Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Epson Stylus Photo PX720WD: multifunkční krasavec

26.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Vracíme se k testům tiskáren a prvním kouskem testovaným novou metodikou bude multifunkce Epson Stylus Photo PX720WD. Jak už název napovídá, jedná se zejména o fototiskárnu. Nabízí totiž šestici inkoustů pro co nejvěrnější barvy.

Software pro tisk


Při tisknutí můžete využít více aplikací. Jednak je tu samotný ovladač tiskárny, který se otevře při tisku z jakékoli aplikace (např. Word a jiné), jednak tu máte Epson Easy Photo Print. My se nejprve podíváme na ovladač tiskárny.





Na obrazovce Zástupci máte několik předdefinovaných profilů pro tisk textu nebo fotografií. Zajímavější bude druhá stránka Hlavní, která se také otvírá při spuštění aplikace jako první.





Můžete si vybrat mezi pěti různými režimy tisku. Je zde klasický rychlý a nekvalitní koncept, Text je pro tisk textových dokumentů a Text a obraz pro totéž, pokud obsahuje i obrázky. Fotografie a Nejlepší jsou určené pro tisk fotografií, liší se zejména rychlostí. V kapitole o testu tisku fotografií se podíváme nejen na rozdíl rychlosti, ale i kvality tisku.

Dále si můžete vybrat podavač, kdy Přední zásobník signalizuje podavač klasických i fotografických papírů (přední zásobník má dvě patra, na spodním jsou normální papíry). Druhou možností je tisk na CD/DVD. Typ papíru reflektuje nabídku papírů Epson, takže zde máme klasický kancelářský papír, pak nějaké obálky a zbytek už jen fotografické papíry Epson od Epson Matte přes Epson Photo až po Epson Premium Glossy Photo a kdo ví co ještě. Máte tu i výběr velikosti tisku a možnost volit bezokrajový tisk. Ten je ale dostupný pouze u fotografických režimů. Aplikace vám ukazuje i stav náplní.

Napravo pak máte funkce pro vylepšení obrazu jako vylepšení barev nebo odstranění efektu červených očí, následuje i možnost tisku v obráceném pořadí, náhled tisku a tichý mód (skrytý režim). V neposlední řadě je tu možnost tisku na výšku nebo na šířku.





V záložce Upřesnit je v podstatě totéž. Je zde navíc rozšířená volba kvality tisku, možnost černobílého tisku a práce s barvami včetně barevného módu (zde Epson Vivid, k dispozici je např. ještě Epson Standard a Adobe RGB. Soustředil bych se na položku "vyhlazování okrajů", která je důležitá u tisku fotografií (bez ní mohou být linie poněkud schodovité).





Záložka Rozvržení stránky vám dovolí zvětšit nebo zmenšit rozměry dokumentu tak, aby se vešel na požadovaný rozměr, případně jej změnit v určitém poměru (doporučuji nastavit ve spolupráci s vyhlazováním okrajů. Můžete tisknout více stránek na jednu stranu, ale jste omezeni maximálně 2 nebo 4 stranami. Více už tiskárna nezvládne, máte však plnou kontrolu nad řazením. Užitečná je možnost tisku plakátů na 2×1, 2×2, 3×3 nebo 4×4 strany. Je možno tisk trochu roztáhnout, abyste měli rezervu při překrývání.

V části Oboustranný tisk je možný tisk dokumentů jako časopisu, tedy nalevo první, napravo poslední stranu, na druhém listu druhou a předposlední,... Je možný i tisk leporela. Nesmí chybět ani volba počtu kopií, jejich převrácené pořadí a volba pořadí tisku (zda se nejprve vytisknou všechny první stránky, pak všechny druhé, atd., nebo se nejprve vytiskne celá první kopie dokumentu, pak druhá celá kopie, atd.





Jako poslední je tady údržba tiskárny. Nabídka začíná monitorováním stavu tiskárny včetně náplní. Následuje kontrola čistoty trysek, čištění hlavy a nastavení tiskové hlavy. Vytiskne stránku s několika čtverečky a vy jen vybíráte ten, kde nevznikají nepříjemné pruhy. Můžete volit i jazyk, ve kterém aplikace poběží.





Velmi důležité je monitorování stavu tiskárny, které ukazuje stav jednotlivých inkoustů. Píše také, které inkousty lze v tiskárně používat. Míra detailnosti stavu náplně je docela podrobná, žádných "binárních" ukazatelů "buď úplně plná nebo úplně prázdná náplň" se zde naštěstí nedočkáte.





K tisku fotografií je pak určena aplikace Epson Easy Photo Print. Jednoduše si jen naklikáte které fotky a v jakém počtu chcete vytisknout a jdete na další krok.




klikněte pro zvětšení



Zde vidíte výběr jedné testovací fotografie, se kterou byla testována tisková část multifunkce Epson Stylus Photo PX720WD.




klikněte pro zvětšení



Při nastavování tisku je už větší zábava. Vlevo je nastavení rozměru a typu papíru (viz níže), vlevo dole je pak možnost vytvářet nejen bezokrajovou fotografii, ale i matici fotografií s až 20 fotografiemi na jednom papíře. Pokud zvolíte tisk s okraji, můžete vytisknout až 80 fotografií na jednu stránku jako index. Můžete si nechat vytisknout i informace o snímku (expoziční čas, clonu, citlivost a model fotoaparátu).

