Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fotokniha od Zoneru: uchovejte si své vzpomínky

27.11.2020, Milan Šurkala, recenze
Zoner Photo Studio X není zdaleka jen grafický editor a správce pro katalogizování fotografií. V modulu Vytvořit naleznete i spoustu možností tvorby vlastních fotopředmětů včetně fotoknih. A na ty se dnes podíváme.
Kapitoly článku:
Po pár dnech přijde hotová fotokniha. Zabalena je v kartonovém obalu, v něm je bublinková fólie a v ní samotná fotokniha, která má ještě tenký průhledný obal. Balení mi tedy přišlo dost solidní a fotoknize by se při transportu nemělo nic stát. Upřímně řečeno, spíše budete mít problém vůbec knihu z balení vysvobodit a konečně si ji prohlédnout. 
 
Zoner Fotokniha - balení
 
V našem případě jsme měli širokoúhlou A4 v HD, tedy nejdražší variantu, nicméně s nejmenším počtem 24 stran. Maximem je až 84 stran, pochopitelně za příplatek. Např. u základní knihy máte 24 stran za 599 Kč, 84 stran je za 899 Kč (za každé 2 strany se připlácí 10 Kč). V případě HD knihy je to už 20 Kč za dvě strany, takže tam varianta A4 na šířku může stát od 849 Kč až do 1449 Kč (verze na výšku nebo čtvercová pak 749 až 1349 Kč).
 
Zoner Fotokniha
 
Pokud zvolíte jen základní počet 24 stran, připravte se na to, že knížka bude působit opravdu velmi tenkým dojmem. V případě HD knihy můžete počítat s tím, že výtisk je proveden na kvalitním fotopapíru, takže fotokniha nepůsobí jako standardní kniha na kvalitnějšími lesklejším papíře, ale opravdu jako album fotografií.
 
Zoner Fotokniha - panorama
 
Jak sami vidíte na tomto snímku skotského hradu Eilean Donan Castle (pořízeno fotoaparátem Panasonic Lumix S1), těšit se můžete na plochou "lay flat" vazbu knihy. To má tu výhodu, že i panoramatické fotky se nebudou výrazněji ohýbat kolem vazby a fotografii si můžete prohlédnout celou bez výraznějšího rušení a zkreslení uprostřed.
 
Zoner Fotokniha - LayFlat vazba
 
Zde to vidíte ve větším detailu. Panoramatům to opravdu prospívá a spolu s fotografickým papírem takové detaily skutečně hodně přidávají na profesionálním dojmu z fotoknihy. Když jsem to srovnával s jinými fotoknihami (jiných společností) v základních verzích, tedy s tradiční vazbou a na křídovém papíře, takové fotoknihy působily docela ubohým dojmem. Ne, že by byly jakkoli špatné nebo nekvalitní, ale pocit z výsledku je u HD knihy od Zoner opravdu výrazně jiný, luxusní. Ale to také závisí na rozvržení a designu stránek (poslední dobou mám rád poněkud minimalistický design).
 
Zoner Fotokniha - výtisk
 
Co se týče kvality tisku, zde nelze mít námitky, větším problémem bude spíše kvalita samotné předlohy než následného tisku. Fotoknihy pochopitelně nejsou levnou záležitostí, takže pokud chcete ušetřit, měli byste si počkat na nějakou z prodejních akcí. To se ostatně týká i konkurence, kde jsem až zíral, jaké jsou ceny.
 
Hodnocení na následujících řádcích se týká nejen samotné fotoknihy, ale i aplikace pro její tvorbu.
 
 

Fotokniha je vhodná pro:


1. Každého, kdo chce mít kvalitní papírový výtisk svých snímků v luxusním podání
 

Plusy

 
+ LayFlat vazba
+ Kvalitní tisk na fotopapír
+ Automatické rozvržení fotografií
+ Solidní možnosti vlastních úprav rozvržení
 
 

Minusy


- nezaznamenali jsme
 
 
Za vytištění fotoknihy děkujeme Zoneru.
 
 
Cena v době testování: 849 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.