Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix F300EXR: klame tělem

14.1.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Redakčním testem prošel malý ultrazoom Fujifilm FinePix F300EXR. Přináší mnoho zajímavého, 12MPx Super CCD EXR čip, objektiv s 15× optickým zoomem, plně manuální ovládání expozice, HD video a několik dalších zajímavostí. Jaký je v praxi?
Posouzení kvalit přístroje můžete provést díky přiloženým ilustračním snímkům.


expoziční čas 1/220 s, clona F4,2, citlivost ISO 100, ohnisko 45 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení


Pod zasněženou krajinou sice nejde vidět kresba, ale aspoň stromy v pozadí ukazují slušnou ostrost uprostřed, značné patlání v méně výrazných plochách (napravo) a silnou neostrost objektivu nalevo.


expoziční čas 1/120 s, clona F5,9, citlivost ISO 1600, ohnisko 171 mm, klikněte pro zvětšení


Citlivost ISO 1600 má i přes EXR SN režim docela vysoký šum. Rozlišení je jen 6 megapixelů a barvy jsou už poněkud slabé. Překvapivě tak druhý snímek focený ve 12 megapixelech na ISO 800 vypadal lépe.


expoziční čas 1/1600 s, clona F4,2, citlivost ISO 200, ohnisko 45 mm, klikněte pro zvětšení


Makro fotoaparátu je slušné, zejména na trochu delším ohnisku (při cloně F4,2 je 45mm ohnisko, kde je virtuální zvětšení asi nejvhodnější pro makrosnímky). Šum je i při poměrně nízké citlivosti ISO 200 docela silný. Inu, 2 megapixely navíc proti F70EXR a agresivní zracování obrazu opravdu nedělají dobře.


expoziční čas 1/150 s, clona F6,1, citlivost ISO 100, ohnisko 227 mm, klikněte pro zvětšení


Náladovost objektivu (resp. jeho nepřesná výroba) se projevila ve velmi slušných detailech uprostřed a vlevo, naopak pravá strana snímku je viditelně rozostřená.


expoziční čas 1/170 s, clona F6,1, citlivost ISO 100, ohnisko 213 mm, klikněte pro zvětšení


Zde se přístroj předvedl celkem dobře. Detaily jsou přiměřené, ostrost je po celé ploše víceméně konstantní. Hrany by mohly být trochu méně doostřovány.


expoziční čas 1/950 s, clona F11, citlivost ISO 400, ohnisko 360 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení


U tohoto snímku bylo použito DR400%, tedy softwarové (a nikoli hardwarové EXR DR) prosvětlení. Projevuje se to ve velmi vysokém šumu.


expoziční čas 1/75 s, clona F5,3, citlivost ISO 800, ohnisko 360 mm, klikněte pro zvětšení


EXR SN režim lehce snížil šum snímku, ten vypadá akceptovatelně, ale určitě ne hezky. Některé detaily jsou rozpatlány. Můžete si všimnout, že na maximálním zoomu se dá pozadí docela slušně rozmazat (velmi dobré je to i na trochu kratších ohniscích, kde je sice horší světelnost, ale můžete být ještě o pár desítek centimetrů blíže).


expoziční čas 1/30 s, clona F5,2, citlivost ISO 100, ohnisko 94 mm, klikněte pro zvětšení


Díky manuálnímu nastavení expozice a prioritním režimům můžete fotit i panning. Jsou zde ale dva menší a nepříliš vážné problémy. První se jmenuje třípolohová clona, která má málo kroků hodně od sebe vzdálených a nastavení některých časů je tak složitější. Dále výhoda fotoaparátu v podobě malé hmotnosti se při takovém focení ukazuje jako nevýhoda. Udržet takto lehký foťáček v rovnoměrném pohybu není snadné.


expoziční čas 1/450 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 33 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení


Pokud fotíte panorama s malými rozdíly jasů, není výrazněji kouskováno (menší proužky si nicméně stále jde všimnout). Kvalita je vzhledem k poměrně malému rozlišení snímku velmi dobrá.


expoziční čas 1/350 s, clona F5,9, citlivost ISO 100, ohnisko 171 mm, klikněte pro zvětšení


V tomto případě byl použit EXR DR režim, který zabránil výraznějším přepalům ve sněhu. Bohužel si opět můžete všimnout opravdu výrazné neostrosti objektivu na pravé straně snímku.


expoziční čas 8 s, clona F6,2, citlivost ISO 100, ohnisko 239 mm, klikněte pro zvětšení


Zde mi chyběl delší expoziční čas, ale nakonec jsem po několika pokusech vyfotil snímek přesně tak, jak jsem chtěl. Míra detailů je v osvětlených partiích velmi dobrá, ve stínu se snímek poněkud maže.


expoziční čas 1/680s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisko 118 mm, klikněte pro zvětšení


Tomuto snímku EXR DR náramně prospělo. Zkoušel jsem snímek fotit i s DR400% při plném rozlišení (a tedy s citlivostí ISO 400), šumu zde ale bylo až nekoukatelně mnoho. Naproti tomu s EXR DR je vyrovnání jasů přirozenější a hlavně bez otravného šumu. Cenou je snížení rozlišení na 6 megapixelů, ale to je více než akceptovatelné. Škoda, že v těchto podmínkách vykazoval objektiv opravdu velmi silné odlesky.


expoziční čas 1/550 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, korekce pro zvětšení


Snímek je docela slušný, ale výhrady se i tak najdou. Odlesk objektivu je tentokrát mnohem slabší, šum je patrný, ale akceptovatelný. Méně výrazné plochy se patlají, jinak je ale míra detailů přiměřená.


expoziční čas 1/30 s, clona F3,5, citlivost ISO 800, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení


Světlu blesku na nejširším ohnisku stíní objektiv, a to i přesto, že je blesk výklopný. Vzhledem k tomu, že blesk je opravdu velmi slabý, volil fotoaparát citlivost až ISO 800, což se projevilo na příliš vysokém šumu. Do interiéru je F300EXR téměř nepoužitelná.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.