Diskuze k článku: Fujifilm X100: splněný sen
6.5.2011, Milan Šurkala, recenze

Fujifilm X100 vyvolal při svém uvedení hotovou mánii. Výrobce nestíhá uspokojovat enormní poptávku a my se dnes podíváme, zda je X100 skutečně tak famózní fotoaparát jak v papírových specifikacích. Trefil se Fujifilm skutečně do černého?

reklama
Fuji X100 | od: PetrŠ  31.7.201112:30
Mám dva tyto fotoaparáty. Jeden má na street fotografii,který mám v černém pouzdře,která mám nasazené jen na spodní část,nasazenou sluneční clonu a s popruhem na zápěstí. Druhý mám na dokumentární fotografii,který mám v hnědém origo pouzdře. Pověšený na krku v tom pouzdře vypadá jako starý fotoaparát a nikdo vás nesleduje jako když máte na sobě velkou a těžkou zrcadlovku v velikým zoom objektivem :­-­) jen tak si couráte a když chcete něco fotit,tak prostě rozepnete pouzdro a vyfotíte si to.Tento fotoaparát je to nejlepší na street a dokumentární fotografii,co je momentálně na trhu. Není nic lepšího.Nesrovnávejte prosím kvalitu elkových objektivů s Fuji. S Fuji je to především o stylu fotografování. Pokud couráte mezi lidmi se zrcadlovkou,těžko nafotíte to co s Fuji X100. A cena? Vůbec není vysoká. Ten kdo fotí street a dokument,jistě velmi rád vymění Svou zrcadlovku s objektivy za tento Fuji X100.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Fuji X100 | od: Boris Renner  29.1.201217:18
Mohu potvrdit Petrova slova! A snad doplnit, že obrazová kvalita je famózní a ovládání výborné.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Sigma | od: JTS  20.6.201117:11
Kompakty od Sigmy skutečně postrádají flexibilitu X100 a ani jejich design, rozhraní a použité materiály neodpovídají tomu, co by člověk za daných podmínek očekával od příslušné ceny.

Ovšem jsou osazeny čipem Foveon a mají ultra ostré objektivy + jejich ovládání ­(mastering­) vyžaduje pýli a cvik. Jakmile se to sejde s optimálními světelnými podmínkami, tyto fotoaparáty nemají konkurenci a to ani na poli digitálních zrcadlovek ­(čímž neříkám, že jsou nutně lepší­).

Ty barvy, jemné přechody, kontrast a hloubka, to vše evokuje look profesionálních filmů typu Kodachrome apod. Rozhodně doporučuji všem fajnšmekrům!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Vážně je tak dobrý? | od: Ondra Votava  18.5.201117:05
Dobrý den,
Mám dotaz asi spíše na autora této pěkné recenze. Zatím se v zde v diskuzi srovnál X100 je s kompakty, ale vzhledem k jeho ceně si myslím, že to není úplně fér. Za cenu kolem 30tis se dá již dneska pořídit například Canon 500D + EF 17­-40 F4 L USM ,ale i jené skutečné zrcadlovky od odstatních značek. Takže by mě zajmal názor autora, zda by již zminované Fuji obstálo i v takovéto konkurenc? A to hlavně v obrazové a praktické kvalitě. Je jasné, že C500D není zdaleka tak krásná :D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vážně je tak dobrý? | od: Milan Šurkala (5453)  18.5.201117:22
X100 v obrazove kvalite spoustu zrcadlovek prekonava, 500D rozhodne. Prakticnost uz je nametem pro diskuzi, kdo ma rad pevna ohniska, tomu muze X100 hodne vyhovovat. Jeji objektiv je navic velmi kvalitni a dovolim si tvrdit, ze za 30 tisic budete tezko shanet zrcadlovku, ktera by mela priblizne stejne ohnisko pri dobre svetelnosti a zaroven tak dobry vystup ze snimaciho cipu. Vyhodou zrcadlovek je ale to, ze jsou vice univerzalni ­(objektivy muzete volit dle libosti­).Osobne kdybych si musel vybrat mezi 500D + 17­-40 F4 a Fuji X100, sahnul bych po Fujine. Mne ten fotoaparat svym charakterem vyhovoval.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vážně je tak dobrý? | od: Milan Šurkala (5453)  18.5.201117:24
Jen poznamka, to, ze bych si koupil X100 ale neznamena, ze je objektivne lepsi. Jen mi osobne ten fotak hodne vyhovoval, i pres spoustu chyb, ktere ma ­(aneb volba srdcem, nikoli rozumem­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vážně je tak dobrý? | od: danhar1 (39)  20.1.20196:25
přesně já osobně mám x100s a na takový street foto portrety a nenápadnost je to ideal
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vážně je tak dobrý? | od: Ondra Votava  18.5.201120:52
Dekuji za odpoved, můžu říct, že mě i dost překvapila.
Osobně si myslím, že řešit světelnost u širokého ohniska je nesmysl, ale každý podle svého gusta a potřeb :­)