Největší plochu zaujímá náhled fotografie. Nad ní máte ořezávání (a pozicování) a korekci snímků. Zejména na pozicování bych si dával pozor, aby toho program neseřezal moc, pokud některý z rozměrů fotografie neodpovídá rozměru papíru. Lze využít buď funkci Fit, která vloží celý snímek na papír a zbudou vám bílé okraje nebo funkci Trim, která naopak vyplní celou plochu a seřeže to, co se nevešlo. Můžete přidat datumovku, aktivovat redukci červených očí a hurá tisknout.





U nastavení tisku stačí jen vybrat správnou tiskárnu. Protože jsem tiskárnu testoval přes USB i přes Wi-Fi, byla v nabídce dvakrát. Dále je tu zdroj papíru (u fotografií pouze Front Tray - přední zásobník). Můžete zaškrtnout bezokrajový tisk, nastavit velikost papíru a typ papíru. Ve výběru jsou logicky pouze fotografické papíry Epsonu. Tiskový mód je nastavení kvality tisku, Photo značí normální kvalitu, Best Photo pak nejlepší kvalitu (viz Fotografie a Nejlepší ve druhém screenshotu v této kapitole).




klikněte pro zvětšení



Tlačítko Image Correct vás dostane do okna umožňujícího úpravu fotografií před tiskem. PhotoEnhance vylepšuje kontrast a barvy, najdete zde i čtyři předvolené režimy úprav. Režim People ale na můj vkus až příliš výrazně prosvětluje barvy, na druhou stranu je síla efektů volitelná. Máme zde převod do odstínů šedi a zvýšenou saturaci a kontrast. Lze upravit jas a zvolit i záhadně znějící položku Digital Camera Correction. Pod tím se skrývá agresivní odšumování a další zvláštní úpravy obrazu. Můžete nechat odstranit efekt červených očí, případně je odstranit ručně sami. Na fotkách, kde je efekt dobře patrný, funguje tato funkce skutečně výborně. Pokud jsou ale oči spíše jen načervenalé, doporučuji manuální zásah.




klikněte pro zvětšení



V neposlední řadě zde máte speciální okno pro vylepšování portrétů, nějak zásadní změny k lepšímu ani k horšímu jsem ale nezaznamenal.


Software pro skenování


Pro skenování je určena aplikace Epson Scan. Je tu trošku problém s výběrem připojení skeneru. Pokud využíváte bezdrátové připojení a je např. slabý signál, aplikace po chvíli jen vyhodí chybovou hlášku. Je třeba připojit kabel a v konfiguraci, která je jiným programem, vybrat skenování přes USB, pak spustit znovu Epson Scan a vše už funguje tak, jak má. Proč není výběr připojení skeneru jednoduchou součástí této aplikace, mi není moc jasné.





I v plně automatickém režimu si lze vyvolat nabídku různých nastavení. Rozhodně zde nejsou všechna, ale máte na výběr rozlišení, technologii pro odstranění prachu a obnovení barev.





V Domácím režimu je možností nastavení trochu více. Přibyla možnost korekce podsvícení a odstranění rastru. Vidíte i možnost náhledu, ke kterému se vrátím za chvíli.





Kancelářský režim naopak umožňuje doostřování. Podobně jako v předchozím případě můžete i zde zvolit, zda chcete skenovat barevně, v odstínech šedi nebo černobíle.





Nejvíce se budeme věnovat profesionálnímu zobrazení, které nabízí všechny možnosti předchozích režimů a ještě nějaké navíc. Jde o aplikaci, která je dodávaná i pro skenery značky Epson, a proto nepřekvapí bohaté možnosti nastavení, byť se musíte spokojit s tím, že většina z nich není u této multifunkce přístupná. To se týká např. skenování negativů, které je sice aplikací podporováno, ale nikoli skenerem modelu FX720WD. I proto není tato volba přístupná. Dále lze zvolit úpravy obrazu jako doostření, odstranění rastru, obnovení barev, korekci podsvícení a odstranění prachu.





Výběr máte až u Typu automatické expozice mezi fotografií a dokumentem. Co se týče Typu obrazu, můžete si vybrat mezi 24bitovými barvami, vyhlazením barev, 8bitovými stupni šedi a černobílou. Rozlišení můžete volit od 50 do 9600 dpi s docela roztodivnými kroky (někdy je mezi jednotlivými možnostmi pár dpi, někdy dvojnásobek).





Samozřejmě nesmí chybět možnosti úpravy barev, tónových křivek a histogramu.







Konečně se dostaneme k náhledu snímku, kde si lze vybrat i oblasti, které budou skenovány. Obdélníků může být více, stačí pak jen všechny označit a můžete je naskenovat všechny do několika souborů zvlášť.





Jako poslední si ukážeme tabulku pro volbu ukládání souboru, kdy si můžete pochopitelně sami nastavit názvy souborů. Vedle JPG je možno skenovat i do formátů BMP, TIF a PDF.



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.