Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX740 HS: bytelný univerzál

15.7.2019, Milan Šurkala, recenze
V dnešní recenzi se podíváme na zoubek kapesnímu ultrazoomu Canon PowerShot SX740 HS. Ten nabídne velkorysý 40× optický zoom, podporu 4K videosekvencí i možnost manuálního ovládání expozice.

Zaostřování

 
Test začneme kapitolou o ostření. Fotoaparát nabídne klasický kontrastní autofokus, máme zde ale i možnost manuální ostření MF. To má pár zajímavých, ale ne vždy dobrých vlastností. Nenašel jsem zde zvětšení náhledu, nicméně focus peaking nechyběl (zvýraznění hran) a zajímavostí je také funkce bezpečný MF, která je jakýmsi opakem AF+MF a jde spíše o MF+AF. Tedy ručně zhruba vyberete zaostření a fotoaparát na to doostří autofokusem. Hodí se např. při focení makra nebo tehdy, když se fotoaparát má tendenci chytat toho, čeho nechcete.
 
Pokud jde o výběr zaostřovacího bodu, je zde klasické jednobodové ostření (nelze polohovat), AF sledování, které ostří prostředním bodem a pak sleduje tento objekt. Funguje to hodně slušně. Nakonec je tu detekce tváří s automatikou a sledováním. To už si fotoaparát sám vybírá body, hledá tváře a sleduje objekty. Osobně se mi více líbil prostřední režim, kdy si lze snáze vybírat místo zaostření (v posledním to vybírá fotoaparát). Detekce tváří má průměrnou rychlost, vcelku slušnou úspěšnost detekce, ale pomalý AF může být překážkou.
 
Na nejširší ohniskové vzdálenosti to na dostatečně kontrastní obraz zvládne dosti rychle, dá se dostat někam k 0,15 až 0,2 sekundy. I na maximálním zoomu s aktivním předostřováním a trochou štěstí lze dosahovat nějakých 0,35 až 0,4 sekundy, nicméně ne vždy se trefíte do okamžiku, kdy fotoaparát zrovna průběžně doostřil náhled a v takovém případě počítejte spíše s časy 0,7 až 1,5 sekundy.
 
Canon PowerShot SX740 HS průběh zaostřovacích vzdáleností
 
V normálním zaostřovacím režimu musíte být alespoň 2,5 cm od objektu, se zvětšováním zoomu se pak toto minimum prodlužuje a na maximálním zoomu už hovoříme o zhruba 1,9 metru. Makro režim zajišťuje to, že u minimálního zoomu můžete jít na 0 cm a objektiv dát přímo až k objektu, ale to si budete obvykle stínit nemluvě o příliš širokém úhlu záběru. Osobně doporučuji zazoomovat tak, aby fotoaparát ukázal, že je schopen zaostřit od 5 cm nebo 10 cm (ideálně poslední hodnota ukazující 5 cm nebo poslední hodnota s 10 cm).
 
Canon PowerShot SX740 HS přepočtené zvětšení objektivu
 
Sice se tam nedosahuje maximální 1,1× zvětšení, ale i 0,9×, resp. 0,8× je fajn, obzvlášť když se k tomu připočte větší zoom a přirozenější perspektiva. Makro režim také říká, aby fotoaparát upřednostnil ostření na kratší vzdálenosti a jsou zde určité rozsahy zoomu, kdy pak fotoaparát ani na nic jiného než makro nezaostří (fotografie krajiny bude v makro režimu rozmazaná).
 
Canon PowerShot SX740 HS makro kleště
 
expoziční čas 1/15 s, clona F5, citlivost ISO 800, ohnisková vzdálenost 83 mm, korekce +1 EV, klikněte pro zvětšení
 
Makro je tedy poměrně slušné, ale o přeborníka se v této kategorii bohužel nejedná. Větší zoom zde poskytuje lepší perspektivu.
 
