pokročilejší kompakty a řekneš si, že tohle ti stačí. Je fakt, že vpodstatě všechny fotky a videa u nich jsou za poměrně dobrého osvětlení a za šera či v noci už to taková sláva nebude. A kupovat UZ za 13k jen kvůli videu, které zvládne poměrně slušně i menší aparát kapesních proporcí jako např. ten Sony, to by jistě nebyla dobrá volba.

Takže tedy zrcadlo, teď jen který. Celkem se nabízí ten Canon EOS 1100D + 18 ­-55mm IS II, na který by krásně vyšel rozpočet pod 10 000,­- díky akci 1200,­- Cashback a je k němu i software Adobe Elements 10 ­(který neznám, většinou upravuji v CS6, tak jestli by se ten SW užil, nebo je to jen jiný program úprav k docílení stejných efektů­). Nebo jestli přihodit a pořídit nakonec tu 5100, ikdyž je o 7000,­- dražší, toť otázka...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: Mirda4 (12)  15.4.201321:24
Modelu EOS 1100D se vyhni, každý znalejší ti to tu potvrdí, v ceně kolem 15000 tisíc dnes asi pořídíš levněji než právě ten zmiňovaný D5100. Dá se levněji pořídit i o něco osekanější D3100, ale pro mě osobně to bylo osekané až příliš. Na Lumixu FZ48 je optický rozsah zoomu 25­-600 po přepočtu na 35mm a pomalu nikdy jsem nefotil s použitím delšího ohniska než 250, takže proto mě rozsah zoomu u zrcadla 18­-105 vůbec netrápí, většinu fotek mám odfoceno v rozmezí 25­-75 což je v přepočtu na 35mm cca 40­-110, na většinu běžných snímků naprosto dostačující, pokud člověk nefotí plachou zvěř v lese:­-­) Přečti si test Nikonu D5100 tady na digimanii a klidně i třeba na dpreview.com, vesměs je všude velmi chválená a uznávaná, co se týče kvality fotek za dané investice. A na oehling.cz ho mají často v setu s 18­-105 objektivem za 15 tisíc korun.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: JohnR  15.4.201323:13
Za 15 000,­- dokonce včetně nějaké 8GB SD karty :­) Sice neuvádí její model, ale i tak to je o 2k levnější, než pražská konkurence. Možná tím, že tam nejsou ty 4 poukazy na čištění čipu. Nevíš, jestli se ty Nikony případně reklamují u prodejce a nebo v Nikon pobočce v Praze, kdyby se něco přihodilo? Nějak se nemůžu dohledat, jak to maj ošetřený. Jinak v low­-end kategorii koukám asi vážně lepší kousek neseženu. Možná by mohla mít ta 5100 na těle vyvedeno trochu více ovládacích prvků, ale připlácet si kvůli lepšímu body dalších 10 000,­- na Nikon D7000, to už spíš vytrpim trochu toho hrabání v meníčku. A při troše štěstí by se to celý mohlo vejít do tohodle levnýho a snad ne úplně mizernýho pouzdra http:­/­/www.fotoskoda.cz­/eobchod­/p1065353­-cz­-vanguard­-padova­-14z­-brasna
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: Jurawood (10)  16.4.20139:04
Za 15 jsem ho minulý měsíc taky koupil, vč. dopravy a té 8GB karty.
Oproti předešlému UZ Lumix mám 50% fotek mázlých tak půl na půl buď pohybovou neostrostí ­(1­/60­), s UZ jsem udržel 1­/15.
Mám řekl bych klidnou ruku, ale ta stabilizace prostě nějak nestíhá.. druhá půlka je špatně doostřená.

To pásmo ostrosti je na delším ohnisku zrádné. Ovšem když se fotka povede, tak kdokoliv jde kolem tak se zarazí.. ­"to si nefotil ty že? to snad ani není možné ­- to je jak od fotografa­" , jo a proto mě to baví.
