Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix F300EXR: klame tělem

14.1.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Redakčním testem prošel malý ultrazoom Fujifilm FinePix F300EXR. Přináší mnoho zajímavého, 12MPx Super CCD EXR čip, objektiv s 15× optickým zoomem, plně manuální ovládání expozice, HD video a několik dalších zajímavostí. Jaký je v praxi?
Fujifilm FinePix F300EXR je fotoaparát plný překvapení. Překvapení ale nejsou jen pozitivní, ale i negativní. Mezi ta příjemná patří zejména velikost a váha fotoaparátu, kdy byste fotoaparátu opravdu nehádali 15× optický zoom. Na to je fotoaparát překvapivě maličký. Ovládání je veskrze příjemné, nicméně otravné zajíždění objektivu v prohlížecím režimu a ještě otravnější vyskakování blesku Fujifilm opravdu od konkurence kopírovat nemusel.

U blesku je to ještě o to horší, že i přes jeho vyklápění je na nejširším ohnisku těžko použitelný, v rohu snímků vytváří jasně viditelný stín. Aby toho nebylo málo, jde o jeden z nejslabších blesků, které jsem kdy viděl. Aby se vůbec aspoň trochu projevil, je nutno použít citlivost ISO 800 (většině konkurence stačí ISO 200, příp. 400), takže se připravte na obrovský šum. V interiérech se fotoaparát dá používat jen s velkým sebezapřením.

Potěší solidní LCD displej a spousta manuálních režimů. Ty jsou však poněkud komplikované (v každém režimu jsou časy, citlivosti a další parametry omezeny nějak jinak a člověk se v tom ztrácí). EXR snímač má 12 megapixelů, což je o pouhé dva megapixely více než měl model F70EXR. Bohužel i toto malé navýšení má velmi špatný vliv na výsledky. Šum je přítomný už na ISO 100, nicméně i ISO 200 je ve výsledku s ohledem na konkurenci v některých případech slušné.

Vyšší citlivosti ale nejsou nikterak pěkné a zatímco ISO 400 bylo u modelu F70EXR opravdu solidní, o F300EXR to nelze říci ani náhodou. Nevýhodou je přehnané odšumování a patlání snímků, které právě u těch nižších citlivostí výrazně snižuje barevný šum, který hodně trápí konkurenci. Z pohledu barevného šumu má Fuji navrch, z pohledu detailů naopak ztrácí.

Pochvalu si Fujifilm zaslouží za EXR režimy. EXR SN režim má snižovat šum při polovičním rozlišení 6 megapixelů. V praxi se neukázalo, že by funkce znamenala nějak výrazně lepší výsledky, nicméně jistý vliv k dobru přeci jen má. Lépe je na tom EXR DR režim, který zvyšuje dynamický rozsah, zejména snižuje přepaly. Výhodou je, že proti softwarovému prosvětlování přináší opravdu velmi výrazně nižší šum, byť s polovičním rozlišením 6 megapixelů. Občas vytváří divné artefakty kolem slunce. U EXR režimů mi chyběla možnost korekce expozice.



Přejděme k objektivu. Zde je asi má největší výtka. Samotný rozsah ohnisek je vynikající, navíc základní ohnisko je odhadem tak 22-23 mm a ne 24 mm, jak uvádí Fujifilm. Problém je v tom, že Fujifilm u objektivu dělal chyby od návrhu až po jeho výrobu. Světelnost objektivu vypadá sice na papíře docela dobře, její průběh je ale opravdu hodně špatný (jde v podstatě o F3,5-F6,2 objektiv, který se na nejdelších ohniscích na chvilku zlepší), trpí na odlesky a kvalita výroby také není oslňující. Na širokých ohniscích byla velmi neostrá levá polovina obrazu, na delších naopak ta pravá (u jiných kusů to může být úplně jinak). Pochválit lze ale přiměřené makro a již zmíněnou světelnost na nejdelším ohnisku (na všech jiných je ale silně podprůměrná).

Výsledkem je, že zatímco F70EXR měla poněkud špatný objektiv (co do světelnosti), jehož negativa byla ale výrazně přebita opravdu velmi kvalitním čipem, zde je stejně tak špatný objektiv a čip kvůli vysokému rozlišení a vysokému šumu model F300EXR bohužel nikam do plusu neposunuje. Kladné hodnocení určitě putuje na adresu fázového ostření, které je zejména na delších ohniscích velmi slušné. Čekáte-li ale rychlost zrcadlovek, té se sice nedočkáte, rozhodně ale patří ve své kategorii k těm nejrychlejším. Odezvy přístroje jsou většinou rychlé, fotoaparát ale pomalu reaguje na změnu režimů a opravdu neuvěřitelně dlouho ukládá snímky i na ty nejrychlejší karty.

Výdrž na baterie je průměrná, HD videosekvence nepatří kvůli pomalému ostření k těm nejlepším. Dobrý je ale režim Pro Low Light, který čtyřexpozicí snižuje šum, líbilo se mi také focení až 360° panoramat, které i přes nízké rozlišení (1080 pixelů na výšku) dává velmi pěkný obraz. Někdy má ale problémy s jasovými rozdíly při skládání snímků. Dále potěší, že objektiv ve větší míře netrpí na zkreslení a aberaci (občas se objeví, ale velký problém to rozhodně není), vinětace se výrazně objevuje jen na nejširším ohnisku.

Celkové hodnocení fotoaparátu Fujifilm FinePix F300EXR není snadné. Pokud víte jak na něj, dokážete z něj vytřískat pěkné snímky. Bohužel vyšší rozlišení 12 megapixelů proti 10 megapixelům bývalého modelu F70EXR nadělalo velkou paseku a zatímco u F70EXR skvělý Super CCD EXR čip přebil skoro všechna ostatní negativa (konkurenci o třídu překonal) a udělal z tohoto fotoaparátu vynikající koupi, u F300EXR je Super CCD EXR s tolik zbytečnými dvěma megapixely navíc (a ještě více přehnaným odšumováním) sotva na úrovni konkurence.

F300EXR bohužel oproti F70EXR (vč. F80EXR) a F200EXR, které nahrazuje, nepřináší kromě většího zoomu a fázového ostření mnoho navíc, kvalita snímků naopak silně utrpěla. I přesto patří ve své třídě k fotoaparátům, které mají své místo na slunci a osobně mohu říci, že i přes spoustu negativ jsem s fotoaparátem fotil docela rád a EXR režimy jednoduše mají něco do sebe.


Plná nabídka expozičních režimů včetně manuálu
Chyby objektivu (podprůměrná světelnost, neostrost, odlesky)
EXR režimy (zejména EXR DR)
Zbytečně silné odšumování, patlání
Rozsah ohnisek
Otravně vyskakující blesk (navíc extrémně slabý)
Velmi malé rozměry a hmotnost
Extrémně rychlý náběh úsporného režimu objektivu
Slušné makro
Velmi pomalé ukládání na kartu
Rychlé ostření
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 8 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Fujifilm FinePix F300EXR děkujeme Fujifilmu.

Fotoaparát Fujifilm FinePix F300EXR a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.