Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon RF 24-105mm f/4 L IS USM

8.8.2019, Milan Šurkala, recenze
Spolu se svými full frame CSC fotoaparáty představila společnost Canon také nový základní objektiv RF 24-105mm f/4 L IS USM. Dnešní recenze se mu podívá na zoubek a ukáže, jaký je po optické stránce.
Dnes jsme se podívali na nový objektiv Canon RF 24-105mm f/4 L IS USM, který se stal výchozím objektivem pro full frame CSC přístroje společnosti Canon. Jde o poměrně univerzální objektiv s příjemným 4,4× optickým zoomem. Je dobře optimalizován na video, takže má plynule jdoucí prstence včetně zoomu a velmi výkonnou optickou stabilizaci (5 EV účinek na papíře i ve skutečnosti). Počítejte však s tím, že není úplně malý a váží nějakých 700 gramů. U videa se hodí také velmi rychlý a tichý autofokus.
 
Canon RF 24-105mm F4L IS USM
 
Ocenění TREFA získává Canon RF 24-105mm F4L IS USM
za ostrou kresbu a dobré vlastnosti pro video. Logo ocenění je ke stažení zde
 
Co však trochu zklame na zaostřování, je zvětšení objektivu. To dosahuje maximální hodnoty 0,27× (v testu), což sice není zlé, ale vzhledem k příjemné univerzálnosti v ohniskovém rozsahu je trochu škoda, že toho nezvládne o něco více. U makra je také potřeba počítat s tím, že je nutno dost clonit, jinak je kresba hodně mléčná. To jej trochu limituje i pro velmi detailní portréty, pokud tedy není vaším cílem jej udělat trochu mléčným. Naopak při ostření na větší vzdálenost je kresba velmi ostrá i kontrastní.
 
Opticky jde o velmi slušný objektiv, i když má i své mouchy. Pokud jde o kresbu, zde nemám žádné výhrady (kromě kresby u makra s nízkými clonami). Zkreslení je průměrné, fotoaparáty jej ale rozumně potlačují. O něco horší je to s vinětací, ta je v RAWu výrazná, ale v JPEGu je znovu dosti účinně potlačena. Totéž platí i o chromatické aberaci. V RAWu si ji lze všimnout na obou koncích ohniskového rozsahu, není to ale žádný velký problém a v JPEGu ji výrobce opět velmi účinně potlačuje.
 
Celkově jde o velmi vydařený objektiv, u něhož nebylo jednoduché se rozhodnout, jak ho ocenit. Přemýšlel jsem nad oceněním TREFA, proti čemuž ale mluvila vysoká cena (která navíc není o moc nižší v setech s fotoaparátem), menší zvětšení a mírné nedostatky v některých optických vadách (aberace). Všechny optické neduhy jsou zde ale snadno korigovatelné. Nakonec jsem se tak rozhodl mu toto ocenění udělit, šlo opravdu o hodně příjemného společníka.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Univerzální focení (krajinu, architekturu)
2. Natáčení kvalitního videa
 
 

Plusy

 
+ Univerzálnost
+ Velmi dobrá kresba
+ Rychlý a tichý AF
+ Velmi hladký chod zoomu (vhodné pro video)
 
 

Minusy

 
- Menší zvětšení
- Mírná chromatická aberace
- Vysoká cena
 
 
Za zapůjčení objektivu Canon RF 24-105mm F4L IS USM děkujeme Canonu.
 
 
Cena v době testování: cca 28 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.