Co se mnou uvedené 17­-40 týká tak si dovolím tvdit, že je opticky mnohem lepší než objektiv na Fuji a to i přesto, že to není pevné ohnisko. ­(ostatně to je vidět nejen při srovnání snímků, ale i na MFT grafech­) Hodnotím podle testovacích fotek Digifota, protože ty jsou narozdíl o těch Vašich v plném rozlišení a na nich je vidět, že fuji má mezery v kresbě a chromatická vada se tam projevuje minimálně do clony f4 ­(a to i na vašich fotkách v recenzi­) Ale netvrdím, že sklo na Fuji je špatný. Řekl bych, že na kompakt nadprůměrně slušný. Další výhodu spatřuji v rychlosti ostření pomocí USM, ale to je jen vedlejší záležitost.

AD výstup z 500D.
500D má stejný chip jako 50D, kterou jsem ještě nedávno vlastnil. Nějaké nedostatky jsem nepozoroval a použitelné bylo i ISO 1600 v extrému i 3200. Mohl by jste být tedy konkrétnější v čem ji Fujina tak překonává? Já nic takového nepozoruji, ale je pravda, že nepozoruji ani nic takového u Fuji. Nicméně já jsem 500D uvedl jen jako příklad, ale myslel jsem tím všeobecně zrcadlovky jako takové. ­(Nikon, Pentax, Sony, Fuji , Olympus a nevím jaké ještě­)

Citace: ­"a dovolim si tvrdit, ze za 30 tisic budete tezko shanet zrcadlovku, ktera by mela priblizne stejne ohnisko pri dobre svetelnosti a zaroven tak dobry vystup ze snimaciho cipu­"

zde budu oponovat. Sestava C500D + 28 F1.8 USM ­(nebo 24 f2.8­) stojí nová cca 25tis takže do 30tis se vejdu :­) Soudim, ze ty skla jsou na tom opticky podobne jako 50 f1.8 coz je sklo které výrazně překonává svoji cenu :­), ale toto jen tak na okraj.

