Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X-E1: CSC tak trochu jinak

26.4.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Fujifilm sice přišel do CSC třídy trochu později, nicméně s o to větší razancí. Jeho X-E1 disponuje 16MPx X-Trans senzorem s inovativním uspořádáním barevných filtrů. Má zajímavý retro vzhled a k testu jsme dostali pevný 35mm F1,4 objektiv.
Fujifilm X-E1 je kapitolou samou pro sebe. I proto nebude závěrečné hodnocení nikterak jednoduché. Je na něm mnoho co nenávidět, stejně jako mnoho co milovat. Mnohým se bude líbil velmi pěkný retro vzhled, potěší velmi dobrý elektronický hledáček. Hybridní verze z X-Pro1 sem cestu nenašla, ale vzhledem k téměř poloviční ceně je to myslím více než akceptovatelný ústupek (a vlastně jediný opravdu významný rozdíl). Ergonomie ovládání, rozmístění tlačítek a další v zásadě nejsou špatně, ale je tu pár nelogičností.

Proč se při každém vstupu do režimu prohlížení fotografií restartuje objektiv (i manuální ostření a clona), to je mi opravdu záhadou. Proč se při prohlížení JPEG snímku restartuje náhled tohoto snímku, když se po delší době doukládá k němu vyfocený RAW, rovněž. Proč se tlačítkem OK nepotvrzuje volba ostřícího bodu, ale restartuje, to mi také nedává nejmenší smysl. Fotoaparát pořád jen něco restartuje.

Pokud ale tyto nesmysly překousnete, bude se vám s fotoaparátem pracovat velmi dobře. Přes výborný hledáček se dobře komponuje (jeho rozlišení ale není využito na maximum), s 35mm F1,4 objektivem je vskutku radost fotit. Autofokus je rychlý i pomalý zároveň (ve skutečnosti je velmi svižný, ale několikanásobné "honění" správné vzdálenosti působí zdlouhavě), počítejte s trochou hlučnosti. Manuální ostření s 35mm objektivem je škubavé a pomalé. Potěší manuální nastavení clony kroužkem na objektivu, zajímavá je i možnost volby expozičního času na horním kolečku. Styl, to tedy fotoaparát opravdu má.





Nepotěší vás slabší videosekvence. Nepřehání to s detaily, autofokus ve slabším světle vypovídá službu. Interní blesk je poměrně slabý, ale se světelným objektivem zvládne dosvítit i docela daleko. Pochopitelně nechybí podpora externích blesků. Baterie má slušnou výdrž. Rychlost přístroje patří k těm slabším. Prodlevy jsou lehce podprůměrné, sekvenční snímání je na tom podobně. RAW buffer má dostatečnou velikost, ukládání na kartu je ale poněkud pomalé a i běžné Class 10 karty vás budou překvapivě hodně zdržovat. Nešel bych do karty, která by neslibovala zápis alespoň 30 MB/s.

Pokud jde o kvalitu obrazu, zde se 35mm F1,4 objektiv a X-E1 prokázaly jako velmi dobrá dvojka. X-Trans snímač opravdu nabídne velmi vysoké skutečné rozlišení (detaily), šum je poměrně nízký, do ISO 800 jste naprosto v pohodě, ISO 1600 trochu šumí, ISO 3200 je použitelné a teprve výše bych byl hodně opatrný. Nepotěší vás jen to, že RAWy jsou už barevně odšumované (nikde se mi nepodařilo dostat RAWy s barevným šumem), což se projevuje nízkou saturací některých barev. Např. zelená tráva a oranžové spadané listy sice po zimě nehýří barvami, ale aby bylo obojí spíše hnědé, to se mi nezdá.

Za dobrého počasí se dočkáte velmi dobré automatiky, úlety jsou spíše výjimečné. Horší je to za zamračeného počasí, kdy fotoaparát docela podexponovává a ladí snímky do modra. Dynamický rozsah čipu je výborný, ale abyste jej pořádně využili, potřebujete pořádný RAW konvertor (dodávané SilkyPix Developer Studio s dynamickým rozsahem neumí pracovat moc dobře).

Mohu říci, že jsem hodně dlouho uvažoval, zda mám dát Fujifilmu X-E1 ocenění TREFA. Ono to totiž hodně záleží na vašem postoji k fotografování a fotoaparátům. Pokud vám jde o technickou stránku věci, rychlost, přesnost autofokusu, automatiky, perfektní ergonomii a takové hodně "profi" záležitosti, pak si E-X1 raději nekupujte. Bude vás od rána do večera jenom štvát. Pokud vám jde ale o focení jako takové, zábavu při něm, nebude vám vadit svéhlavost fotoaparátu, který vás bude škádlit více než vy jeho, pak vás E-X1 naopak nadchne. Je to protiva, ale... přesto se s ním sakra dobře fotí. Své rozhodnutí o Trefě jsem přehodnotil snad pětkrát, nakonec mu jej těsně neudělím, což mě dost mrzí. Je to pocitově výborný přístroj, ale stačí si přečíst odstavce výše. Těch nedostatků je přeci jen dost.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Focení snímků s požadavkem na vysoké skutečné rozlišení (i za horšího světla)
2) Ty, kterým nevadí se s fotoaparátem trochu "prát" a naopak ocení zábavnost
 
 

Plusy


+ X-Trans snímač (výborné detaily, nízký šum, vysoký dynamický rozsah)
+ Stylový retro vzhled
+ Vynikající elektronický hledáček 

+ Dostatečný RAW buffer
+ Clonový kroužek na objektivu
 
 

Minusy


- Restarty za nejrůznějších podmínek (objektivu, náhledu,...)
- Slabší videosekvence
- Nižší rychlost
- Barevné odšumění v RAWu
- Škubavé a pomalé manuální ostření (s 35mm F1,4 objektivem)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Fujifilm X-E1 děkujeme Fujifilmu.
Fotoaparát Fujifilm X-E1 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 24 000 Kč s DPH (tělo)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Fujifilm X-E1?
V anketě šlo hlasovat od 26.4.2013 do 25.4.2014. Počet hlasujících: 12
Výborný33 %
Průměrný42 %
Špatný25 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.