Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon RF 24-105mm f/4 L IS USM

8.8.2019, Milan Šurkala, recenze
Spolu se svými full frame CSC fotoaparáty představila společnost Canon také nový základní objektiv RF 24-105mm f/4 L IS USM. Dnešní recenze se mu podívá na zoubek a ukáže, jaký je po optické stránce.

Autofokus, ostření

 
Objektiv podporuje automatické i manuální zaostřování. To automatické má na starosti zaostřovací motorek Nano USM, který kombinuje vlastnosti krokových a ultrazvukových motorků. Je tak vhodný jak pro rychlé zaostřování při průběžném sledování objektu, tak i pro video, kde jsou důležitější rychlé, ale jemné kroky při co nejnižší hlučnosti. AF systém je opravdu velmi tichý a problémy nejsou ani s rychlostí. Objektiv je skutečně hodně svižný.
 
V běžných podmínkách je objektiv schopen zaostřit za zhruba 0,1 až 0,15 sekundy, přeostření z nekonečna na zhruba půl metru je pak dílem přibližně 0,3 až 0,4 sekundy, což je vynikající výkon. Pokud jde o manuální ostření, k tomu zde slouží prstenec s krásně hladkým chodem a velmi dobrou odezvou. Fotoaparát navíc na displeji ukazuje zaostřenou vzdálenost, což pomáhá rychleji určit, kterým směrem jste se vydali, pokud máte úplně rozostřený obraz. Jen bude chvilku trvat, než si zvyknete, který ze tří prstenců na objektivu je ten zaostřovací (pravidelně jsem sahal po tom posledním, programovatelném).
 
Canon RF 24-105mm F4 L IS USM zaostřovací vzdálenosti
 
Canon RF 24-105mm f/4 L IS USM je základním objektivem a slibuje zaostření ze 45 cm. V praxi je to od roviny senzoru 34 až 42 cm (od přední čočky 22 až 26 cm), takže dosahuje maximálně asi jen 0,27× zvětšení. Na makro to tak není úplně nejvhodnější objektiv a v tomto případě je např. se srovnatelným Panasonicem S 24-105mm F4 mnohem větší zábava (ten si vystačí s 30 cm od senzoru a dosahuje 0,5× zvětšení).
 
Canon RF 24-105mm F4 L IS USM zvětšení objektivu
 
 
 

Focení makra

 
Abychom se nevěnovali jen suchým číslům, podíváme se, co znamenají ve skutečnosti. Výsledek si ukážeme na předmětu, jehož rozměry všichni známe, klasických kleštích.
 
Canon RF 24-105mm F4 L IS USM makro kleště
 
expoziční čas 1/15 s, clona F4, citlivost ISO 800, ohnisková vzdálenost 105 mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Sami vidíte, že 0,27× zvětšení není zas tak mnoho, na makro snímky si raději pořiďte jiný objektiv. V tomto bohužel základní objektiv Canonu není moc univerzální. Pokud budete málo clonit, u makra se začne vyskytovat aura.
 
 

Světelnost a clona

 
Objektiv má konstantní světelnost F4, tuto hodnotu tedy dosahuje v celém ohniskovém rozsahu. Vidíme, že proti mnohým jiným základním objektivům Canon nabídne jak větší zoom, tak i lepší světelnost na delším konci (horší na začátku). Irisová clona objektivu má 9 lamel a v celém ohniskovém rozsahu ji lze nastavit nanejvýš na hodnotu F22.
 
Canon RF 24-105mm F4 L IS USM průběh světelnosti
 
 

Bokeh

 
Podíváme se na podání bokehu (rozmazaného pozadí). Se světelností F4 sice nebudete mazat pozadí do zbláznění, ale i tak je možné dosahovat dosti malé hloubky ostrosti.
 
Canon RF 24-105mm F4 IS USM bokeh plně otevřená clona
 
expoziční čas 0,6 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 53 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení
 
Rozmazání pozadí je docela výrazné, charakter bokehu je spíše průměrný. Na odlescích lze vidět zvláštní artefakty a mají výraznější hranu směrem ke středu obrazu. To pak např. na písmenech na objektivu vytváří několik viditelných půlměsíčků vedle sebe.
 
Canon RF 24-105mm F4 IS USM bokeh clona F5,6
 
expoziční čas 1 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 53 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení
 
Po přiclonění se toho moc nezmění. Hloubka ostrosti pochopitelně vzroste, charakter bokehu zůstává podobný.
 
 

Stabilizace

 
Pokud jde o stabilizaci, Canon tvrdí, že optická stabilizace objektivu je schopna nabídnout 5EV účinek, tedy 32krát delší expozici, než by měla být možná podle pravidla převrácené ohniskové vzdálenosti. Ted u 105mm ohniskové vzdálenosti by se měly dát fotit ostré fotografie z ruky s časem 1/105 sekundy (bez stabilizace). Mně se nadpoloviční většina dostatečně ostrých snímků dařila asi někde okolo času 1/60 sekundy.
 
 
1/2 sekundy, 105mm ohnisková vzdálenost, se stabilizací
 
 
1/2 sekundy, 105mm ohnisková vzdálenost, bez stabilizace
 
Zkoušel jsem tedy, při jakém času dokážu totéž se stabilizací a musím říci, že s 5 EV se Canon dost dobře trefil, protože se mi to dařilo s 1/2 sekundy, což krásně odpovídá (proti 1/60 sekundy). Zde tedy musím objektiv a jeho optickou stabilizaci rozhodně pochválit. Na druhou stranu jde vidět, že duální stabilizace u konkurence (např. u Panasonicu) je přeci jen o něco dál, ačkoli si to v Canonu nechtějí přiznat. Tam jsem mohl z ruky fotit až 2sekundové expozice. Tak doufejme, že se Canon někdy rozhoupe a svůj kritický postoj ke stabilizaci čipu (a duální verzi) přehodnotí.
 


Ukázky a srovnání digitální a optické stabilizace fotoaparátu Canon EOS RP a objektivu Canon RF 24-105mm F4 L IS USM.
 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.