Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

FinePix S8100fd: mají se ostatní ultrazoomy bát?

29.4.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Je to sotva půl roku, co se na trhu objevil 18× ultrazoom Fujifilm FinePix S8000fd, a už má svého nástupce. Jak uspěje tento nový model s označením S8100fd a 10Mpix snímačem v praktických testech, se podíváme v dnešní recenzi.
Pro vlastní posouzení fotografických kvalit předkládám několik z více jak 1400 fotografií pořízených při testu. Tentokrát jich v článku najdete o něco více, neboť supermakro je opravdu něco, s čím si každý může vyhrát, aniž by jej to omrzelo.


expoziční čas 1/180 s, clona F4, citlivost ISO 64, ohnisko 81 mm, klikněte pro zvětšení

Jedna ukázka fotografie z přírody. Protože je focená směrem k slunci, jsou barvy trochu méně výrazné, ale výsledkem je dobře zvládnuté foto, automatické nastavení expozice si poradilo dobře.


expoziční čas 1/240 s, clona F4,5, citlivost ISO 64, ohnisko 196 mm, klikněte pro zvětšení)

Hasičská technika zaujme spoustu lidí. I zde fotoaparát pracoval dobře, jen ve tmavších místech se mírně ztrácí kresba. Červená barva je krásně jasná.


expoziční čas 1/105 s, clona F3,5, citlivost ISO 200, ohnisko 56 mm supermakro, klikněte po zvětšení

Díky supermakru lze vyfotit téměř cokoli a výsledek často potěší. Tento mechový porost rostl na stromě a normálně by si jej člověk ani pořádně nevšiml. Na fotografii hned vynikne jeho zajímavá struktura a potěší také pěkné podání přírodních barev.


expoziční čas 1/450 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 486 mm, klikněte pro zvětšení

Tato fotografie rozhodně nepatří mezi krásné (už jen ten drát vpravo dole není ani trochu ideální), dobře však ukazuje, jak je fotoaparát schopen se poprat s velkými vzdálenosti. Na nejdelší ohnisko jsem z okna fotil Lysou horu v Beskydech, což je vzdušnou čarou přibližně 27 km.


expoziční čas 1/450 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 27 mm , klikněte pro zvětšení

Zde je opět ukázka toho, co umožní 27mm ohnisko, i když tentokrát jsem byl trochu dále. Šíře záběru je velmi dobrá. Bohužel v zamračeném počasí automatika trochu selhává a znovu snímek trochu podexponovala. Další pokus o totéž v následující den při ještě horším počasí vyústilo v ještě horší podexpozici. Fotoaparát opravdu zamračené dny nemá rád.


expoziční čas 1/25 s, clona F4,5, citlivost ISO 64, ohnisko 486 mm, klikněte pro zvětšení

Toto je přesně situace, kdy vám bude vadit neschopnost LCD panelu zobrazit již v náhledu expozici snímku. Při namáčknutí vše vypadá OK, ale nakonec zjistíte, že snímek má naprosto jinou expozici, než jste předpokládali. Pomocný ukazatel totiž není nejpřesnější.


expoziční čas 1/40 s, clona F3,5, citlivost ISO 200, ohnisko 56 mm supermakro, klikněte pro zvětšení

Se supermakrem se fantazii meze nekladou. Focení detailů není žádný problém a s trochou hry světla se dají dělat i zajímavější věci. Potěšující je, že i přes ISO 200 je fotografie poměrně pěkná bez výrazně rušícího šumu. Ten sice na obrázku je, ale nejsou zde žádné výrazně tmavší pixely a ani barevné odstíny (typicky zelené a fialové fleky) nejsou tolik výrazné.


expoziční čas 1/200 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát přímo nabízí režim focení v černobílé. Ačkoli je většinou lepší fotit v barevné a do černobílé převádět až v počítači, tato strategie focení má tu výhodu, že výsledek vidíte přímo ve fotoaparátu. Účinek černobílé škály se nedá vždy přesně odhadnout. Tento snímek ruky je tedy pochopitelně jako všechny ostatní bez úprav v počítači (jen přetočený na výšku).


expoziční čas 1/350 s, clona F4,5, citlivost ISO 64, ohnisko 429 mm, klikněte pro zvětšení

Když už jsme měli hasiče, tak proč ne sanitku. Na takto dlouhé ohnisko je kresba detailů ještě poměrně dobrá i když ne prvotřídní. Registrační značku lze ve větším rozlišení přečíst. Bohužel si lze všimnout vinětace, okraje jsou znatelně tmavší, celá fotografie je jakoby orámována.


expoziční čas 1/10 s, clona F3,5, citlivost ISO 400, ohnisko 56 mm supermakro, klikněte pro zvětšení

Stabilizace je poměrně účinná, tato fotografie byla focena z ruky. Stejně tak při detailní prohlídce uvidíte, že ISO 400 sice způsobuje již menší ztrátu detailů a začínají se objevovat tmavší pixely, ale výsledek je stále akceptovatelný. Vyvážení bílé bylo schválně nastaveno na stín, aby snímku dodal tento žlutohnědý nádech.


expoziční čas 1/240 s, clona F4, citlivost ISO 64, ohnisko 56 mm supermakro, klikněte pro zvětšení

Poslední fotografie se supermakrem. S tímto režimem jsem skutečně nafotil obrovská kvanta fotografií, kdybych měl vybrat všechny aspoň ty trochu lepší nebo zajímavější z každého tématu, bylo by v této kapitole přes 30 fotografií. Na obrázku je detailní pohled na puklinu v chodníku na vlakovém nádraží.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.