Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix F300EXR: klame tělem

14.1.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Redakčním testem prošel malý ultrazoom Fujifilm FinePix F300EXR. Přináší mnoho zajímavého, 12MPx Super CCD EXR čip, objektiv s 15× optickým zoomem, plně manuální ovládání expozice, HD video a několik dalších zajímavostí. Jaký je v praxi?

Měření rychlosti


V této kapitole se podíváme na rychlost přístroje. Při testu jsem použil rychlou SDHC karty SanDisk Extreme Class 10 s kapacitou 4 GB a rychlostí až 30 MB/s. U sekvenčního snímání se nezapočítává první snímek pořízený v čase 0,0 s.
  • První snímek - 3,3 sekundy (Náběh přístroje patří k těm pomalým.)
  • První snímek se zoomem - 5,7 sekundy (Ani se zoomem není fotoaparát právě nejrychlejší, ale jde to.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,35 sekundy (0,45 sekundy při makru, rychlost ostření patří k výraznému nadprůměru, nicméně fázové ostření není až tak rekordně rychlé, jak prezentuje výrobce.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,45 až 0,6 sekundy (Zde se fázové ostření ukazuje jako velmi dobré, ve své třídě patří v ostření na nejdelším ohnisku k nejrychlejším.)
  • Snímek s namáčknutím - OK
  • Čas snímek-snímek - 1,6 až 1,9 sekundy (Prodlevy mezi snímky jsou velmi krátké, nicméně občas trochu náladové, někdy je prodleva trochu delší než ta předchozí.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 2,0 až 2,7 sekundy (Focení s bleskem je rovněž velmi rychlé a náladové.)
  • Čas snímek-snímek Pro Low Light - 6,6 sekundy (Chvíli trvá, než se snímek vyfotí a složí, prodleva je akceptovatelná.)
  • Přezoomování pomalé - 6,6 sekundy (Pomalé přezoomování dovoluje velmi citlivé nastavení zoomu.)
  • Přezoomování rychlé - 1,85 sekundy (Pokud je třeba, přezoomovat na maximum je záležitost okamžiku.)
  • Sekvenční snímání last/top 5 - 1,6 fps (2,5 sekundy na 5 snímků, rychlost je průměrná, ukládání trvá neuvěřitelných 8,5 sekundy, což při rychlé kartě opravdu nechápu. Uložit 20 MB fotek na kartu s rychlostí 30MB/s by tak dlouho opravdu trvat nemělo.)
  • Sekvenční snímání last/top 23 - 4 fps (5,5 sekundy na 23 snímků, snímání v rozlišení 3 megapixelů slušnou rychlostí, opět trpí na neuvěřitelně dlouhé ukládání cca 8,3 sekundy.)

Fotoaparát prokázal slušnou rychlost práce, ostření patří rozhodně k nadprůměru, prodlevy mezi snímky jsou přiměřeně krátké. Velkým zklamáním je ale neuvěřitelně pomalé ukládání na kartu (zkoušel jsem dvě karty a na obě bylo ukládání ukrutně pomalé - zhruba dvě sekundy na uložení cca 4 MB mi přijde šílené). Rovněž mi vadilo pomalé nabíhání fotoaparátu po změně režimu. Např. při změně z režimu P na režim EXR se fotoaparát zhruba na necelé dvě sekundy zasekne, kdy není možné zoomovat ani nic nastavovat. Zde vidím velké mezery, ale jinak je fotoaparát svižný, zejména díky otočnému kolečku, které významně urychluje nastavování většiny parametrů.


Vyvážení bílé, barvy


Vyvažování bílé funguje u modelu FinePix F300EXR poměrně slušně. Samozřejmě se občas stane, že barvy nejsou přesně takové, jak byste chtěli, ale v zásadě jsem s vyvažováním neměl větší problémy.


automatické



změření bílé

slunce



stín

denní zářivka-1



teplá bílá zářivka-2

studená bílá zářivka-3



umělé osvětlení (žárovka)

pod vodou
 

V neposlední řadě je zde k dispozici ještě pět filmových režimů.


PROVIA/Standard



Velvia/Živé

ASTIA/Nižší



B&W

Sépie
 


Optický a digitální zoom


Malý objektiv nabízí velmi slušný 15× optický zoom. K tomu je k dispozici i digitální (čtyřnásobný).


expoziční čas 1/900 s, clona F3,5, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


I když Fujifilm uvádí 24mm ohnisko, podobně jako u předchůdce F70EXR a F80EXR, i zde je skutečné ohnisko o něco širší. Úhel záběru je skutečně velmi široký, a když jsem jej srovnával s jinými 24mm kompakty, F300EXR opravdu nabídne ještě nějaký ten stupínek záběru navíc. Na snímku je vidět velmi silné odšumování a horší kresba, levá polovina obrazu je značně neostrá.