Canon PowerShot SX740 HS makro minimální zoom
 
expoziční čas 1/250 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
Zde vidíte, jak by mohlo vypadat makro při minimálním zoomu. Mohu být sice velmi blízko, ale tvořím si tak stín a pozadí je celé "rozbité" (je ho hodně kvůli širokému úhlu záběru).
 
Canon PowerShot SX740 HS makro větší zoom
 
expoziční čas 1/200 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 97 mm, klikněte pro zvětšení
 
Když jsem však trochu zazoomoval a poodstoupil, aby bylo možné zaostřit, je výsledek mnohem lepší. Stín zmizel a pozadí se výrazně zklidnilo. Pozor jen na to, že se zoomováním rychle rostou nároky na dobré světlo (jednak kvůli tomu, že se více projeví jakýkoli třes vaší ruky, tak i to, že se více projeví jakýkoli pohyb předmětu a kvůli horší světelnosti se navíc ještě prodlužuje expoziční čas). Chce to prostě vědět, kdy si něco takového můžete dovolit a kdy ne.
  


Ukázkové makro fotografie pořízené fotoaparátem Canon PowerShot SX740 HS ve formě 4K slideshow.
 
 

Nastavení expozice, automatika

 
PowerShot SX740 HS patří do pokročilejší třídy kapesních ultrazoomů, takže tu vedle automatiky najdete i prioritní a manuální režimy včetně irisové clony. Měření expozice může být poměrové, bodové a celoplošné se zdůrazněným středem. Občas jsou poněkud citlivější, ale nechybí možnost korekce expozice od -3 EV do +3 EV.
 
Expoziční časy závisí na zvoleném režimu. Nejkratší hodnota činí 1/3200 sekundy, ale s prodlužujícím se zoomem roste až na 1/2000 sekundy. Nejdelší expoziční čas v režimu automatiky a priority clony činí 1 sekundy, priorita času a plný manuál pak nabídnou maximálně 15 sekund (pouze při ISO 100). Citlivosti nabídnou hodnoty ISO 100 až ISO 3200, automatika končí na ISO 800. Automatické navyšování citlivosti ISO začíná při času 1/30 sekundy na nejmenším zoomu. S větším zoomu se logicky nejdelší přípustný čas zkracuje, nicméně fotoaparát se snaží spoléhat i na stabilizaci obrazu (na max. zoomu je to 1/200 sekundy).
 
Canon PowerShot SX740 HS světelnost objektivu
 
Objektiv má tradiční světelnost F3,3 až F6,9, což nejsou zrovna dobré hodnoty, ale jde o daň za malé rozměry fotoaparátu a velký optický zoom. Pokud však jde o průběh světelnosti, vidíme, že patří ve své třídě k těm nejlepším, nejde však o nějak dramatické rozdíly, hovoříme tu o rozdílech kolem 1/3 EV mezi nejlepším a nejhorším (takže nic, co by šlo v praxi nějak výrazněji poznat). Irisovou clonu lze v celém rozsahu zoomu nastavit na hodnotu F8,0. Žádné pokročilejší režimy jako expoziční bracketing nebo HDR tu nenajdete.
 
 

Videosekvence

 
Je trochu s podivem, že zrovna Canon je výrobcem, který v této přišel se 4K videosekvencemi jako poslední. Naštěstí se tak už konečně stalo a i PowerShot SX740 HS umí natáčet UHD 4K video (3840×2160 pixelů) při 30 snímcích za sekundu. V nabídce je i Full HD video (1920×1080 pixelů) při 60p.
 