Celkově jsem nadšenej..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: JohnR  16.4.201312:32
Tak jsem ho taky objednal a už se těšim, až dorazí. Venku se konečně udělalo pěkně, tak je na čase zachytit nějaké ty krásy jara. Nemáš čistě náhodou na netu nějakou galerku? Jinak k tomu ještě zvažuju nějaký stativ a filtr, ale to spíš počká.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: busy (3345)  16.4.201312:43
Ako prve by som kupil a nasadil na objektiv nejaky UV filter. Prvu vec, ktoru som urobil so svojim FZ200 ked som ho vybalil z krabice, bolo nasadenie UV filtra na objektiv hlavne kvoli mechanickej ochrane. Ono vzdy sa lepsie da vymenit poskriabany ­(alebo prasknuty­) UV filter za par korun nez nechat v servise menit cely modul objektivu ­(s prasknutou prednou sosovkou­) za par tisic korun :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: rousini (205)  15.4.201316:10
Prvně bych se zamyslel jestli skutečně potřebuju UZ. Tím se automaticky zařadíš do skupiny, která hledá ­"pohodlnou motokrosovou motorku­"...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: JohnR  15.4.201317:42
Potřebuji pokud možno co nejlepší fotografický výstup a nemusí to vyloženě být na vzdálenost ohniska 700 a víc, ale aby ten snímek k něčemu vypadal. Pokud by ale kvalita výstupu u výše uvedených Ultrazoomů a základních zrcadlovek byla víceméně srovnatelná a pro UZ by hrála navíc ještě možnost delších ohnisek a lepšího videa, volil bych UZ.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: Juraj_K (12)  15.4.201319:28
Výstup UZ a nejlevnější zrcadlovky není srovnatelný ­- ve prospěch zrcadlovek. Z vlastní zkušenosti. Jedinou výhodou UZ je právě zoom. JK
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: Milan Šurkala (5515)  15.4.201319:41
No, je pravda, že zrcadlovky s objektivy s velkým zoomem ­(cca 12­-15x­) mají většinou obrazovou kvalitu dost mizernou ­(zejména chromatická aberace tam často bývá mnohem silnější než u UZ s mnohem větším zoomem­), ale to je tak jediná věc, která je tam horší. Jinak je to v podstatě nesrovnatelné.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: Choakinek (2409)  15.4.201321:25
To se na výstup FZ200 musíte podívat, jestli by vám vyhovoval. Buď zde, nebo např. na Megapixelu, Imaging Resource, DPReview, Photography Blogu atd. Nevím, jak jsou na tom nyní klasické levné DSLR, ale dříve platilo, že video se dalo na DSLR natáčet jen s určitými omezeními např. v případě ostření při změně ohniska ­(např. Pentax­-kx­). Že se zkrátka video dobře natáčí až v případě bezzrcadlovek a tu se základním a ultrazoomovým objektivem neseženete do 10 tis. ­(vyjma možná Olympusu E­-PM1 a E­-PL3 ve výprodeji­). Ve prospěch UZ dost mluví kromě ceny také hmotnost a velikost.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: stn36  16.4.201316:09
skoda ze som sem prisiel az teraz bys som Ti mozno poradil o cosi skor..z tychto UZ co spominas, bez debat jednoznacne vitaz FZ200 od panasonicu, jasny vitaz uz len cisto koli tej pomerne vybornej svetelnosti f2,8 v celom rozsahu ktora je u dnesnych kompaktov skor vynimkou,co dava predpoklad aj k pomerne dobre zvladnutym foto za horsich svetelnych podmienok..cize okrem super zvladnuteho videa ma spomedzi zakladnych kompaktov ci UZ jeden z najlepsich vystupov.. potom si spominal kompaktnost pristroja zeby si chcel nieco take skor na cesty prip do vrecka a zeby si nechcel ist velmi do zrkadloviek, tak idealne by bolo pre Teba kupit profikompakt, si myslim ci uz nikon P7700 alebo canon G15 vacsi cip oproti zakladnym kompaktom ,pomerne slusny vystup aj videa maju celkom dobre zvladnute..ak by si sa predsa rozhodol pre zrkadlo, jednoznacne suhlasim s viacerymi ,najvyhodnejsia kupa momentalne nikon D5100 v sete 18­-105 ,prip novsi model D5200 alternativne este canon 650D alebo sony A57­(oplati sa zas koli perfektne zvladnutym videam­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: JohnR  16.4.201319:02
