Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X-T100: postřehy z praxe

29.4.2019, Milan Šurkala, recenze
V dalším našem testu se podíváme na společnost Fujifilm a její CSC fotoaparát X-T100. Ten tvoří základ nabídky hledáčkových CSC. Má 24MPx snímač s Bayerovou maskou a nadprůměrně variabilní displej.
Máme tu závěr a v něm si v krátkosti shrneme všechny poznatky nabyté při testování fotoaparátu Fujifilm X-T100. Ten překvapí poměrně příznivou cenou, neboť hledáčkové CSC za 14 tisíc i s objektivem není až tak obvyklý jev. Tento objektiv je rozhodně jeden z těch lepších setových kousků. Je hodně ostrý a u většiny ohniskových vzdáleností má přijatelné výsledky i v rozích (větší neostrost je spíše v úplných růžcích). Docela se mu vyhýbají vážnější optické vady, a tak mu můžeme vytknout akorát nedostatečné makro a krátký dosah (přepočtených 69 mm). Pojďme ale zpět k fotoaparátu.
 
Ten mě docela zklamal zpracováním a ergonomií ovládání. Tělo hodně vrže v oblasti, kde se fotoaparát drží. Tam navíc není žádný grip, takže fotoaparát má tendenci sklouzávat a obecně je držení nepohodlné a nejisté. X-T100 není ani žádný velký rychlík a ovládání komplikují zejména hodně složité vazby mezi nastaveními (občas jsem musel hledat v diskuzních fórech, abych přišel na to, proč nejde aktivovat tato nebo tamta možnost). Tlačítko pro videosekvence je málo citlivé a ani dotykový displej citlivosti zrovna moc nepobral. Funguje pro nastavování AF bodu, ale už ne v menu. Co ale musím jednoznačně pochválit, je možnost jeho polohování. Lze jej vyklápět oběma způsoby, tedy nahoru/dolů bez odklopení od těla i jej odklopit od zádi fotoaparátu a plně přetočit. Geniální.
 
Fujifilm X-T100 hodnocení
 
Autofokus sice využívá fázové detektory, ale jeho rychlost a úspěšnost při průběžném ostření nepatří ke špičce. Při běžném focení je ale velmi dobře použitelný a hodně přesný, zklame ale nižší citlivost za špatného světla. Máme tu bohaté možnosti nastavení expozice včetně možnosti využít i plně elektronickou závěrku a velmi krátké časy. Nechybí ani spousta různých bracketingů.
 
Natáčení videa má rovněž dobré i špatné stránky. 4K při 15 fps je spíše kontraproduktivní (to bych čekal u levných čínských akčních kamer, ale zde to působí spíše trapně). Podstatně lépe využitelné je Full HD. X-T100 podporuje bohaté možnosti nastavení expozice u videa, rozhodně chválím i 2,5mm jack pro připojení externího mikrofonu. Autofokus raději oželte, je poněkud agresivní a pulzuje. Také detaily ve videu by mohly být o něco lepší.
 
Samotná kvalita fotografií je slušná, i když je pravda, že v JPEGu narazíte na silnější odšumování. RAWy nabídnou široký prostor ke hraní, přijatelnou míru šumu a dobrý dynamický rozsah, ve stínech pak počítejte s trochu vyšším jasovým šumem. A jak již bylo řečeno, spolu s poměrně solidním setovým objektiv dokáže X-T100 poskytnout slušné snímky i ve výchozím balení za poměrně dobrou cenu.
 
V celkovém hodnocení tak X-T100 vyšel jako slušný fotoaparát, který potěší především obrazovkou kvalitou fotografií v RAWu. V dalších ohledech bohužel má co dohánět, a to jak třeba v oblasti ergonomie, tak např. natáčení videa. Víme však, že Fujifilm své fotoaparáty pravidelně vylepšuje pomocí nových firmwarů, takže je dost dobře možné, že za pár měsíců budete mít mnohem lepší fotoaparát než dnes.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:

 
1. Snímání kvalitních fotografií do RAWu (krajina, architektura)
 
 

Plusy

 
+ Nadprůměrně univerzální polohování displeje
+ Slušné obrazové výsledky v RAWu
+ Přítomnost jacku pro externí mikrofon
+ Příznivý poměr ceny a výkonu
+ Bohaté možnosti nastavení expozice a bracketingů
 
 

Minusy

 
- Komplikované ovládání (spousta nejasných vazeb mezi funkcemi)
- Agresivní odšumování
- Absence gripu
- Pomalý náběh a obecně slabší rychlost
- Slabší autofokus
- 4K pouze při 15 fps
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Fujifilm X-T100 včetně objektivu děkujeme Fujifilmu.
 
 
Cena v době testování: cca 14 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.