Canon PowerShot SX740 HS videosekvence
 
Kvalita videa je slušná, detailů je hodně, a to i ve Full HD. Neplatí to však v případě, že je vidět jemnou kresbu nebo je použita vyšší citlivost. V takovém případě naopak dochází k výraznému rozmývání obrazu. UHD 4K je i v takovém případě o něco detailnější, nicméně i toto rozlišení má zase své vlastní problémy. Předně je to fakt, že jde o 8,3MPx výřez z prostředku senzoru, takže je použít zhruba 1,35× crop faktor (užší úhel záběru). Dále musíte počítat s výraznějším rolling shutter efektem (kácením svislic při pohybu), to je ale více viditelné až při použití většího zoomu. Počítejte také s tím, že 4K se nedá zapnout v běžných fotografických režimech, je ale nutné zapnout speciální režim pro natáčení videa. Tomuto moc nerozumím. Proč např. v režimu P lze nahrávat všechna rozlišení videa kromě 4K? Úplně stejně to mají i jiné Canony včetně full frame CSC EOS RP.
 


Ukázkové UHD 4K videosekvence pořízené fotoaparátem Canon PowerShot SX740 HS (7,5 minuty ukázek v různých situacích).
 
Stabilizace je slušná a fotoaparát nabídne i několik dalších režimů dynamické stabilizace (nízká, střední a ve speciálním videorežimu i vysoká), od sebe se pak liší opět úhlem záběru. Větší stabilizační účinek znamená větší výřez a sice stabilnější obraz, ale méně detailní. Zatímco "nízká" verze v podstatě žádný ořez nepřidává, vysoká zvyšuje crop asi 1,3×. Pokud tak použijete 4K a vysokou míru stabilizace, připravte se už na 1,75× crop ve srovnání s Full HD s nízkou formou stabilizace. Autofokus je dobrý zejména ve Full HD. U 4K rozlišení je už lenivější a je škoda, že tu nemáme dotykový displej pro výběr AF bodu. Tohle mi hodně chybělo.
 


Srovnání účinků stabilizace ve 4K režimu.
 
Pokud nejste nároční, PowerShot SX740 HS nabídne velmi slušné "rodinné" video. Je hodně univerzální, rozumně stabilní a s přijatelným zvukem. Na větší hrátky to ale není. Úplně zde chybí možnost manuálního ovládání expozice, kterou mají některé konkurenční fotoaparáty (lze využít jen korekci expozice) a naprosto chybí i jakákoli forma zpomaleného videa. Další věcí, se kterou je nutno počítat, je to, že videa mají velmi vysoký datový tok, jenže to neodpovídá kvalitě (navíc už od trochu horšího světla videa výrazně šumí). Takový datový tok by byl fajn pro profesionální natáčení, nicméně zde to spíše jen hodně rychle žere kartu (např. Sony má i při nejvyšší nastavené kvalitě asi o 20 % nižší datový tok). 
  • UHD 4K 3840×2160 pixelů / 29,97p - cca 15400 kB/s (123 Mbps)
  • Full HD 1920×1080 pixelů / 59,94p - cca 7500 kB/s (60 Mbps)
  • Full HD 1920×1080 pixelů / 29,97p - cca 3800 kB/s (30 Mpbs)
  • HD 1280×720 pixelů / 59,94p - cca 3300 kB/s (27 Mbps)
 
Chcete-li se podívat na videa z fotoaparátu, mám tu pro vás jedno UHD 4K video se zoomováním, ukazuje tak i průběžný AF (24 sekund, 361 MB) a Full HD video v protisvětle (9 sekund, 72 MB).
 
 

Stabilizace

 
PowerShot SX740 HS je vybaven optickou stabilizací (v objektivu). Ta má dva režimy, trvalé stabilizování a stabilizaci jen při focení. V tom prvním případě máte stabilnější i komponování. Test probíhal při přepočtené 142mm ohniskové vzdálenosti.
 
Canon PowerShot SX740 HS se stabilizací
 
1/10 sekundy, se stabilizací
 
Canon PowerShot SX740 HS bez stabilizace
 
1/10 sekundy, bez stabilizace
 
Nadpoloviční úspěšnosti neroztřesených snímků jsem dosahoval okolo času 1/10 sekundy. V případě vypnuté stabilizace jsem sice byl schopen občas dostat ostré snímky i při 1/60 až 1/80 sekundy, ale takovým nadpolovičním standardem bylo zhruba 1/125 až 1/160 sekundy. To znamená účinek okolo 3,5 až 4 EV, což není zlé.
 
