Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix T200: nejlevnější ultrazoom Fuji

6.10.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Pokračujeme v testech levných kapesních ultrazoomů a podíváme se na zoubek fotoaparátu Fujifilm FinePix T200. Nabízí 14MPx CCD čip, podporu 720p HD videa včetně základního 10× optického zoomu. To vše v opravdu malém těle.

Autofokus, ostření


Fotoaparát nabízí několik módů ostření. Je zde detekce tváří, která je sice pomalejší, ale poměrně úspěšná. Dále je tu středové ostření a sledování, které mě překvapilo slušnou rychlostí i úspěšností. Chybí zde přisvětlovací dioda, což může být problém za horšího světla. Rychlost ostření je slabší, na delších ohniscích nebo za horšího světla si na zaostření hodně dlouho počkáte. Na druhou stranu, úspěšnost je o něco lepší.





Můžete volit mezi klasickým a makro ostřením, rozdíly v ostřících vzdálenostech jsou poměrně malé, ale pár centimetrů k dobru tu přeci jen jsou. Na širokém ohnisku můžete ostřit od 5 cm (v makru od cca 3,5 cm) a ještě do cca 70mm ohniska se můžete pohybovat kolem 6 - 8 centimetrů. Pak ostřící vzdálenosti rychle rostou a pohybují se kolem 80 cm, na nejdelším ohnisku klesnou k cca 65 cm. Zde pak můžete dosáhnout 0,3× přepočtené zvětšení, což je průměrné telemakro. Na zmíněném 70mm ohnisku můžete počítat s 0,65× přepočteným zvětšením, což je sice málo, ale vzhledem k delšímu ohnisku vypadají makro snímky docela dobře.





Jak sami vidíte, makro sice není vynikající, ale pro běžné účely to postačí. Při citlivosti ISO 640 je vidět silné odšumování, výsledky jsou ale docela příjemné (minimum ustřelených pixelů, spíše jemné hrudkování).




expoziční čas 1/56 s, clona F5, citlivost ISO 640, ohnisko 59 mm, klikněte pro zvětšení




Nastavení expozice, automatika


Od levného kompaktu za 3,5 tisíce korun je zbytečné očekávat přehnané možnosti nastavení expozice (čest výjimkám), a tak se budete muset spokojit s automatikou a korekcí expozice od -2 EV do +2 EV. Měření expozice je pouze celoplošné, jinou volbu nemáte na výběr. Měření expozice je poněkud náladové. Na displeji vypadají náhledy většinou dobře, skutečné fotografie často sklouzávají k přeexponovaným snímkům a přepálené obloze. Není to ale pravidlem. Zatímco některé snímky jsou až nepochopitelně světlé, u jiných, kde byste čekali, že automatika selže, naopak vše funguje výborně.





K dispozici máte citlivosti od ISO 100 do ISO 1600, jako bonus je tu ještě ISO 3200 v rozlišení 3 megapixelů. Automatika má strop na ISO 800. Expoziční časy nabízí rozsah od 1/2000 s do pouhé 1/4 sekundy. V nočním režimu se ale dočkáte až 4 sekund (při citlivosti ISO 100 a nejnižší cloně), režim ohňostroje pak funguje jako omezená priorita času. Natvrdo je nastavená citlivost ISO 100 a je aktivována clona (ND filtr), čas pak můžete volit od 1/2 sekundy do 8 sekund ručně.

Objektiv nabídne světelnost F3,4 na nejširším ohnisku, což je podprůměrná hodnota a F5,6 na nejdelším není také žádný zázrak, byť je oproti konkurenci o pár desetinek lepší. Problémem objektivu je opravdu velmi špatný průběh světelnosti, který je v rozsahu od 40 do 120 mm nejhorší ze všech testovaných kapesních ultrazoomů. Např. proti leaderům této kategorie, má kromě podobného začátku téměř v celém ohniskovém rozsahu světelnost horší o nezanedbatelné 2/3 EV. Cloní se tradičně ND filtrem, který na nejširším ohnisku může navolit clonu F8,4, na nejdelším pak F14 (cloní tedy s 2,7EV účinkem).


Videosekvence


FinePix T200 podporuje HD videosekvence v rozlišení 1280×720 pixelů při 30 snímcích za sekundu. K dispozici je i optický zoom a zvuk. K dispozici je i průběžné doostřování, které je velmi rychlé a přesné, nicméně při zoomování dochází k totálnímu rozostření obrazu.





Videosekvence se tak při zoomování vždy úplně rozostří, ale velmi rychle nabere svou původní ostrost zpátky. Kvalita obrazu je docela slušná, příznivě hodnotím i plynulé přicloňování. Videa jsou ukládána v AVI (Motion JPEG), takže musíte počítat s opravdu obrovským datovým tokem.
  • 1280×720 / 30 fps - cca 3600 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 1200 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 550 kB/s

Můžete si stáhnout 29sekundovou videosekvenci (101 MB) a sami posoudit kvalitu videa. Dále je tu ještě interiérové video o délce 20 sekund (70 MB).


Stabilizace


Fotoaparát disponuje mechanickou stabilizací, která posouvá CCD čipem. Může stabilizovat neustále nebo jen při focení, samozřejmě je možné ji i úplně vypnout.



bez stabilizace



se stabilizací (trvalou)



se stabilizací



se stativem



Trvalá stabilizace je účinná spíše pro komponování než pro focení. Z mnoha snímků, které jsem vyfotil, nebyl snad ani jediný výrazně ostřejší než bez stabilizace. Pokud ale zapnete stabilizaci jen při focení, občas je už výsledek znát, přesto bych ale neřekl, že se dočkáte nějak výrazného účinku.


Fotografování portrétů


Na portréty vám poslouží docela slušná detekce tváří, horší je to s vlastnostmi objektivu. Světelnosti moc nepobral, takže v interiérech bude fotoaparát vyžadovat trochu delší časy nebo vyšší citlivosti.




expoziční čas 1/70 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 191 mm, klikněte pro zvětšení



I přes citlivost ISO 200 působí snímek docela příjemně. Detaily jsou sice neostré a poněkud rozmyté, ale až na pár vlasů je ostrost po celé ploše podobná bez ustřelených pixelů nebo naopak totálně vyhlazených ploch. V této třídě je už snad tradicí to, že fotoaparát nemá čidlo otočení, a tak je nutno všechny snímky focené na výšku ručně otáčet. U interiérových snímků se připravte na lehký efekt červených očí.


Výdrž baterie


Li-Ion akumulátor NP-45A má napětí 3,7 V a velmi nízkou kapacitu 720 mAh. Není ani divu, že výrobce hovoří o výdrži na pouhých 180 snímků. Skutečnost je o něco lepší a v testu jsem se pohyboval lehce pod 270 snímky na jedno nabití. Oceňuji opravdu velmi rychlé nabíjení baterie. Sice jsem to přesně neměřil, ale odhadem by to mohla být tak hodina a půl.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.