Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
20.8.2015, Milan Šurkala, recenze
Do dalšího testu starých objektivů se nám dostal německý Carl Zeiss Jena DDR Pancolar 1,8/50mm MC electric pro patici M42. Klasická padesátka nabídne solidní světelnost F1,8 a ostření již od 35 centimetrů.
jtrmal (2) | 4.9.201515:23
Sorry chlapci... Ja vim, ze stary je minimalne o 23,3% lepsi nez novy, ale reknete mi, proc bych mel ztracet cas na necem takovem misto toho, abych si koupil zakladni 50 nebo 35 mm od nikonu, canonu, sony... Vetsina z nich se do 5k v pohode vejde.
Proc tady mluvite o ­"charakteru­" starych dobrych skel? Vzdyt jsou to proste vady. V te dobe byla vypocetni optika problem. Nehlede na dalsi technicke zalezitosti. Proc vas mrzi, ze moderni skla maji vetsinu vad odstranenych ci alespon castecne kompenzovanych? Ze najednou zalezi vic na schopnosti fotografa? Prozradim vam tajemstvi ­-­- misto probirani se vetesi si muzete na mobil nainstalovat instagram a muzete mit takovy mnozstvi ­"charakteru­", ze se z toho vsichni po...
Odpovědět0  2
dali001 (7) | 6.9.201522:03
To je dost krute hodnoceni, nemyslis? Ani ja nejsem priznivcem stare optiky, na fotografovani mam par modernich fotaku. Ale mam i par kousku zminene ­'vetese­'. Uz jsi mel v ruce stary fotak nebo objektiv? Kdyby ano, nemohl bys napsat svuj Nesmysl. Obcas by te treba napadlo zkusit co to umi a i kdyby nenapadlo, tak tyhle vecicky jsou krasne na pohled, uzasne na omak, zkus, treba tomu prijdes na chut. Ale samozrejme­- nikdo ti nebrani, abys fotil cim chces, treba mobilem.
Odpovědět1  0
jtrmal (2) | 7.9.201512:48
Ja vam taky nebranim, abyste si fotili jak chcete. Ale nevim o cem zrovna argumentujete? Ja mluvim o ­"kvalite­" o starych objektivu a vy budete argumentovat tim, ze stare objektivy­/fotaky krasne vypadaji. To treba stare kreslo taky a stejne ho budete shanet u vetesnika :­)
Odpovědět0  1
dali001 (7) | 7.9.201516:48
Samozrejme, stary objektiv je bazarova zalezitost, ale sikovny fotograf umi vyuzit vlastnosti starych skel, treba naladove snimky nutne nemuseji mit perfektni kresbu od rohu do rohu, dobra fotografie ma i jine atributy. Stejne jako treba pri jizde automobilem­-veteranem se neptame proc nema klimatizaci.
Odpovědět0  0
xvasek (240) | 28.8.20158:24
Tak tomuto říkám aspoň pořádné oldschool sklo ­- bokeh ala trioplan a přitom relativně detailní kresba je určitě zajímavá změna proti dnešnímu unfikovanému neutrálnímu podání. Neříkám, že bych to chtěl mít všude, ale určitě bych ho občas vzal ­"vyvenčit­"...
Odpovědět0  0
dali001 (7) | 25.8.201516:37
Prinosna recenze. Take mam doma par starych skel, at uz ruskych, japonskych nebo nemeckych, informace jsou treba. Ale kvalita starych skel je uz jiste dostatecne znama, primlouval bych se za recenzi neceho jineho, napriklad Nikona P900. Nikdo si na na to netroufa? Uz je na svete peknych par patku a recenzi by si zaslouzil. Vytecna kresba objektivu a to i na delsich ohniscich, velice prijatelny sum pri tak malem snimaci, slusne vybaveni, vytecna ergonomie, bezkonkurencni zoom, dobra stabilizace... Uz jen proto, ze s nim lze z ruky udelat napriklad tuto fotku, je bez nasledneho zaostreni a odsumeni.
http:­/­/dali001.rajce.idnes.cz­/Mesic­/#mesic040815_1.jpg
Odpovědět0  0
rousini (237) | 25.8.20158:17
Pokud to můžu srovnat s Pentaconem Auto 50­/1,8 tak tenhle Zeiss má plnější bokeh. Pentacon dělá takové koláčky. Naopak Pentacon má na m43 lepší makro. Odhaduji nejkratší zaostřitelnou vzdálenost pod 15cm od objektivu.
Každopádně kresba těchto starých skel je za daný peníz kulervoucí a jeden vzorový snímek bych dal na konec každé recenze, aby bylo vidět o čem se bavíme...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.