Díky za rady. Já právě pak ještě procházel galerky majitelů D5100 na photoextract.com a pro to zrcadlo se rozhodl. Videa jsou dobrá věc, ale co jsem viděl ty výstupy zrcadla i se setovým 18 ­- 105 objektivem, tak to je prostě paráda. To bych asi z UZ nikdy nevytřískal. Sice je pravda, že videa dělá UZ lepší, ale vzal jsem to tak, že lepší mít zrcadlo na pořádný fotky + případně pozdějc malý kapesní kompaktík na video, než kočkopsa v podobě UZ, který má ty rozměry zrcadlovce dost podobný a k malýmu kapesnímu foťáčku bych se pak asi uchýlil stejně. A navíc bych pak nějspíš stejně dospěl k tomu zrcadlu a kompakt by skončil ve skříni. Jen jsem tedy prokoučoval poslední kus skladem a tak si chvilku počkám. Jen furt ještě zvažuju, jaký vzít pouzdro ­- víc než aparát se seťákem a pár SD tam v dohledné době asi tahat nebudu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: nephilim (666)  16.4.201320:34
Vím, už jsi si objednal, takže to co se chystám napsat je tak trochu nošení dříví do lesa, ale přece jen to připomenu. V celé tvé úvaze mi schází jedna opravdu podstatná vlastnost ­- rychlost ostření. Nejvíc se to projeví za podmínek, které málo kdo považuje za nedostatek světla. K takovým patří běžný obývací pokoj. Rychlost a úspěšnost ostření je u kompaktů, které využívají ostření na kontrast, oproti přístrojům s fázovým ostřením opravdu zoufalé.
Pokud jde o objektiv, tak Nikkor 18­-105 je výborné optimum a navíc výborný objektiv k seznámení se se světem DSLR. Pokud jsi toužil po UZ, pak by Nikkor 18­-200 byl víc univerzální, jenomže takový set by byl cenou o dost jinde. Za ty peníze bych si asi přikoupil Nikkor 35­/1.8G DX. Kvalita výstupu je naprosto špičková a je to objektiv s nímž si člověk užije spoustu zábavy.
Celkově tedy mohu pochválit rozumné rozhodnutí a přeji hodně zábavy.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: Mirda4 (12)  16.4.201321:34
Co se týče filtru, tak pokud budeš chtít na objektiv něco našroubovat a nechceš za to hned zkraje utrácet horentní sumy, tak jako ochranu objektivu doporučuju tohle http:­/­/eshop.fotolab.cz­/product­/filtry­/hama­/hama­-uv­-filtr­-67­-mm­/ , mám ho tam od začátku a trvale a kdyby něco, tak lepší vyměnit sklo za pár kaček, než řešit opravu či nákup nového objektivu. Nějaké negativní projevy na kvalitu fotek jsem nezaznamenal. A co se týče brašny, tak ta co jsi dával ten odkaz mi přijde malá, mám pocit že bys jí do toho nedal. Spíš je praktický něco jako tohle http:­/­/eshop.fotolab.cz­/product­/bra­-ny­-a­-pouzdra­/vanguard­/vanguard­-up­-rise­-22­/ , nebo tohle http:­/­/eshop.fotolab.cz­/product­/bra­-ny­-a­-pouzdra­/lowepro­/lowepro­-nova­-170­-aw­-ern­/ . Není na škodu, když se do brašny vejde např. náhradní akumulátor, sluneční clona a třeba nějakej ten menší pevnej objektiv.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: JohnR  16.4.201322:38
