Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix F70EXR: šum nemá šanci

19.11.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Na paškál jsme si vzali malý 10× ultrazoom Fujifilm FinePix F70EXR. Nabízí širokoúhlé 27mm ohnisko a nejnovější generaci Super CCD čipu s přídomkem EXR. Jak se čip EXR povedl? Dokáže skutečně výrazně rozšířit dynamický rozsah a snížit šum?

Stabilizace obrazu


U fotoaparátu naleznete CCD-shift mechanickou stabilizaci. Spolu s tou digitální mohou tvořit tzv. duální stabilizaci. Testovací snímky byly foceny při expozičním času 1/6 sekundy, cloně F5,5, citlivosti ISO 400 na vzdálenost zhruba dvou metrů. Ohnisko bylo nastaveno na 167 mm.


bez stabilizace


se stabilizací


se stativem

Stabilizace snímku výrazně pomohla, ale k plné ostrosti zde nestačí (použil jsem trochu delší ohnisko než obvykle, což se na fotografii rovněž projevuje). Účinnost stabilizace lze obecně hodnotit za průměrnou.


Videosekvence


Při natáčení videosekvencí je podporován optický zoom, což je rozhodně velký klad. Nechybí ani průběžné ostření, to však má dvě mouchy. Při zoomování se totiž obraz výrazně rozostří, takže videosekvence působí nepřirozeně. Druhou stinnou stránkou je hlučnost ostření, ta je opravdu vysoká a ve videu to jde dost slyšet.



Maximální rozlišení je jen 640×480 pixelů při 30 snímcích za sekundu, obrazová kvalita sama o sobě patří u tohoto rozlišení spíše k lepšímu průměru. Je však dost patrný smear efekt, na druhou stranu přicloňování je plynulé. K dispozici jsou dvě různá rozlišení.
  • 640×480 / 30 fps - cca 1100 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 550 až 600 kB/s

Úroveň videosekvencí lze posoudit dle přiloženého 20sekundového snímku (22 MB).


Fotografování portrétů, blesk

Pro fotografování portrétů má Fujifilm FinePix F70EXR dobrý rozsah ohnisek od širokého úhlu pro větší skupinky lidí až po dlouhá ohniska pro portréty z větších vzdáleností. Bohužel špatná světelnost objektivu dost kazí možnosti interiérového focení bez blesku.


expoziční čas 1/15 s, clona F5,5, citlivost ISO 800, ohnisko 167 mm, klikněte pro zvětšení

Ostatně zde musela automatika zvolit ISO 800. Byl použit EXR SN režim, takže rozlišení je 5 megapixelů, což zlepšilo strukturu šumu do pravidelnějších zrn, není zde ani barevný šum. Nicméně nemůžete počítat s výbornými detaily ani ostrostí.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,5, citlivost ISO 800, ohnisko 167 mm, klikněte pro zvětšení

Blesk umožnil výrazně zkrátit expoziční čas, citlivost zůstala na ISO 800. I zde je tedy poměrně dost šumu. Fujifilm označuje blesk přídomkem "Super-Intelligent", nicméně moc inteligentní mi nepřipadal. Na kratší vzdálenosti je téměř nepoužitelný, protože výrazně vypaluje obličeje. Musíte prostě fotit z větší dálky, jinak jsou snímky nepřirozeně světlé.

Expozici blesku navíc nelze nijak ovlivnit. Na prvním řádku je natvrdo nastaveno ISO 100 a měnil jsem korekci expozice, hodnoty v EXIFu ale byly stejné a rovněž tak to platí o výsledku. Druhý řádek ponechal ISO na automatice, ta opět ve všech případech zvolila ISO 800 a výsledky se ani při různě nastavené korekci expozice neliší.


expozice -2 EV (1/60 s, ISO 100)


expozice +0 EV (1/60 s, ISO 100)

expozice +2 EV (1/60 s, ISO 100)

expozice -2 EV (1/60 s, ISO 800)

expozice +0 EV (1/60 s, ISO 800)

expozice +2 EV (1/60 s, ISO 800)
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.