Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Duel levných zrcadlovek: Canon EOS 1300D vs Nikon D3400

31.7.2017, Milan Šurkala, recenze
Pokud si chcete koupit co nejlevnější zrcadlovku a z nějakého důvodu nechcete profi kompakt nebo CSC, patrně budete stát před volbou mezi Canonem EOS 1300D a Nikonem D3400. Která z těchto zrcadlovek je ta lepší? Otestovali jsme to.
Srovnávací test dvou základních zrcadlovek od Canonu a Nikonu máme za sebou a shrňme si tedy poznatky. Která zrcadlovka je lepší pro ty, kteří do ní nechtějí dávat moc peněz? Levnější Canon míří na méně zkušené uživatele, množství ovládacích prvků je menší a ovládání je znatelně jednodušší než u Nikonu. Tam máte spíše pocit, že někdo vzal profesionálnější model a jen vymazal některé pokročilejší funkce, celkově však působí složitěji.
 
Modernější konstrukce Nikonu je pak vidět např. na setovém objektivu, který má skládací konstrukci, je tedy menší, při ostření se nic neotáčí, nevysouvá a krokový motorek je tichý i u videa. Objektiv Canonu je zde naproti tomu v roli dinosaura. Při ostření se přední člen vysouvá, otáčí a autofokus je tak hlučný, že ve videu si většina lidí asi automatické ostření raději odpustí. S manuálním ostřením se ale dají dosáhnout slušné výsledky.
 
I snímač je u Nikonu výrazně modernější. Nabídne vyšší rozlišení a v otázce šumu čekejte tak okolo 2/3 EV navrch. Mnohem větší rozdíl je pak v dynamickém rozsahu, kde se rozdíl pohybuje okolo 2 EV, což je už opravdu dost.  Další rozdíl najdeme ve videu. Canon ostří jen na vyžádání (namáčknutí spouště) a extrémně pomalu s mnohonásobným přeostřením přes cílovou rovinu ostrosti. Má maximálně Full HD rozlišení při 30p a kvalita obrazu je zejména za slabšího světla horší. Také spouštění natáčení videa je u Canonu složitější. Nicméně ani Nikon není úplně bez chyby a tišší, mnohem rychlejší autofokus rovněž přejíždí rovinu ostrosti. Dalším neduhem Nikonu je nastavení expozice. Jen úprava clony vyžaduje úplné vyskočení z live view režimu, ale na rozdíl od Canonu za umí nastavit ISO v průběhu natáčení. Ten má zas u videa automatiku ISO citlivosti.
 
Canon EOS 1300D vs nikon D3400
 
Pokud se podíváme na setové objektivy, ty mají stejný ohniskový rozsah i světelnost. Je zajímavé, že ačkoli při prohlížení snímků bez vzájemného srovnání bych hodnotil Nikon jako ostřejší a detailnější, při přímém srovnání překvapivě zjistíte, že to není pravda. Navzdory vyššímu rozlišení Nikonu a modernějšímu objektivu se Canon drží velmi dobře, dokonce bych řekl, že je v RAWu i o něco lepší. Pokud jde o JPEG, tam Canon dost odšumuje a jeho obraz je takový "vláčný". V otázce bokehu se objektivy rovněž moc neliší, hloubka ostrosti je kvůli stejné ohniskové vzdálenosti i světelnosti shodná. Přesto se mi bokeh u Nikonu zdál u některých snímků o něco jemnější.
 
Rychlostí jsou na tom oba fotoaparáty podobně, někde vede Canon, někde zase Nikon. Větší rozdíl je akorát ve sekvenčním snímání, kde Nikon dosahuje téměř 5 fps, zatímco Canon jen 3 fps. Oba dva fotoaparáty mají maličký RAW buffer sotva na 5-6 snímků. Co se týče výdrže, Nikon sice slibuje násobně vyšší výdrž na papíře, ale oba fotoaparáty se drží zhruba někde kolem 500-600 fotografií a 15-20 minut videa.
 
Vítězem dnešního klání se pak stává zrcadlovka od Nikonu. Ačkoli je D3400 přeci jen dražší o 1500 Kč, nabídne toho mnohem více. Lepší senzor nabídne nižší šum a větší dynamický rozsah, při případné koupi lepšího objektivu se můžete těšit i na více detailů kvůli vyššímu rozlišení. Má také kvalitnější video. Canon naproti tomu jen zlehka inovuje několik let starý základ a je to na něm opravdu hodně vidět. Má však jednu výhodu, kterou je jednodušší ovládání, což laikové ocení.
 
 

Plusy pro Canon

  • Nižší cena (ale nikoli lepší poměr ceny a výkonu)
  • Jednodušší ovládání
 

Plusy pro Nikon

  • Výkonnější senzor (nižší šum, vyšší dynamický rozsah, vyšší rozlišení)
  • Lepší video (60p, tišší a rychlejší autofokus)
  • Rychlejší sekvenční snímání
  • Lepší poměr ceny a výkonu
 

Ceny v době testování

  • 12500 Kč s DPH (Canon EOS 1300D + 18-55mm IS II)
  • 14000 Kč s DPH (Nikon D3400 + AF-P 18-55mm VR)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.