Taky myslim, že takovýto základní filtr bude stačit. Barevný, polarizační apod a pak třeba ten pevný objektiv, který mi tu doporučuje kolega, to spíš až časem, až se to fotografování trochu vyprofiluje. Jsem koukal právě, že do toho malýho pouzdra za 250,­- by se měl vejít tak akorát s místem cca 7mm kolem aparátu jako rezerva. Jen jsem nikde nesehnal, kolik má aparát včetně 18 ­- 105 objektivu na délku.V tomhle je místo na 150mm. A celý pouzdro by pak šlo dát do batohu a netáhnout tak 2 zavazadla. Jen koukám, že u něj asi neni popruh na rameno. V těch větších si říkám, aby tam foťák moc nelítal, když by tam kromě samotnýho aparátu už nic jinýho nebylo. Leda do těch přihrádek na objektivy nainstalovat plechovky s pivem :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: nephilim (666)  17.4.201313:46
Určitě bych neodkládal nákup UV filtru ­(to je to krycí sklíčko objektivu ;­) ­) a hned na druhé místo bych dal náhradní akumulátor. Mám osobní zkušenost s akumulátorem od Phottix ­(http:­/­/fotoextra.cz­/fotoaparaty­-prislusenstvi­/baterie­/bateriovy­-zdroj­-nikon­-en­-el14.html­). Osobně ho používám v P7700 a kamarádce jsem ho koupil do její D5100. Oběma nám už několik měsíců funguje bez sebemenších problémů. Snad tento odkaz nesmažou coby reklamu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: JohnR  17.4.201317:08
Díky, vim co je to UV filtr. Novou baterii zatím pořizovat neplánuju, ale třeba někdy v budoucnu. Foťák by měl dorazit počátkem příštího týdne, takže sháním už jen adekvátní pouzdro a pořídím nejlevnější filtr coby mechanickou ochranu. Původně byl záměr utratit kolem 10k, nakonec tedy 5k přes limit, tak už se snažím držet při zemi :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: Mirda4 (12)  17.4.201319:20
Tak jsem ti změřil délku těla s nasazeným objektivem 18­-105, našroubovaným UV filtrem a nasazenou krytkou objektivu a dělá to cca 18 cm. A je lepší mít tak centimetr fóra, aby to tam nebylo namačkaný úplně nadoraz. Já jsem při nákupu D5100 dostal zdarma tuhle brašnu a tu sebou tahám jen, když beru komplet vše sebou na víc dní a tak. Jinak zvažuju taky ještě pořízení nějaké příruční brašny, čistě jen na tělo s nasazeným objektivem, třeba tohle http:­/­/www.aaron.cz­/produkty­/caselogic­-dcb306
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: Mirda4 (12)  17.4.201319:23
http:­/­/www.aaron.cz­/produkty­/nikon­-slr­-shoulder­-bag­-small , tohle je ta co jsem dostal grátis, zapomněl jsem vložit odkaz.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: JohnR  17.4.201322:06
Vypadá pěkně, ale jestli je ta vnitřní hloubka jen 15cm a říkáš, že je potřeba těch 18, tak nevim. Pokud jsou tedy ty hodnoty v pořadí VÝŠKA x ŠÍŘKA x HLOUBKA. Parametry má dobrý třeba tahle, ale zase barva nic moc http:­/­/www.fotoskoda.cz­/eobchod­/p1060043­-cz­-lowepro­-toploader­-zoom­-50­-aw­-pouzdro Tohle by taky šlo http:­/­/www.fotoskoda.cz­/eobchod­/p1064238­-cz­-tamrac­-3330­-aero­-zoom­-30­-pouzdro Tohle je trochu hlubší, ale mohlo by sedět http:­/­/www.aaron.cz­/produkty­/caselogic­-slrc201 Tohle je moc pěkný http:­/­/www.aaron.cz­/produkty­/fomei­-reflex­-new­-zoom ale, má hloubku 17 a podle toho komentáře, tak s filtrem no chance. Najít takový o 1,5 ­- 2cm hlubší, bylo by to vzhledem k rozměrům výšky a šířky perfect.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pomoc s výběrem | od: strecha (64)  18.4.20131:31
Lowepro toploader zoom jsem si pred lety zkousel a je to zajimave vyresena brasna. Pokud si dobre pamatuju, tak uvnitr prepazka, kterou se objektiv prostrci a tudiz je cely fotak zavesen a nedotyka se dna brasny. Takze se casem nestane, ze by objektiv protlacil penu na dne brasny a nebyl tak chraneny pred otresy. Pokud ti nevyhovuje ta modra barva, tak je v nabidce i v klasicke cerne barve. Jedina nevyhoda do budoucna, ze uvnitr neni misto na dalsi objektiv.
