Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Epson Stylus Photo PX720WD: multifunkční krasavec

26.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Vracíme se k testům tiskáren a prvním kouskem testovaným novou metodikou bude multifunkce Epson Stylus Photo PX720WD. Jak už název napovídá, jedná se zejména o fototiskárnu. Nabízí totiž šestici inkoustů pro co nejvěrnější barvy.
V této kapitole se jen ve zkratce podíváme na několik detailů výtisků pořízených na běžný kancelářský papír a papír pro tisk s vysokým rozlišením. Epson bude brzy nabízet také speciální kancelářský papír pro tisk s vysokým rozlišením a lepší barevností, který by měl zajistit voděodolnost i na běžném papíře. Můžete si stáhnout dvě naskenované stránky (skener běžel s nastavením 800 dpi). K testu byly využity první dvě stránky z barevného dokumentu, který byl využit k testu rychlosti.


běžný kancelářský papír (klikněte pro zvětšení)



papír pro HR tisk (klikněte pro zvětšení)


běžný kancelářský papír (klikněte pro zvětšení)

papír pro HR tisk (klikněte pro zvětšení)

Jak sami vidíte, na běžném kancelářském papíru jsou barvy poněkud mdlé. Písmena nejsou tak ostrá, na druhou stranu jsou celistvější (není na nich tak vidět řádkování - více se rozpíjejí). Můžete se podívat na několik výřezů naskenovaných ve vyšším rozlišení (přefocené fotoaparátem).



běžný kancelářský papír



HR papír



Na běžném papíře se barvy více rozlévají, takže působí celistvěji, ale tiskárna na něm také není schopna dosáhnout jasných barev a dobré ostrosti.



běžný kancelářský papír



HR papír



Na HR papíře je černá opravdu černou a ne jen tmavě šedou. Řádkování je mnohem více viditelné, výtisk působí mnohem ostřeji.



běžný kancelářský papír



HR papír



I na šedé barvě je vidět více barevných teček u HR papíru, při běžném čtení je ale obraz mnohem ostřejší.



běžný kancelářský papír



HR papír



I tady jde vidět černější "černou" a znatelně lepší ostrost. Inkoust se tolik nerozpíjí. Dobře je zde vidět skladbu inkoustových teček při tisku.


běžný kancelářský papír



HR papír



Na HR papíře je kresba mnohem ostřejší a méně rozpitá. Více jde vidět jednotlivé kapičky inkoustu a různé barevné míchání.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.