Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix T200: nejlevnější ultrazoom Fuji

6.10.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Pokračujeme v testech levných kapesních ultrazoomů a podíváme se na zoubek fotoaparátu Fujifilm FinePix T200. Nabízí 14MPx CCD čip, podporu 720p HD videa včetně základního 10× optického zoomu. To vše v opravdu malém těle.
Fujifilm na jednu stranu přichází s peckami jako je X100, hodně si slibujeme i od nového modelu X10, zajímavé jsou i jeho EXR čipy, ale současně jeho tradiční produkce pro širší veřejnost občas nedosahuje ani průměru. Bohužel sem spadá i dnes testovaný FinePix T200. Potěší velmi malými rozměry a hmotností, zklame podprůměrným zpracováním.

Ovladatelnost je tak akorát, čtyřsměrný ovladač by si zasloužil lepší pozici, LCD displej je už tradičně pro tuto ultralevnou kategorii ultrazoomů nepřesvědčivý, fotoaparát je pomalý a má pomalý řadič SD karet (ukládání fotek je i na velmi rychlou kartu velmi pomalé). Blesk způsobuje stín na nejširším ohnisku.

Objektiv má slušný 10× zoom v rozsahu začínajícím od širokoúhlých 28 milimetrů, nepotěší počáteční světelnost F3,4. Na nejdelším ohnisku je světelnost F5,6 trochu lepší než u konkurence a telemakro není k zahození. Stinnou stránkou je ale zdlouhavé ostření (1-2 sekundy i za dobrých okolností). Zajímavá je téměř úplná absence chromatické aberace, zde objektiv potěšil. Naopak zklamal výrazně neostrými rohy i občasnou vinětací.





Nastavování expozice je trochu náladové, fotoaparát má tendenci přepalovat. Situaci trochu řeší barevný režim Chrome, který má nejen mnohem jasnější a krásnější barvy, přišlo mi také, že při jeho použití fotoaparát lépe nastavuje expozici (nebo má alespoň lépe nastavené převádění JPEGů). Docela zajímavé je HD video, které má slušnou kvalitu obrazu a přesné průběžné ostření. Jen je škoda, že i přes jeho dobrou rychlost dochází při zoomování k totálnímu rozostření obrazu.

Co se týče kvality obrazu, nechápu přístup Fujifilmu k odšumování. Šum je jistě i při nízkých citlivostech na malém snímači s tolika megapixely vysoký, ale aby bylo nutné jej takto rozpatlat, to se mi nezdá. Situace je v pořádku, pokud jsou na snímku jasné a ostré linie, pak opravdu mohou snímky vypadat detailně. Pokud je ale snímek tvořen jemnějšími přechody (např. jen obyčejná tráva), připravte se na jednolitou plochu.

U snímků hladkých předmětů bude tedy T200 kralovat, linie budou ostré, plochy hladké, jak ze zrcadlovky. Navíc výborně zachovává barvy a výrazné linie i při středních citlivostech, o čemž si spousta konkurence může nechat jen zdát. U běžných snímků, a těch je drtivá většina, se připravte na rozmazání téměř všeho, co je na snímku. Odšumování musím označit jako "přepísknuté".

Ve výsledku mě Fujifilm FinePix T200 moc nepřesvědčil. Má sice pár kladných stránek, ale jako celek se to tentokrát moc nepovedlo. Pro focení na sociální sítě a podobně to však stačí bohatě a více od tohoto fotoaparátu asi člověk ani neočekává.


Malé rozměry a hmotnost
Příliš agresivní odšumování
Nízká cena
Stíny blesku na nejširším ohnisku
Zajímavý barevný režim Chrome
Podprůměrné zpracování přístroje
Absence chromatické aberace
Chyby objektivu (silná rohová neostrost)
Ikona Odkaz na databázi
Pomalost přístroje
Cena v době testování: 3 500 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Fujifilm FinePix T200 děkujeme Fujifilmu.

Fotoaparát Fujifilm FinePix T200 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.