Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Epson Stylus Photo PX720WD: multifunkční krasavec

26.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Vracíme se k testům tiskáren a prvním kouskem testovaným novou metodikou bude multifunkce Epson Stylus Photo PX720WD. Jak už název napovídá, jedná se zejména o fototiskárnu. Nabízí totiž šestici inkoustů pro co nejvěrnější barvy.
Pro testování rychlosti a kvality tisku jsme vytvořili sadu testovacích dokumentů. Tím prvním je 6 stránek textu A4. Jako základ byla použita recenze jednoho z fotoaparátů, takže dokument obsahoval několik nadpisů, text a žádné obrázky. Druhým dokumentem byl tento text doplněný o několik obrázků a tabulky, text v různých barvách a nakonec zkrácený na 4 strany. Tyto dokumenty jsem použil k testu rychlosti.

Tisková předloha Kvalita tisku Odeslání dokumentu na tiskárnu Zpracování dokumentu na tiskárně Rychlost tisku
Černobílý text (6 stran A4) koncept 3 - 4 s 4 s 19 str./min
ekonomické 21,2 str./min
normální 7,8 str./min
jemné 2 s 31 s 2,2 str./min
Černobílý text (6 stran A4) duplexně normální 3 s 10 s 7,1 str./min
Barevný text (8 stran A4) normální 7 s 12 s 8,6 str./min

Co se týče rychlosti, udávaným 40 stran za minutu jsme se bohužel ani zdaleka nedostali. U konceptu se dá pohybovat kolem 20 stran za minutu, u běžného tisku je pak rychlost okolo osmi stran za minutu. Při jemném nastavení pak tiskárna zvládne vytisknout jen 2,2 strany za minutu. Duplexní tisk je trošku pomalejší, ale propad rychlosti je poměrně malý. Zajímavé bude především sledovat kvalitu tisku. Využili jsme jak klasický kancelářský papír, tak speciální papír určený pro tisk s vysokým rozlišením (cca 5 Kč za jednu stranu A4).

Ukázky jsou naskenované skenerem při 800 dpi a následně budou prezentovány ještě detailnější náhledy vyfocené makrofotoaparátem. Ukázky prezentují tisk písma ve velikostech 1 až 16 (naskenované) a 1 až 10 (vyfocené v ještě vyšším rozlišení).


normální papír, kvalita koncept (kliknutím zvětšete)



normální papír, kvalita ekonomická (kliknutím zvětšete)


normální papír, kvalita normální (kliknutím zvětšete)

normální papír, kvalita jemná (kliknutím zvětšete)

Začneme nejprve tiskem na normální běžný kancelářský papír. Jak sami uvidíte, nejen volba kvality tisku, ale i volba papíru má docela velký vliv na konečný výsledek. Výše si můžete rozkliknout naskenované texty při 800 dpi, níže uvidíte zvětšené detaily.



koncept (klikněte pro zvětšení)



ekonomické (klikněte pro zvětšení)



normální (klikněte pro zvětšení)



jemné (klikněte pro zvětšení)



U konceptů (koncept + ekonomické) je velikost 3 nečitelná, 4 jen velmi špatně. Teprve velikost 5 je docela dobře čitelná. Tiskárna očividně vynechává sudé řádky, čímž zvyšuje rychlost tisku. Normální tisk už je čitelný i při velikosti 3, ale samozřejmě to není žádný zázrak. Jemná kvalita tiskne tenčí písmenka, a tak jsou mezery v písmenech více čitelné a písmena jasněji rozpoznatelná.



koncept



ekonomické



normální



jemné



Velikosti 6 a více jsou čitelné i ve kvalitě konceptu. Opět jde vidět, že při "jemné" kvalitě jsou tvary písmen mnohem lépe zachovány, např. písmeno "a" má mnohem kulatější tvar a nerozpíjí se tak výrazně. Nyní tytéž testy provedeme i při barevném tisku.



koncept (klikněte pro zvětšení)



ekonomické (klikněte pro zvětšení)



normální (klikněte pro zvětšení)



jemné (klikněte pro zvětšení)



Vzhledem k tomu, že červená se tiskne mícháním purpurové a žluté, jsou koncepty mixem purpurových a žlutých řádků. I proto je čitelnost horší než u černobílého textu. U jemné kvality znovu vidíte hladší a kulatější písmena, která jsou méně rozpitá.



koncept



ekonomické



normální



jemné



Velikost 6 je i v konceptu už dobře čitelná. Koncept a ekonomická kvalita jsou víceméně srovnatelné. Normální kvalita se znovu trochu více rozpíjí než jemná.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.