Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon SELPHY CP810: sněhobílá tiskárnička

18.10.2012, Milan Šurkala, recenze
Přímo pro tisk fotografií je určena malá přenosná fototiskárna Canon SELPHY CP810, kterou jsme dnes otestovali. Nabídne termosublimační tisk, stylový design a možnost tisku nejen z počítače, ale i z USB a několika paměťových karet.
Recenze bude i zde poměrně krátká, protože nám odpadají všechny testy tisku textu a podobných věcí. Tiskárna je určená k tisku fotografií, případně menších samolepek. My se podíváme zejména na ony 10×15cm fotografie. Ke standardnímu testovacímu obrázku nyní přidám i další 3 fotografie, které byly naskenovány v rozlišení 800 dpi. Na tyto skeny se budete také moci podívat.




klikněte pro zvětšení



Tato směsice fotografií vytištěná na formát 10×15 cm byla zaslána na tiskárnu přes PC. Výsledek je velmi pěkný, i když ne detailní jako u jiných fototiskáren s tradičním tiskem. Na druhou stranu je kresba jemnější a jak se budete moci přesvědčit na snímku po zvětšení nebo na detailech, které budou prezentovány později, nenajdete zde tradiční tiskové body. Šedá je tedy opravdu šedá a nikoli směsicí purpurových, modrých a žlutých teček. Při tisku přes PC měly fotografie alespoň v mém případě lehce tlumené barvy s velmi jemným nádechem zelené.




klikněte pro zvětšení



Tento snímek si můžete prohlédnout i v originále (test fotoaparátu Sony Cyber-shot RX100). Tisknul jsem jej několikrát, než jsem našel konfiguraci, která barevně nejlépe odpovídala originálu. Tisk přes PC s ovládáním barev aplikacemi se mi vůbec neosvědčil, barvy byly tlumené a šedozelené. Pokud jste při tisku nechali tiskárnu, ať se postará o barvy, bylo to mnohem lepší, barvy byly živější a bez nádechu. Ještě o něco lépe vypadaly snímky, které se tiskly přímo z paměťové karty/USB s nastavením barev Vivid (totéž lze ale dosáhnout i při tisku z PC, jen v menu doporučuji nastavit ony Vivid barvy). Pak byly odstíny živé a dočkali jste se i výraznějších světlých odstínů (ty mají tendenci být někdy lehce našedlé).




klikněte pro zvětšení



Našedlost byla problémem např. u tohoto snímku, který je v originále přeci jen o něco světlejší ve světlých partiích. I tento snímek si můžete stáhnout v originále (recenze Fujifilm X10). Na tomto snímku si lze všimnout trochu nepříjemného proužkování.




klikněte pro zvětšení



Po naskenování vypadá snímek poněkud více do fialova, než je tomu ve skutečnosti. Na papíře vypadá opravdu velmi pěkně a nemám k němu výhrady. Zde se můžete podívat na originál. I přes nízké tiskové rozlišení 300 dpi vypadá fotografie velmi detailně a barevně hezky.

Tisková předloha
Kvalita tisku
Odeslání dokumentu na tiskárnu
Doba tisku
fotografie A5
standardní
8-12 s (25 s u 70MPx fotografie)
47 s

Poslání fotografie na tiskárnu závisí od její velikosti. Standardní 6 až 20MPx snímky se začnou tisknout zhruba po 8 až 12 sekundách, v případě fotografické koláže, která má 70 MPx, však bylo nutno si počkat 25 sekund. Tisk samotné fotografie naprosto přesně odpovídá údajům výrobce a činí 47 sekund. Nyní se ale konečně podíváme na detaily fotografií a kvalitu tisku.





Tady dobře vidíte, že tradiční tiskárny mají mnohem vyšší rozlišení. Termosublimační tiskárna dovede vytvářet velmi jemné barevné přechody v horizontálním směru. V tom vertikálním si velmi snadno všimnete jasových schodů. Čitelnost písma jako takového je nicméně překvapivě dobrá. Nejprve jsem totiž myslel, že se mi jen nedařilo zaostřit, zkoušel jsem ale i jiné systémy zvětšování a vždy byl patrný výsledek jako nahoře.





I zde je vidět mazání v horizontálním směru a schody ve vertikálním.





Totéž se týká červené barvy, která občas obsahuje trochu modrých flíčků.





U zelené jde vidět hladké plochy, žádnou směsici žlutých a azurových teček. Ostrost je opět nízká.





Tatáž pozorování vidíme i u fotografií. Zde chci znovu upozornit, že se díváme na výřez z 10×15cm snímku, nikoli z A4 fotografie jako u jiných tiskáren. I proto výtisk působí méně kvalitním dojmem (jeho zvětšení na monitoru je větší).





Logo dopravce je čitelné jen s obtížemi. Na trochu šikmé linii jde opět vidět schody, znovu také vidíte hladké přechody v horizontálním směru.





Zde se mi výsledek docela líbil i v detailu. Je sice trochu více modrý, než by bylo zdrávo, ale množství detailů působí dobře (s ohledem na předchozí snímky).





Opět vidíte slabší ostrost linií, které využívají spíše postupných přechodů. Na druhou stranu šedá barva je opravdu šedá (zde trochu namodralá - to je ale dáno i skenerem), nejsou zde žádné viditelné barevné tiskové body.





I tento snímek vykazuje trochu chladnější barevné ladění. Detaily (a přechody) by mohly být lepší, při běžném pozorování výtisku si ale žádný rozdíl proti běžným tiskárnám nevšimnete, spíše naopak.





Na strunách kytary jde velmi dobře vidět, že tiskárna tiskne po řádcích. Zubatost linií je viditelná, při běžném pohledu naštěstí nikoli.





Toto je jasná ukázka tisku v přechodech. Linie jsou jen jakýmisi vlnkami a jakékoli ostrosti zde nelze mluvit.





Totéž vidíme u pixelových linií. Teprve u 4pixelových linií se začíná dít něco zajímavého, ale ani zde není nic ostré.





Přechody a tisk v řádcích jde velmi dobře vidět na šikmých liniích. Místo nich tu vidíte kostičky.





Nicméně ani plynulé přechody nejsou vždy výhrou. Ačkoli tiskárna má v horizontálním směru dost přechodový charakter, proužkům se nevyhnete (tiskárna zvládá 24bitové barvy, tedy 256 barev na kanál).





Totéž vidíte i zde. Přechody zde bohužel nejsou plynulé a tentokrát je to vidět i na snímcích.


Odolnost tisku proti nepříznivým vlivům


Canon SELPHY CP810 se může pochlubit i tím, že tisk je voděodolný. Ani koupání se nijak neprojevilo na kvalitě barev a pár kapek tak určitě vaším fotografiím nijak neublíží.




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.