Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Casio EXILIM FH25: univerzální sportovec

21.7.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Po několika letech jsme se vrátili k recenzím fotoaparátů Casio. Dnes to bude 20× ultrazoom Casio EXILIM EX-FH25, který nabízí 10MPx CMOS snímač slibující neuvěřitelně rychlé sekvenční snímání a z toho plynoucí zajímavé režimy.
Nyní se podíváme na dalších 14 ukázkových snímků.


expoziční čas 1/800 s, clona F4,9, citlivost ISO 100, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

U tohoto snímku jsem využil vlastnosti středového měření expozice a mířil na strom, automatika však podexponovala ještě trochu více, než jsem chtěl. Kresba v pozadí se hodně slévá, odšumování je opravdu hodně výrazné, což je jedno z největších negativ přístroje. Nabízím RAW ke stažení.


expoziční čas 1/400 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisko 232 mm, klikněte pro zvětšení

Solidní rozsah ohnisek dovoluje zvolit si ohnisko dle libosti. Zde to na lokomotivě vypadá, jako by fotoaparát trochu odstraňoval chromatickou aberaci. Pole v pozadí je opět odšumování naprosto rozpatláno.


expoziční čas 1/80 s, clona F3,4, citlivost 1600, ohnisko 57 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát nabízí na ohnisku 57 milimetrů supermakro režim, kdy lze fotit z cca jednoho centimetru. Vzhledem k nedostatku světla jsem zvolil ISO 1600. Šum jasový i barevný snímku pochopitelně nechybí, nicméně CMOS BSI čip ukazuje, že vyšší citlivosti mu zas až takové problémy nedělají a snímek je docela dobře použitelný (rozuměj, není tak flekatý či barevně nevýrazný, aby se nedal použít alespoň pro web).


expoziční čas 1/200 s, clona F4,9, citlivost ISO 100, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Zde fotoaparát odvedl docela dobrou práci. Díky výrazným obrysům po celé ploše obrazu nedochází k tak výraznému patlání a detaily jsou přijatelné. Nechybí však chromatická aberace. Stáhnout si můžete i RAW soubor.


expoziční čas 1/400 s, clona F6,9, citlivost ISO 100, ohnisko 199 mm, klikněte pro zvětšení

Ve stinných partiích se objevuje vyšší barevný šum, jinak je ale vyhlazení na hladkých plochách karoserie docela žádoucí. Míra detailů je přijatelná.


expoziční čas 1/500 s, clona F7, citlivost ISO 100, ohnisko 100 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Makro fotoaparátu je dobré. Zde jsem zvolil klasický makro režim s možností zoomu. Navolil jsem až 100mm ohnisko, což odpovídá necelým 10 centimetrům od květin. I při vysoké cloně jsem mohl dosáhnout příjemně rozmazaného pozadí, s režimem priority clony by šla dosáhnout i menší hloubka ostrosti. Ke stažení je i RAW verze snímku.


expoziční čas 1/80 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 108 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Druhá ukázka makra při trochu delším ohnisku. Občas je dobré trochu stáhnout expozici, fotoaparát má v některých podmínkách tendenci přepalovat.


expoziční čas 1/320 s, clona F4,7, citlivost ISO 100, ohnisko 49 mm, klikněte pro zvětšení

V protisvětlu (resp. velkém kontrastu mezi stínem v popředí a osvětlenou krajinou v pozadí) si fotoaparát docela věděl rady. Stinnou stránkou je velmi výrazná chromatická aberace ve větvích. Můžete si stáhnout RAW.


expoziční čas 1/15 s, clona F3,8, citlivost ISO 100, ohnisko 91 mm, klikněte pro zvětšení

Focení s bleskem přináší časy až 1/15 sekundy, což se snadno může projevit na neostrosti. Odšumování je opět velmi výrazné, kresba se patlá a nechybí ani barevný šum.


expoziční čas 1/2000 s, clona F3,9, citlivost ISO 100, ohnisko 64 mm, klikněte pro zvětšení

Na displeji fotoaparátu vypadal snímek značně přeexponovaně na střeše domu, skutečný výsledek je o něco lepší. Kresba je typicky velmi nevýrazná a rozmazaná.


expoziční čas 1/10 s, clona F3,3, citlivost ISO 800, ohnisko 49 mm, klikněte pro zvětšení

Zde jsem využil stabilizační režim Anti Shake se zvýšením citlivosti a pořízením několika snímků. Opět bych byl raději, kdyby bylo zvoleno trochu vyšší ISO, abych mohl dosáhnout kratších časů.


expoziční čas 1/125 s, clona F3,4, citlivost ISO 100, ohnisko 57 mm, klikněte pro zvětšení

Supermakro režim je opravdu zábavný a velmi dobře se s ním fotí. Fotil jsem s ním brouky, motýly, mouchy, pavouky, různé detaily dalších věcí a podobně. Toto se fotoaparátu hodně povedlo. Makro a telemakro je zde skutečně dobré.


expoziční čas 1/320 s, clona F4,4, citlivost ISO 100, ohnisko 471 mm, klikněte pro zvětšení

Snímání na kratší vzdálenost s dlouhými ohnisku fotoaparátu jde velmi dobře. Možná vás až překvapí, jak moc dobře lze pak rozmazávat pozadí.


expoziční čas 1/20 s, clona F2,8, citlivost ISO 400, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Kontrast je spíše slabší, barevného šumu je zde docela dost a odšumování opět příliš silné. Účinek blesku je slušný, bohužel vyvážení bílé s bleskem je často úplně mimo a toto je jeden z nejpovedenějších snímků, co se týče barev.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.