Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

FinePix S8100fd: mají se ostatní ultrazoomy bát?

29.4.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Je to sotva půl roku, co se na trhu objevil 18× ultrazoom Fujifilm FinePix S8000fd, a už má svého nástupce. Jak uspěje tento nový model s označením S8100fd a 10Mpix snímačem v praktických testech, se podíváme v dnešní recenzi.
Když jsem poprvé dostal fotoaparát do ruky, příliš mě nepřesvědčil. Krytka objektivu vypadala trochu lacině, krytka prostoru pro baterie se viklala a tlačítka kruhového ovladače se velmi špatně ovládala. Postupně jsem objevil sice ještě pár nedostatků, ale rovněž nemálo předností. Ve výsledku tak mohu říci, že Fujifilm FinePix S8100fd není špatný fotoaparát, ve třídě ultrazoomů si jistě najde spoustu oprávněných zákazníků, ale do dokonalosti mu přeci jen ještě několik věcí chybí. Pojďme si nyní zrekapitulovat přednosti fotoaparátu.



Předně je to rozsah objektivu, který umožňuje velkou variabilnost focení. Dost mě potěšil režim supermakro, který dovoluje ostřit již od jednoho centimetru a výborně se tak fotí i obyčejné předměty na mnoho způsobů. Pochvalu si také zaslouží stabilizace, jež umožní pořizovat ostřejší fotografie i na velmi dlouhé časy. Dá se říci, že dokonce do času 1/2,5 sekundy se dají s pevnější rukou pořídit akceptovatelné obrázky, nicméně nejsou plně ostré. Takové lze s trochou štěstí a větším množstvím pokusů i trpělivosti pořídit zhruba do času 1/8 sekundy. Velmi mě potěšila výdrž na baterie. Čtveřice kvalitních 2700mAh AA baterií Varta zvládla pořídit na jedno nabití mezi 600 - 700 snímky, což je úctyhodné číslo. Docela potěší i přijatelná úroveň šumu do citlivosti ISO 400.

Bohužel fotoaparát mě také v několika ohledech zklamal. Nejprve to byla krytky prostoru pro baterie, jednak se dost viklá a nepůsobí kvalitně, jednak se čtveřicí baterií uvnitř jde občas obtížně zavřít. Víc mě však mrzela nedořešená ergonomie, zejména co se týče kruhového ovladače, který se špatně ovládá. Když k tomu započteme trochu složitější menu, není ovládání fotoaparátu nejpříjemnější. Hodně položek v menu však znamená také mnoho možných nastavení, což je naopak plusem fotoaparátu. Rovněž tlačítko "F" je trochu nešikovně umístěno a při klasické práci s fotoaparátem není vůbec těžké jej nechtěně stisknout a vejít do menu.

Na delších ohniscích zklame také špatné a pomalé ostření. Na kratších ohniscích pak už jen jeho rychlost, která je mírně podprůměrná a obecně je fotoaparát trochu pomalejší. Velkým mínusem je to, že LCD panel neukazuje obraz v souvislosti s nastavením expozice, tu lze kontrolovat pouze ukazatelem, jenž není vždy přesný. Výsledkem tak mohou být fotografie naprosto jiných expozic, než bylo původně zamýšleno. Nepotěší ani provázanost nastavení clony a času v rámci režimů priority clony, času a manuálního nastavení. Objektiv je také plný kompromisů, a tak si za velký rozsah zoomu vybral daň na vinětaci, která je patrná výrazně na nejkratším ohnisku a pak na delší polovině rozsahu. Mrzela mě také nemožnost nastavit delší čas závěrky než 4 sekundy a při zamračeném počasí trochu nejisté automatické nastavování expozice, které mělo tendenci snímky podexponovávat.


Velký rozsah zoomu
Horší ergonomie (kruhový ovladač, funkční tlačítko "F")
Supermakro
Pomalé a často neúspěšné ostření na delších ohniscích
Účinná stabilizace
Zobrazení LCD nebere v úvahu nastavenou expozici
Skvělá výdrž na baterie
Mírně pomalejší reakce
Akceptovatelné snímky i na ISO 400
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: ještě nebyla stanovena


Za zapůjčení fotoaparátu Fujifilm FinePix S8100fd děkujeme Fujifilmu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.