Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

FinePix Printer QS-70: domácí fotolab?

2.10.2008, Michal Učeň, recenze
Společnost Fujifilm je známá svými ultrazoomy. V nabídce má ale i celou řadu tiskáren, mezi nimiž jsou i 2 modely využívající termosublimační tisk. Dnes se podíváme na ten lepší z nich, který má i LCD displej a umožňuje základní editaci fotek před tiskem.
Kapitoly článku:
Tiskárna má poměrně malé rozměry 182 x 146 x 75 mm, což je mezi konkurenty opravdu dobrá hodnota. Hmotnost udávaná výrobcem je přibližně 1 kg, my jsme naměřili 1.040 gramů bez pásky a zásobníku s papíry, respektive 1.270 gramů už se všemi potřebnými části k tisku. Pokud jste tedy přemýšleli o termosublimační tiskárně kvůli její mobilitě, pak je Fujifilm QS-70 jistě jedním z potencionálních vítězů. Na druhou stranu bohužel není možné připojit baterii. Zpracování materiálů je dobré, stejně jako jejich kvalita. Barevná varianta je pouze jedna, a to stříbrná. Již jsme se zmiňovali o zajímavém designu. Zejména v zapnutém stavu s modrým či červeným světelným lemováním centrálního ovládacího prvku ve tvaru koule vypadá tiskárna velmi pěkně, dokonce až futuristicky.


Pro zvětšení fotografie klikněte


Popis tiskárny


Shora najdeme asi většinu zajímavých prvků. Dominantou modelu QS-70 je LCD displej, kousek pod ním jsou pak umístěny ovládací prvky. Horní kryt drží čtyři šroubky v každém rohu a všimnout si můžete zejména netradičního tvaru, který se vyznačuje různě prohnutými stěnami.



Na spodní straně toho moc nenajdeme. Důležité je snad jen použití čtyř gumových nožek. Většinu plochy zabírají specifikace produktu od výrobce.



Přední strana tiskárny patří čtečce paměťových karet a výklopnému krytu, pod kterým se skrývá prostor pro zasunutí zásobníku s fotopapíry. Podobně jako u klasické tiskárny není třeba papíry nijak manuálně vsouvat dovnitř, podavač a válce si s tím poradí automaticky.


Dvířka lze pohodlně zaklopit, což oceníte zejména při častém přenášení.


Čelní strana po vyklopení dvířek odkryje prostor pro zasunutí zásobníku s papíry.

Zadní stěna je opět velmi jednoduchá. Kromě zdířky pro zapojení kabelu od zdroje napájení je zde ještě otvor pro vysunutí papíru při tisku jednotlivých vrstev. Dále je zde také mřížka na odvětrávání, která odvádí teplo vznikající při chlazení tiskové hlavy.



Na levé straně toho najdeme asi úplně nejméně, jsou zde totiž pouze porty USB typu A a B. Jeden je určený ke spojení s fotoaparátem, druhý potom s počítačem. Jak už jsme zmínili, ani jeden z kabelů potřebných ke spojení zde ovšem nenajdete. U fotoaparátu to většinou nevadí, protože k němu je už USB kabel dodáván, u počítače se ale může objevit problém spojený s dalšími náklady.



Na pravé straně na první pohled také není moc k vidění, až na velký výklopný kryt. Tentokrát je pod ním ukrytý prostor pro cartridge s páskou. Výrobce vše vyřešil velmi dobře, takže se při jejím vkládání ani vytahování není nutné zvlášť namáhat.




Uvolnění cartridge se provádí bílou páčkou.


Ovládání


Ovládání tiskárny mají na starosti pouze dva kruhové ovladače. Jedním z nich je již zmíněná koule, která ovšem slouží pouze jako tlačítko On/Off a má v sobě integrovaný infračervený port. Indikace v podobě barevného lemování střídá dvě barvy podle toho, jestli je tiskárna v klidu nebo zrovna pracuje. Druhý ovládací prvek je pak určený na pohyb v menu a selekci snímků z paměťové karty, uprostřed je pak důležité tlačítko na spuštění tisku.


Efektivně osvětlená koule má pouze funkci zapnutí/vypnutí tiskárny a portu IrDA.


Rozhraní


Rozhraní nabízí tiskárna poměrně hodně, tedy pokud budeme počítat i možnost Bluetooth adaptéru, který by mělo být možné dokoupit. Kromě této bezdrátové technologie můžete využít i IrDA, a to i ke spojení s mobilním telefonem. Dále jsou zde už zmíněné USB porty a v neposlední řadě čtečka paměťových karet s podporou formátů xD, SD, SDHC, CompactFlash, Memory Stick, Memory Stick PRO a MMC. Chybí tedy pouze možnost připojení přes WiFi, které není dostupné ani ve formě volitelného adaptéru, a také výstup HDMI (k prezentaci fotografií na televizoru). Přes USB lze připojit pouze fotoaparát nebo počítač, bohužel přímé spojení například s USB flash diskem možné není.


Rozhraní USB typ B a typ A pro spojení s počítačem a fotoaparátem.


LCD displej a menu


LCD displej TFT nepatří rozhodně k těm velkým. S úhlopříčkou 2,36" se jedná spíše o jeden z těch horších. Rozlišení je 110.000 px a displej je samozřejmě barevný, aby bylo možné dobře rozlišit a upravovat snímky. Kvalita není nijak převratná, ovšem na selekci snímků a nastavení tisku bez problémů stačí. U úprav je to samozřejmě horší, protože těžko rozpoznáte změnu v detailech fotografie. Většina uživatelů ale pravděpodobně zvolí k úpravám spíše počítač, případně v nouzových podmínkách asi budou lepší i integrované funkce ve fotoaparátu.



Pokud je tiskárna v klidu a není k ní připojené žádné médium, uvidíte pouze úvodní obrazovku (viz. foto výše). Pokud pak zasunete například paměťovou kartu, objeví se galerie s malými náhledy fotografií. Z nich sice lze poznat, co přibližně na fotografii je, ale pokud je třeba více podobných snímků, těžko z nich pomocí displeje vyberete ten nejlepší z nich. Samozřejmě můžete si každou fotografii zvětšit, ovšem to je poměrně zdlouhavé a v případě větších snímků trvá načítání docela dlouho. Je zde i volba zobrazení podle data pořízení, takže můžete třeba vytisknout fotografie pouze z určitého dne.



Po stisku tlačítka Menu se objeví jednoduchá nabídka se šesti položkami. Jedná se zejména o úpravy fotografií, které si popíšeme až v další kapitole věnované tisku. Výjimkou je poslední položka "Settings", která má v nabídce úpravu data, jazyka apod. Jak už jste si asi všimli, menu není dostupné v češtině. Vzhledem k jeho jednoduchosti a velmi podrobnému návodu v českém jazyce ale nebude ovládání problém ani pro méně zkušené uživatele bez znalosti některého z podporovaných jazyků.