Já kdybych si musel vybrat zrcadlovka + dobré sklo ­(klidně i pevné, ale osobně preferuji zoom­) nebo fuji x100 a to v cenenové relaci +­- 30 tis. Rozhodně volim zrcadlovku a to i kdyby to neměl být Canon.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vážně je tak dobrý? | od: Ondra Votava  18.5.201120:58
Tu Fuji zrcadlovku beru zpět. Teď koukám, že nic takového nedělají.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vážně je tak dobrý? | od: Milan Šurkala (5453)  18.5.201121:17
Na cipu z X100 ocenuji zejmena dynamicky rozsah, ktery je vyrazne vyssi nez u Canonu. On ten sum je tam taky o neco nizsi ­(ale to neznamena, ze cip na 500D je nejak spatny­). Kdyz se mrknu na recenze, tak JPEGy mi prijdou srovnatelne ISO 1600­-3200 u 500D a ISO 6400 u X100 ­(v RAWu je rozdil trochu mensi­). Kdyz na 500D date 24mm F2,8, tak mate dalsi citlivost k dobru u X100. Ta 28 je s tou citlivosti F1,8 mnohem lepsi, nevim ale, jakou ma optickou kvalitu ­(je vsak trochu delsi ­- po prepoctu 45mm, takze uz to neni zrovna srovnatelne ohnisko­). Proto rikam, ze koupe srovnatelne zrcadlovky za danou cenu je ponekud problematicky problem, bud je to ohnisko preci jen o neco delsi nebo svetelnost horsi.
Tim nechci tvrdit, ze zrcadlovka je horsi nez X100, to vubec. Jen pokud si vezmu zkusenosti se zrcadlovkami a X100, tak nejvic me bavilo foceni s X100 a nejvic se mi libily i vysledne fotografie. Ale to je jen ma osobni zkusenost.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Dík | od: Kibus (18)  12.5.201118:00
Pekný článok ako vždy a ešte viac prítažlivý prístroj! Moooooooc pekný ale nemožem si ho dovolit! Škoda ,počkám na niečo lacnejšie!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Kolik toho prodají? | od: Jaroslav 1  10.5.201117:14
Je to pěkný kousek. Jsem velký staromilec, ale za tu cenu opravdu ne.
Každému , kdo na to má, to přeji, mně by stačila nějaká ­"retrohračka­" např. s čipem 1­/1,7. Jestlipak se zde dá nastavit zrcátkový zvuk závěrky? Bez toho by mi to neladilo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kolik toho prodají? | od: Irving  10.5.201118:14
No, prodavaji toho asi dost, na americkem Amazonu je to treti nejprodavanejsi fotak, navic prvni varka byla hodne rychle vyprodana a dostupnost neni porad moc dobra. Ale myslim, ze je to zaslouzene, kvalita fotek je spickova a v tomhle segmentu je fotak v podstate bez konkurence, Sigmy DP maji chyb jeste mnohem vic a Leica je neskutecne predrazena...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kolik toho prodají? | od: FotoZemek (579)  27.5.201117:38
novinky dycky v prvé várce vyletí v prodejnosti
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Líbí se mi to | od: FotoZemek (579)  8.5.201112:18
Líbí se mi to, ale nešel bych do toho, Ne!
cena podle mého názoru by měla být tak někdo hodně pod polovinou a pak snad.
Pevné sklo, promiňte ne!
No pro snoby snad.

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: Líbí se mi to | od: malysef  27.5.201114:15
Myslím, že jsi úplně vedle. Proč pro snoby?
Kvůli ceně? Co potom třeba taková Leica? Troufneš si tvrdit, že je to pro snoby?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Líbí se mi to | od: FotoZemek (579)  27.5.201114:24
Snad nechceš TODLE srovnávat s LEIC­-ou, to snad nee ???
asi trošku mimo obraz ne ???

Podle mne u týdle mašiny jde opravdu jen o snobárnu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: Líbí se mi to | od: malysef  27.5.201114:50
Ano, chci. S leicou X1

Napadá mne jestli nejsi mimo obraz ty..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Líbí se mi to | od: FotoZemek (579)  27.5.201117:36
Jo tímhle, ale to není mašina to je hračka.
Sor,y myslel sem M­-kovou, i když za ty love by se otlučené M­-ko klidně dalo sehnat a s Elmar­-em.
Věřil bych tomu, že životností by tenhle zázrak i předčila.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Škoda... | od: Choakinek (2255)  7.5.20110:18
Co to je za cvakátko? Ne, dobře, vážně. Tento fotoaparát by byl, tedy alespoň u mě, odsouzen k tomu, že bych nemohl díky jeho omezené univerzálnosti mít jen tento. No a pak je pro mě cena X100ky bohužel prostě příliš vysoká. Škoda. Je to jinak výborný fotoaparát. A nepočítám­-li fullfrejmy a Pentax K­-r, tak také se jedná o první fotoaparát, který v redukci šumu zřejmě překonává Pentax K­-x, ale ještě to nemám zcela ověřené, byť stojí 2x více.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Škoda... | od: Michal Kára  7.5.20119:58
Tak nějak... Dělá pěkné fotky, o tom žádná. Ale použitelnost fixního ohniska je omezená ­- foťák pro lidi co ho mají spíš na chlubení, než na focení. Když si člověk vezme, co by si za ty peníze mohl koupit...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Škoda... | od: George 532  7.5.201121:35
Řekl bych, že ne­-fullframe konkurence Pentaxu rozhodně nikterak nezaostáva v podání vyšších hodnot ISO. A pokud jsme u Pentaxu, řekl bych, že nejlépe si vede K­-5. Sám vlastním Pentax, ale takto vyhraněný názor bych neměl.

