Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X-T100: postřehy z praxe

29.4.2019, Milan Šurkala, recenze
V dalším našem testu se podíváme na společnost Fujifilm a její CSC fotoaparát X-T100. Ten tvoří základ nabídky hledáčkových CSC. Má 24MPx snímač s Bayerovou maskou a nadprůměrně variabilní displej.

Noční scéna

 
Nebude chybět ani klasická noční scéna s dlouhou expozicí. Fujifilm X-T100 nabídne dlouhé expoziční časy, nicméně autofokus je spíše podprůměrný a občas se mu nechce v noci ostřit (jeho citlivost patří k těm horším).
 
Fujifilm X-T100 noční scéna
 
expoziční čas 20 s, clona F9, citlivost ISO 200, ohnisko 15 (23) mm, klikněte pro zvětšení
 
Kvalita obrazu je slušná, máme tu solidní detaily a v JPEGu takřka žádný šum. Také RAW je dost čistý a v detailech je lepší než JPEG. Podívejme se však také na výřezy z JPEGů a RAWů pořízených při různých citlivostech.
 
Fujifilm X-T100 noční scéna ISO šum
 
výřezy z 24MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
Do citlivosti zhruba ISO 1600 je kvalita hodně slušná, ISO 3200 začíná více šumět i odšumovat. Nicméně i ISO 6400 výše vypadá být použitelné.
 
 

Standardní scéna

 
Podíváme se také na dva tradiční snímky, které najdeme ve všech recenzích.
 
Fujifilm X-T100 standardní scéna krajina
 
expoziční čas 1/1100 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 15 (23) mm, klikněte pro zvětšení
 
Detailů je opravdu hodně, což u setového objektivu platí zejména uprostřed (jeho rohy jsou už slabší). Můžete si stáhnout také RAW snímek a stáhnout přepal v obloze.
 
Fujifilm X-T100 standardní scéna Mlýny Šenov
 
expoziční čas 1/550 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 32 (48) mm, klikněte pro zvětšení
 
Zde se ukázalo, že 24 megapixelů ve spojení s dostatečně ostrým objektivem dokáže vykreslit opravdu hodně detailů. Na šedé stěně mlýnů jsou čáry hodně dobře vidět, až nahoře začíná docházet k rozbíjení hran, tam už rozlišení přestává stačit. Opět si můžete stáhnout RAW snímek.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.