Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X-T3: foťák i profi kamera

7.1.2020, Milan Šurkala, recenze
Do dnešního testu jsme dostali vlajkovou loď APS-C CSC systému od Fujifilmu, model X-T3. Tento fotoaparát má 26MPx snímač X-Trans CMOS 4 s možností natáčet 4K video při 60p včetně možností H.265 záznamu.

Fotografování portrétů

 
Detekce tváří byla v testu opravdu velmi rychlá, dokáže najít obličeje i ze strany (ale moc jí to nejde v záklonu), k dispozici je také detekce očí. Tam si můžete vybrat, zda chcete ostřit na pravé nebo levé oko, je zde ale i automatika. U ní mi přišlo, že to chce trošku dopilovat, ať ještě trochu častěji volí bližší oko.
 
Fujifilm X-T3 portrétexpoziční čas 1/8 s, clona F4, citlivost ISO 2000, ohnisková vzdálenost 80 (122) mm, klikněte pro zvětšení
 
Pokud X-T3 vybavíte 16-80mm F4 objektivem, budete si moci troufnout na méně náročné portréty. Rozhodně sice nejde o portrétní objektiv, ale při světelnosti F4 a využívání delších ohniskových vzdáleností už přeci jen zvládne docela slušně mazat pozadí. Otázkou bude světlo. V tomto případě byla hrozná bouřka, tma "jak v pytli", a tak fotoaparát musel s citlivostí opravdu hodně nahoru.
 
 

Výdrž baterie

 
Napájení zde zajišťuje Li-Ion akumulátor NP-W126S s napětím 7,2 V a kapacitou 1260 mAh (cca 8,7 Wh energie). Podle výrobce má vydržet na pořízení 390 fotografií na jedno nabití při použití normálního výkonu. Na počátku testu jsem však využíval výkonný režim fotoaparátu (100fps frekvence hledáčku, rychlejší AF), AF-C, Bluetooth a točil i dost video, což se na výdrži opravdu hodně podepsalo a musím říci, že to i Lumix S1R, který nic moc nevydržel, oproti X-T3 vypadal jako král výdrže. Průměr byl totiž pouhopouhých 180 snímků a 9 minut videa, což je opravdu hodně zlé.
 
Když ale některé tyto věci vypnete, snížíte počet dálkově ovládaných fotografií přes Wi-Fi, nastavíte nižší výkon a začnete více využívat AF-S místo AF-C, pak dostanete fotoaparát, který jakoby měl najednou dva akumulátory proti předchozímu stavu. Nicméně i tak byl průměrný výsledek 330 fotografií a 5 minut videa. Je to už mnohem použitelnější, ale stále žádný zázrak. Je to zvláštní, protože obvykle v testech překonávám údaje výrobce a někdy i dost výrazně.
 
 

Displej

 
V rychlosti se podíváme na zobrazení displeje. Ten může dole ukazovat expoziční nastavení, uprostřed vodováhu, nahoře informace o záznamu a je zde i dotykové ovládání autofokusu. Zde musím říci, že je poněkud složité a někdy mi přišlo, že se samo přepíná v závislosti na jiných nastaveních. Pravý snímek ukazuje stavový displej, kdy uvidíte náhled scény jen v hledáčku.
 

 
K dispozici je quick menu, které je ovladatelné různými tlačítky (na čtyřsměrném ovladači), joystickem, rollerem i dotykem na displeji. Vpravo je pak ukázka jednoho z mnoha malých menu pro nastavení konkrétní vlastnosti.
 

 
Tady je výběr zaostřovací oblasti (opět je možné vybírat body dotykem nebo např. joystickem, který také snadno centruje AF bod), vpravo je pak manuální ostření se zvětšením náhledu. Líbilo se mi zobrazení zaostřené vzdálenosti.
 

 
Hlavní menu je pěkně komplikované a mnohdy jsem nevěděl, kde co hledat. No, napadlo by vás třeba, že nastavení rozšířené citlivosti je v menu pro úpravu rozvržení tlačítek? Toto menu není dotykové.
 

 
Zobrazení fotografií je celoplošné, dole jsou expoziční informace, nicméně je možné si doplnit např. i histogramy.
 

 
Toto ale zdaleka není vyčerpávající výčet. Menu nabídky totiž dovolují značnou konfigurovatelnost zobrazení displeje, takže si dokonce můžete vybrat, které ikonky se na displeji budou zobrazovat a které ne.
 
 

Wi-Fi a Bluetooth

 
Fujifilm X-T3 je vybaven bezdrátovými rozhraními Wi-Fi i Bluetooth. Prvotní spojení se děje přes Bluetooth, které také dovoluje dálkové ovládání spouště. Větší zábava však začne po připojení Wi-Fi. Zde bych chtěl Fujifilm pochválit za to, že aplikace sama navrhne připojení k Wi-Fi a připojí se. Není tedy třeba vycházet ven z aplikace do nastavení systému a měnit síť, což je fajn. Alespoň u iOSu to takto funguje.
 

 
Jak je vidět, aplikace umožňuje focení přes Wi-Fi s náhledem, kdy lze i upravovat expoziční hodnoty nezávisle na tom, co je nastaveno na fotoaparátu (což je opět fajn). Funguje i změna AF bodu, je však poněkud letargická.
 

 
Na tomto snímku vpravo vidíte dálkovou spoušť pro Bluetooth, která se nespouští zmáčknutím, ale přetažením tečky nahoru. Snímek vpravo ukazuje bezdrátový přenos snímků do telefonu a zde nemám žádné výhrady.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.