Osobně mám spíše problém s podáním barev u výrobce Fuji. Při vyšších citlivostech je podání barev oproti konkurenci jakési zašedlé. Zelenou trávu u vyšších ISO ­(cca od 800­) přístroji obzvláště ­"nevěřím­". Měj jsem Fuji a standardně to pozoruji u všech jeho kompaktů.

Každopádně se mi více líbí design přístroje než jeho podání barev. Jinak objektiv taky dobrý.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Škoda... | od: Milan Šurkala (5453)  7.5.201121:43
Tak podani barev lze upravit i jinymi filmovymi rezimy ­(Astia, Provia, Velvia,...­). Snimky s ISO 800 jsou focene na DR rezimy ­(vytahujici stiny prave z tmavych ploch­), takze tam ty barvy mohou byt trochu posunute a v techto pripadech je kontrast nizsi ­(JPEG snimek je vlastne podexponovany o 2EV a stiny o tyto 2 EV vytahnute ­- aspon podle RAWu to tak vypada­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
dotaz | od: Kilián  6.5.201115:46
Od některých recenzentů na jiné digitály čtu ještě jednu větu ­"... má sklony k přepalům, je dobré stabilně nastavit do mínusu 1­/3...­". Jak je to s Fuji X100?, děkuji.
p.s. vaše recenze jsou dobré a vyčerpávající
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dotaz | od: Milan Šurkala (5453)  6.5.201118:38
Obcas nejaka ta korekce neuskodi ­(obema smery­), ale v zasade ji fotoaparat nastavuje spravne. Dynamicky rozsah cipu je velmi dobry, fotoaparat navic umi tento dynamicky rozsah dobre vmestnat do JPEGu, takze kdyz to nahodou nastavite spatne, v zasade se nic extremniho nedeje, ta kresba je tam porad. U X100 mirna korekce ­(­-0,3 EV­) do minusu urcite nicemu neuskodi, na rozdil od mnoha jinych fotoaparatu ale neni nutna.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Fuji | od: J. Vich  6.5.20118:08
Fujifilm je opravdu neskutecne zajimavy vyrobce. V davnych dobach ­- pocatky ultrazoomu, kdy se jim jeste nadnesene rikalo falesne zrdcadlovky :­) ­- zasoboval trh hodne zajimavymi pristroji, ktere byly naprosto bez namahy na spicce. Pozdeji byla takova dvoustovka temer referencni. Zahy se naprosto bez vahani presunuli do roviny, kdy zacali trh zavalovat uz jen konzumnim smejdem, ktery naopak patril k tomu nejhorsimu ­(ale i nejlevnejsimu ­- pravda­), napr. cela series SXXXX ­(tam byl poslednim dobrym modelem S5600­). Pote zase vyrazi s bombou az revolucni typu F70EXR, kterou vzapeti zruinuji odflaknutou 80tkou z nesmyslnym a zcela nerevolucnim, naopak totalne konformnim navysenim rozliseni, ktere v podstate zlikviduje EXR vyhody. Toto jeste dorazi 300vkou teze rady. Soubezne se ale pokousi o dalsi revoluci, implementaci fazoveho ostreni do kompaktu ­(ktera vsak neni podporena dalsimi ­"kroky proti proudu­", takze je z toho oper kockopes s mizernymi vysledky. V nedavne dobe naopak zkusi zavzpominat, byt ponekdu kontroverzne, na slavu FS200 a vypusti HS10, rovnez ne bez nedomyslenosti a kontroverzi, aby nasledne odpalili tuto bombastickou zalezitost ­- to uz chce velky kus odvahy, hodit na trh zalezitost v teto cene, ktera se nebude moct ­"pysnit­" nalepkami 20x zoom, 16 mpix, FullHD video, atd. Ale je to pocin neskutecne sympaticky, tleskam jim za to ve stoje a samozrejme, kvalita vystupu tohoto pristroje je opravdu extremne dobra ­- bravo. Ze se odflaklo testovani a nebyly ve fw vychytany do oci bijici absurdity, to je dnes zel normalni u vetsiny znacek, dokonce bych rekl, ze se to nejak rozmohlo :­) :­( To je ale detail.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Fuji | od: kamil_m (2)  7.5.201122:43
