Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X-T100: postřehy z praxe

29.4.2019, Milan Šurkala, recenze
V dalším našem testu se podíváme na společnost Fujifilm a její CSC fotoaparát X-T100. Ten tvoří základ nabídky hledáčkových CSC. Má 24MPx snímač s Bayerovou maskou a nadprůměrně variabilní displej.

Fotografování portrétů

 
Fujifilm X-T100 je pochopitelně možné použít i k focení portrétů, přičemž možnosti zde budou hodně záviset zejména na konkrétním objektivu. Pokud jde o detekci tváří, tak ta svou rychlostí i úspěšností patří ke slušnému průměru.
 
Fujifilm X-T100 portrét
 
expoziční čas 1/70 s, clona F5,6, citlivost ISO 1600, ohnisko 45 (69) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení
 
Kvůli slabšímu světlu tu byla použita vyšší citlivost, která negativně ovlivnila detaily snímků. Pochopitelně tu nebude chybět možnost podívat se na snímek v RAW formátu. Pokud budete chtít se setovým objektivem fotit portréty s výrazněji rozmazaným pozadím, budete muset blíže k focené osobě a fotit spíše detail.
 
 

Výdrž baterie

 
K napájení tu slouží Li-Ion akumulátor NP-W126S. Jeho napětí činí 7,2 V a kapacita se pak zastavila na hodnotě 1260 mAh. Výrobce tvrdí, že má vydržet na pořízení slušných 430 snímků a musím říci, že výdrž baterie je rozhodně hodně dobrá. Průměrem během testování bylo 390 snímků na jedno nabití a k tomu 22,5 minuty videa. Je skvělé, že Fujifilm dodává k fotoaparátu nabíječku, ale zároveň umožňuje nabíjet akumulátor i pomocí USB portu.
 
 

Displej

 
Na několika snímcích si ukážeme, jaké je zobrazení hlavního displeje.
 

 
Po pravé straně vidíte dotykové ovladače (zejména ve spojení s AF), dole jsou pak expoziční hodnoty. Pravý snímek ukazuje výběr AF bodů.
 

 
Pokud jde o grafiku, tak ta je u některých menu nabídek poměrně zmatená, např. různě se křížící proužky (u ISO citlivosti nebo sekvenčního snímání). Vpravo vidíte výběr simulace filmu.
 

 
Náhled můžete na displeji vypnout a nechat si místo toho zobrazit stavový displej. Vpravo pak vidíte natáčení videa, které kvůli poměru stran 16:9 přidá černé proužky nahoru a dolů.
 

 
Stiskem tlačítka Q lze vyvolat tzv. quick menu. Bohužel nelze ovládat dotykem, ale jen šipkami a otočnými voliči. Dlouhým stiskem tlačítka Q pak lze konfigurovat, co bude na kterém místě tohoto menu. Pravý snímek ukazuje celoplošný náhled vyfoceného snímku.
 

 
Náhled si lze zmenšit a do uvolněného místa dát histogram a další informace. Jiné režimy zde umožní napsat např. ohniskovou vzdálenost objektivu. Nakonec tu máme ještě hlavní menu.
 
 

Wi-Fi a Bluetooth

 
Přístroj je vybaven i bezdrátovými rozhraními Wi-Fi a Bluetooth. A musím říci, že zde bylo několik zajímavých překvapení.
 

 
Možnost dálkového ovládání a procházení snímků s možností kopírování nijak nepřekvapí. Nezvyklé je ale to, že s prvním i opětovným připojením není žádný problém (tady by se např. Nikon mohl opravdu hodně co učit). Funguje to přes Bluetooth a další funkce jsou pak dostupné přes Wi-Fi. Snad poprvé jsem ale zažil to, že aplikace sama nabídla připojení na Wi-Fi daného fotoaparátu, takže jste nemuseli vyjít z aplikace ven, abyste změnili Wi-Fi síť.
 

 
Dálkové ovládání je v pořádku, nabídne pár základních nastavení (expozici, vyvážení bílé, polohu AF bodu...), má velmi krátkou odezvu, nicméně jsem tu nenašel např. ovládání elektronického zoomu objektivu a korekci expozice. Naštěstí to lze provést na přístroji. Pokud otočíte PASM kolečkem, aplikace to sice naprosto ignoruje, ale naštěstí nespadne.
 

 
Zde ještě máme přehled snímků na fotoaparátu, které lze stáhnout do telefonu. To lze provádět na dvou místech. Buď si v telefonu vyberete snímky a ty se přetáhnou, nebo naopak totéž uděláte na fotoaparátu a ten to pak pošle do telefonu. Funguje to bezproblémově. Další Wi-Fi funkce jsem nestudoval.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.