expoziční čas 1/220 s, clona F5,3, citlivost ISO 100, ohnisko 360 mm, klikněte pro zvětšení


Přiblížení je na svou třídu výborné. Díky sněhové pokrývce ale nelze moc posoudit kresbu, spíše jen jasový šum.


expoziční čas 1/450 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


I na tomto snímku jde vidět trochu širší úhel záběru, než je u 24mm kompaktů zvykem. Silné odšumování se projevuje v ustřelených pixelech, objektiv prokázal přiměřenou ostrost uprostřed a vpravo, naopak levá je opět poněkud neostrá.


expoziční čas 1/250 s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisko 360 mm, klikněte pro zvětšení


Optický zoom je více než dostatečný. Bohužel je vidět silnější patlání obrazu a nepříliš dobrá ostrost objektivu mimo prostředek obrazu.


expoziční čas 1/250 s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisko 360 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení


Digitální zoom je ve znamení horší kvality obrazu daným zvětšením obrazu. Je vidět zbytečně přeostřované hrany.


Protisvětlo


FinePix F300EXR disponuje EXR snímačem, který v EXR režimech umí snímat jak v módu HR (ve 12 megapixelech), tak i v módu SN (v 6 megapixelech s párování dvou pixelů dohromady, což snižuje šum) a konečně je zde také mód DR, který rozšiřuje dynamický rozsah, kdy každý druhý pixel snímá s expozicí na světla a každý druhý pak na stíny. Výsledek by se měl složit dohromady a vytvořit snímek s dobře prokreslenými stíny i světly.

Ač o tom Fujifilm nikde nemluví, vypadá to, že EXR DR režim můžete docela snadno vyvolat i v PASM režimech. Pokud ručně nastavíte rozlišení snímků 6 megapixelů, automaticky běží EXR SN, případně EXR DR režim, je-li aktivní DR nastavení. Jde to poznat docela jednoduše. Pokud fotíte do 12 megapixelů a nastavíte DR400%, použije se citlivost ISO 400 (viditelná i v EXIFu, na LCD displeji fotoaparátu pak vidíte hodnoty ISO 400, DR400%). Pokud ale snížíte rozlišení na 6 megapixelů, snímek je focen na ISO 100 (na displeji při prohlížení jsou tedy zobrazeny hodnoty ISO 100 a DR400%). Pokud je při 6 megapixelech aktivováno nebo použito DR100%, vypadá to pak, že je aktivní režim EXR SN.


expoziční čas 1/550 s, clona F10, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


V normálním režimu P se fotoaparát nijak zvlášť nepředvedl. Stíny jsou plné šumu a velmi slabé kresby, slunce se na nebi dost přepaluje.


expoziční čas 1/1700 s, clona F10, citlivost ISO 400, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


Zapnutí DR400% výrazně zlepšilo dynamický rozsah. Slunce se už tolik nepřepaluje, jde zde jen malinký bílý kotouč. Rovněž stíny jsou mnohem světlejší. Bohužel citlivost ISO 400 se zejména ve stínech projevila doslova příšerným šumem a minimálními detaily. Pro snímky, které se budou používat v malém rozlišení (např. na web) je to v pohodě, ale pro tisk už na trochu větší rozměry bych to neriskoval.


expoziční čas 1/800 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


EXR SN režim přináší rovněž široký dynamický rozsah, prosvětlené stíny neztrácí svou barvu. I když jsou stíny postiženy šumem, stále je to o několik tříd lepší než to, co vyprodukuje standardní DR na plném rozlišení.


expoziční čas 1/600 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


Na snímku vidíte odlesk objektivu, kresba ve stínech je minimální, šum naopak i přes citlivost ISO 100 docela vysoký.


expoziční čas 1/750 s, clona F10, citlivost ISO 400, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


DR400% při plném rozlišení se opět projevilo vyšší citlivostí ISO 400, která příliš zvýšila šum ve stínech. Snímek je zde celý flekatý a bez detailů. Fotografii ale nelze upřít menší přepalování slunce, dynamický rozsah je skutečně lepší.


expoziční čas 1/350 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


EXR DR je na tom mnohem lépe. Má sice menší rozlišení 6 megapixelů, ale díky nižší citlivosti ISO 100 je šum podstatně nižší (byť fleky zůstaly), rovněž přepal slunce je mnohem nižší.


expoziční čas 1/800 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení


Někdy lze snímky pořídit bez větších odlesků objektivu (viz tento snímek, který na tom sice není ideálně, ale také ne nejhůř), často se ale s odlesky setkávat budete.


expoziční čas 1/950 s, clona F5,9, citlivost ISO 100, ohnisko 159 mm, klikněte pro zvětšení


EXR DR režim občas vytváří nepříjemné artefakty, jakýsi halo efekt kolem zdrojů světla. Zde si můžete všimnout oranžový a růžový kotouč kolem slunce, který působí poněkud nepatřičně. Bohužel nechybí ani odlesky objektivu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.