Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X10: retroborec

21.8.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes jste se dočkali recenze dalšího velmi zajímavého profi kompaktu. Je jím Fujifilm X10, který je vybaven 2/3" EXR CMOS čipem s 12MPx rozlišením. Jeho objektiv má netradiční manuální zoom a výbornou světelnost od F2,0. Jak si povede v testu?

Příslušenství


Naše balení obsahovalo fotoaparát, poutko, Li-Ion akumulátor, nabíječku a krytku objektivu. Vy byste měli dostat popruh místo poutka, dále navíc USB kabel, CD-ROM, papírový manuál a pomůcky pro připojení popruhu.






Výdrž baterie


Napájení zajišťuje Li-Ion akumulátor NP-50, jehož napětí činí 3,6 V a kapacita je 1000 mAh. Podle měření výrobce má výdrž na 270 snímků. V praxi jsou výsledky různorodé, rozpětí je skutečně velké, ale během testu bylo vždy vyšší než udává výrobce a pohyboval jsem se mezi 290 až 390 snímky na jedno nabití, což jsou dobrá čísla. Fotoaparát většinu času ukazuje plné nabití a jakmile ukazatel klesne na dvě čárky ze tří, buďte připraveni na relativně brzký konec.


Dodaný software


K fotoaparátu dostanete dvě aplikace pro práci se snímky. Tou první je MyFinePix Studio, která slouží zejména k importu snímků do počítače. Umí také nahrávat na Facebook a podobně.





Snímky si pochopitelně můžete zvětšit, nicméně zajímavá je zejména možnost tisku přímo z aplikace. Vzhledem k tomu, že na testovacím počítači aktuálně nemám žádnou nainstalovanou tiskárnu, nemohl jsem toto vyzkoušet.





Možnosti úprav snímků jsou ale pravdu chudé. Kontrast, jas, gamma korekce a pak několik efektů, ořez, otočení a odstranění červených očí. Tím to hasne.





Zajímavější je již dobře známý RAW File Converter EX od SilkyPixu, který ke svým fotoaparátům dodává např. i Samsung nebo Panasonic. Aplikace je to vcelku šikovná, možnosti jsou dostatečné. Již tradičně bych jen uvítal trochu jednodušší práci s dynamickým rozsahem.






Zobrazení displeje a menu


LCD displej má 2,8" úhlopříčku a rozlišení 460.800 bodů (320×480 pixelů). Ve spodní části displeje vidíte šedivý, téměř neprůhledný proužek. Ten považuji za zásadní nedostatek fotoaparátu, protože nechápu, proč je 10 % plochy displeje naprosto vyhozeno a pokrytí displeje je tak ve skutečnosti jen 90 % (oněch 10 % je navíc seříznuté z jedné strany). To, že pak budete mít stovky kompozičně hodně divných fotografií se spoustou místa vespod, Fujifilm hodně nedomyslel. Pro formát 4:3 je to opravdu naprosto nevhodné a pořád musíte přemýšlet nad tím, že pod šedivou lištou je také ještě obraz (průhlednost té lišty je skutečně minimální). Na liště se zobrazují expoziční nastavení, chválím zobrazení ISO citlivosti volené automatikou. Pravý snímek ukazuje jednu z menu nabídek na čtyřsměrném ovladači.


Levý snímek ukazuje možnost polohování AF bodu na jedno ze 42 míst. Vpravo naopak vidíte manuální ostření se zvětšeným náhledem a zobrazením pásma hloubky ostrosti na modrém grafu.


Při otáčení hlavním kolečkem expozičních režimů můžete vidět animaci na displeji, která vám pomůže v orientaci i při nedostatečném světle. Zobrazení displeje nemusí zobrazovat živý náhled a uvidíte jen jakýsi stavový displej s rozmístěním AF bodů a několika informacemi.


U videosekvencí se obraz přepne na formát 16:9 (u Full HD a HD). V menu nabídce si můžete vybrat mezi mnoha rozlišeními včetně zpomalených videosekvencí.


Hlavní menu je děleno na dvě hlavní záložky. První je věnována fotografickým nastavením, ta druhá pak technickým. Už tradičně tu najdete např. opravdu důkladně zakopané nastavení RAWu a nastavení stabilizace bych možná také dal do fotografického menu. Případně bych ji alespoň nezakopal doprostřed tohoto velmi dlouhého menu.


Zobrazení snímků může být celoplošné se základními expozičními informacemi. Pomocí tlačítka DISP/BACK si můžete nechat zobrazit menší náhled doplněný o histogram a větší množství informací.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.