 

Výdrž baterie

 
Fotoaparát je napájen akumulátorem NB-13L, jehož napětí činí 3,6 V a kapacita je 1250 mAh (4,5 Wh energie). Výrobce hovoří o výdrži na 265 snímků, což není mnoho, ale jak známe Canon, skutečnost bývá mnohem lepší, zejména pokud nepoužíváte moc blesk (v testu nebyl takřka vůbec používán). Naměření výsledek z několika nabití činil 360 snímků a 20 minut videa, což je náhodou dosti pěkné číslo. Akumulátor lze nabíjet v nabíječce, ale také USB kabelem.
 
 

Displej

 
Zde se podíváme na zobrazení hlavního displeje fotoaparátů v různých situacích.
 

 
Dole jsou zobrazeny expoziční informace, po stranách pak mohou být ikonky dalších nastavení, nahoře se pak zobrazují informace o kvalitě záznamu. Quick menu pak vidíte na pravém snímku.
 

 
Při manuálním ostření můžete vyvolat focus peaking, ale bohužel ne zvětšení náhledu. Při focení s velkým zoomem je užitečným pomocníkem funkce rychlého odzoomování, kdy v rámečku vidíte původní oblast a vy tak můžete snáze lokalizovat focený objekt. Puštěním tlačítka se vrátíte zazomováním na oblast v rámečku.
 

 
Ve video režimu jsou možnosti nastavení trochu omezené (k dispozici je nicméně např. korekce expozice, ta se hodí). Kvůli poměru stran 16:9 budou nahoře i dole černý proužek. Některé automatické režimy dovolují uživateli nastavení korekce expozice a vyvážení bílé poměrně srozumitelnou formou.
 

 
Hlavní menu se dělí na několik záložek. Máme zde červené fotografické, modré pro prohlížení, žluté pro technická nastavení a zelenou pro vytvoření vlastního menu.
 

 
Vyfocené snímky je možné si zobrazit celoplošně (s informacemi i bez nich), je ale také možné náhled zmenšit a přidat histogram s dalšími informacemi navíc.
 
 

Wi-Fi

 
PowerShot SX740 HS je vybaven rozhraními Wi-Fi i Bluetooth. Spárování nedělalo větší problémy, a to ani přes Wi-Fi, ani přes Bluetooth. Vlevo vidíte obrazovku na telefonu při spárování přes Wi-Fi. Máme tu v nabídne prohlížení snímků z fotoaparátu, vzdálené focení, automatické přenosy, přenos GPS (s SX740 HS není podporován) a nastavení fotoaparátu. K GPS se ještě za chvilku vrátím. Pravý snímek ukazuje focení přes Bluetooth.
 

 
Tady je pak zobrazení vyfocených snímků, které si lze ukázat ve vyšším rozlišení a lze je doplnit i o expoziční informace a vyžádat si přenos do smartphonu (v menším nebo plném rozlišení).
 

 
Nechybí ani možnost dálkového ovládání fotoaparátu. Odezva je velmi svižná, zoomování je pak pomalejší. Ovládat je možné i expozici, nicméně poněvadž SX740 HS nemá dotykový displej, nelze si AF bod vybrat ani na telefonu, přestože má dotykový displej.
 

 
Nyní se ještě na chvíli vrátím k GPS. Aplikace sice nepodporuje dávkový zápis GPS souřadnic (logování a zápis najednou třeba večer), ale umí trvalé spojení přes Bluetooth, kdy se souřadnice zapíšou automaticky u každého snímku. Když zapnete fotoaparát, ten se hned pokouší spojit s telefonem, aby od něj dostal souřadnici. Musím říci, že to funguje spolehlivě a rychle (na poměry toho, co je zvykem). Obě zařízení se opětovně spárují zhruba za 5-6 sekund, takže sice spousta prvních snímků po spuštění nebude mít souřadnici, ale ty další už ano a jde o nadprůměrný výsledek.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.