Jinak momentalne nejcasteji pouzivam vyse uvedenou Lowepro nowa 170, do ktere se mi vejde vetsi zrcadlovka i s gripem a po stranach mam jeste dalsi dva az tri objektivy. Takze myslim, ze by byla zbytecne velka a hlavne siroka ­(spatne se cpe do batohu­) pro zrcadlovku s nasazenym objektivem.
Kazdopadne nejlepsi je vybrat brasnu radeji primo v obchode, protoze z fotek nejde poznat pripadne zpracovani, vyvazeni a pohodlnost noseni brasny...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Srovnání s SX10 | od: RiMr (733)  15.4.201312:39
Tož nevim... Už mnoho let vlastním a stále občas používám SX10 ­- ten má tuším 10MPx, světelnost 2,8­-5,7 ­(na 28 až 560 mm ekvivalentních­) a až na video se mi vlastně zdá ve všem lepší... Například je na ­"tužkáče­" ­- když tam strčím ­"enelůpky­", je to na DLOUHOU výdrž. Jednou dceři spadnul bez obalu na schody a jediná škoda bylo poškozené zavírání bat. prostoru. Už ho moc neštříme ­- kolikrát on zmoknul... Furt šlape jak! :­) Sice jen podle fotek, stejně tahle nová SX50 ve mě stejnou důvěru nevzbuzuje... Zpracováním ne a parametry už VŮBEC ne. Se mi zdá, že Canon ­"smeruje smerom do *****­"
Jo a to přepínání displej­/hledáček má ta 4 či kolik let stará SX10 jak automatické, tak tlačítkem... ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
kulhavý kůň | od: bedalak (4)  15.4.201310:12
Jak to sleduji, tak Canon se jeví, jako kulhavý kůň, stále se Nikonu kouka na pozadí... Mám Coolpixe P510 a Canon toho kulhavého koně připomíná:­-­))
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
out | od: Petr Pospěch (3)  15.4.20139:38
zjodnotil bych to jako nepoužitelné, pokud se nebude fotit na přímém slunci na nejkratším ohnisku, jsou fotky kvalitně oničem
je to velký, těžký a drahý a nekvalitní fotoaparát
větší snímač a lepší optika by udělaly jen dobře
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(3)
Re: out | od: tomasfirbacher (1)  15.4.201311:16
Větší snímač a lepší optiku má zrcadlovka :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: out | od: Iudex (801)  15.4.201312:15
Keď zostaneme v kategórii UZ, tak napr. FZ200 či X­-S1.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: out | od: busy (3345)  15.4.201315:46
FZ200 nema vecsi cip :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: out | od: busy (3345)  15.4.201315:49
Vecsi snimac by ­(pri zachovani parametrov­) nutne znamenal aj vecsiu optiku, a tym aj vecsiu hmotnost, co by som urcite neoznacil slovami ­"jen dobre­" ­- niekedy je dolezita aj velkost a vaha. Napr. neviem si predstavit ist na turisticky vylet s niekolkokilovym zrkadlom+sadou objektivov na krku... :­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
Re: out | od: strecha (64)  18.4.20131:41
Na turisticky vylet si staci vzit sebou batoh a na bederni pas brasnu s fotakem...krasne to vyvazi protivahu batohu a zrcadlovku mam stale po ruce. Hlavne krk z toho neboli a ta vaha se krasen rozlozi, ze o tom casto ani nevim...

Asi jsem stale jeste moc mlady, ale dokud sebou stale jeste taham stativ na zadech, tak me ta vaha optiky nejak nevzrusuje...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zabité... | od: Choakinek (2409)  15.4.20136:02
Zkrátka když to stručně shrneme, dnešní neprofesionální kompakty se dají rozdělit do dvou kategorií:
1­) méně zabité
2­) zcela zabité
A tenhle patří do skupiny č. 1.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Zabité... | od: JonSnih (247)  15.4.20138:28
Dobře řečeno :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zabité... | od: rousini (205)  15.4.201310:38
Já bych UZ dal do speciální kategorie ­"Nepoužitelné hračky­". Jako bonus bych vypíchl množství nastavení...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Zabité... | od: strecha (64)  18.4.20131:44
Nepouzitelne hracky marketingoveho oddeleni :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.