Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm S100FS: jde zrcadlovkám po krku

21.8.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Uvedení fotoaparátu Fujifilm FinePix S100FS vyvolalo nebývalý rozruch. Tento "kompakt s EVF" totiž uvádí novou třídu fotoaparátů. Obsahuje velký 2/3" Super CCD HR čip s rozlišením 11 MPx a 14,3× násobný zoom. Dokáže se kvalitou fotek přiblížit zrcadlovkám?
Fujifilm Finepix S100FS je velmi zajímavý fotoaparát. Začněme jeho výhodami. Vypadá jako zrcadlovka a spolu s tím si nese i většinu jejich výhod. Ovládání zoomu kroužkem na objektivu, sáňky na blesk, podpora RAW formátu, uživatelská nastavení. Samozřejmě je to pořád kompakt, a tak objektiv nemůžete měnit. Ten má velmi dobrý rozsah ohnisek od 28 po 400 milimetrů s možností ostřit v praxi již od 0 centimetru. Potěší výklopný LCD displej, díky němuž není problém fotografovat s přístrojem nad hlavou nebo naopak na zemi.

Z fotografických vlastností potěší velmi rychlé ostření, které však s rostoucím ohniskem zpomaluje a potřebuje větší vzdálenosti na zaostření. Většinu těchto problémů však vyřeší makro režim. Ten je úžasný, zejména ve spojení se supermakrem, kde opravdu můžete ostřit na věci dotýkající se objektivu (pochopitelně si dávejte pozor, ať objektiv nepoškrábete). Fotoaparát také nabídne poměrně dobré videosekvence, které nejsou omezovány žádnými elektronickými nastaveními (jako třeba vypínání zvuku při zoomování nebo nemožnost stabilizace, to vše zde máte dovoleno).




Ocenění TREFA získává Fujifilm Finepix S100FS
za velmi kvalitní fotografie a obrovské množství funkcí. Logo ocenění je ke stažení zde.


Objektiv se sice na krátkém ohnisku vyznačuje mírnými optickými vadami (vinětace, zkreslení), ale u ohnisek od necelých 100 mm a výše prakticky všechny zmizí. Uchvátí kvalita fotografií. Na kompakt přináší neskutečně detailní fotografie, které jsou navíc hezké i při vyšších citlivostech a ISO 800 dokáže někdy pořídit až překvapivě pěkné fotografie. To spousta kompaktů nedokáže ani na ISO 400. Vyvážení bílé fungovalo rovněž velmi dobře. Jak již bylo řečeno, fotoaparát je díky procesoru RP III (Real Photo 3) velmi rychlý a sekvenční snímání dosahuje velmi příjemných rychlostí kolem 3 fps při plném rozlišení. Ač funkce Extended Dynamic Range může zprvu vypadat naprosto zbytečně, zjistíte, že v některých případech protisvětla dokáže poměrně slušné věci.

No a přejděme také k negativům. Radost neudělá velmi obtížně ovladatelné kolečko měření expozice, toto nastavení však příliš často měnit nebudete. Trochu mě zklamala automatika, která velmi často zbytečně volila vyšší ISO citlivosti. Vzhledem k docela vysoké kvalitě fotografií i na vyšší citlivosti to až tolik nevadí, ale... Výdrž baterií také mohla být o něco vyšší.

Dodaný software je nevhodný pro úpravu fotografií, skoro nic nesvede. Jsou zde jen základní úpravy. Chybí mi zde zejména korekce chromatické aberace, což je asi největší problém fotoaparátu. Objektiv na tuto vadu docela trpí, nicméně není to tak časté, jak jsem očekával. Bohužel, když už se aberace objeví, lidově řečeno to většinou stojí za to. Je dobré s tím počítat a raději si sehnat nějaký software, kterým ji dokážete odstranit.

Na začátku jsem položil otázku. Je lepší koupit zrcadlovku nebo Fujifilm Finepix S100FS? Jestli chcete odpověď, ode mě se jí nedočkáte. Dle mého názoru neexistuje. Každá volba má svá pro a proti. Nepočítám-li některé fotografie postižené aberací, pak se kvalita fotografií až překvapivě blíží kvalitě zrcadlovek. Samozřejmě že 2/3" čip se jim zdaleka nevyrovná, ale opravdu se jedná o příjemné překvapení, uvážíme-li kvalitu fotografií kompaktů s čipy jen o trochu menšími. Navíc všechno máte v jednom jediném objektivu. U zrcadlovek byste museli mít nejméně dva, ale možná i čtyři objektivy, abyste pokryli to, co dokáže S100FS. A to už pak zrcadlovka nevychází cenově vůbec výhodně. Dle mého názoru má S100FS na trhu své místo a své spokojené zákazníky si i za svou cenu určitě najde. Je to velmi dobrý fotoaparát.


DSLR vzhled a ovládání
Chromatická aberace
Vysoká kvalita fotografií i na vyšší ISO
Automatika volí zbytečně vysoké ISO
Rychlost
Světlé pixely při delších časech závěrky
Supermakro
Ikona Odkaz na databázi
Dobré videosekvence
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 14 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Fujifilm FinePix S100FS děkujeme Fujifilmu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.