Jo jo mám S5600 možná už 5 let, dodnes si ji beru třeba na lyže, do hor, všude tam kde se se zrcadlovkou buď nechci tahat nebo ji nechci zničit. Fujina je už úplně otlučená, přesto všechno bez chyby funguje a fotky z toho lezou moc pěkné.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Mnooo nevím? | od: pepl  6.5.20117:58
Jsem rád, že autor fotí ­"standardní­" scénu, díky ní je možné jakes takes porovnání. Se závěrem o výborném DR souhlasím ­(to je konec konců doména Fuji­) ovšem ta kresba objektivu ­- tím si nejsem úplně zcela jist. Alespoň pokud srovnám obrázky focené třeba NX10 a slušným 30­/F2, tak ty samsungovské se mi zdají úplně o něčem jiném ­- o poznání lepší.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Mnooo nevím? | od: Milan Šurkala (5453)  6.5.20119:48
U te standardni sceny bych si daval trochu pozor. Samsung byl focen za velmi dobreho pocasi, kdezto u X100 byl vzduch preci jen trochu mlhavy. To ma docela vliv. Za druhe, pozor na ohnisko, Fuji ma prepoctenych 35 mm, Samsung pak 45 mm, je vice priblizeny a to je druhy faktor, ktery zpusobuje, ze ty detaily vypadaji mnohem lepe.
Nicmene to neznamena, ze bych chtel nejak shazovat Samsung. Naopak, myslim si, ze to je dnes jedina rozumna konkurence modelu X100 a ten 30mm F2 objektiv je skutecne vynikajici. Navic za mnohem nizsi cenu.
Ostatni vyrobci na tom nejsou tak dobre, Panasonic ma sice skvelou 20mm F1,7, ale tela silne pokulhavaji dynamickym rozsahem i sumem ­(ten je minimalne o dve EV horsi, ne­-li vice­), Sony ma prilis sirokouhly 16mm objektiv ­(navic jen F2,8 a opticky nic moc, nema EVF­), Olympus uz vubec nic ­(vysoky sum a nizky DR jako Panasonic a neprilis presvedcivy 17mm F2,8 objektiv, nema EVF, jediny ma vsak stabilizaci­), z tech primych konkurentu tu mame Sigmu DP1­/DP2 ­(ty take nemaji hledacek, jsou velmi pomale, objektiv ale vynikajici­) a Leicu X1 ­(pomala, jen F2,8 objektiv a velmi draha­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Mnooo nevím? | od: pepl  6.5.201111:11
Díky, že jste si dal práci s odpovědí. Nevím, jestl postupuji správně? Když si ale chci srovnat obrázky ze dvou různých objektivů ­(alespoň přibližně stejného ohniska ­- což 23 a 30 zhruba splňují­), pak při prohlížení postupuji tak, že obrázek focený objektivem s delším ohniskem si méně zvětším ­(čili ne na 100% zvětšení­). Pak se mi jeví laicky velikost objektů totožná. Takto jsem tedy postupoval. A ten zamlžený či nečistý vzduch bych neměl mít vliv na to, že nejvíce mně právě u obrázku z X100 překvapila výrazně nižší ostrost v krajích než ve středu. Vím, je dost širokouhlejší než 30­/F2, nicméně právě v kontextu s Vaším tvrzením, že je ostrý až do kraje mně to praštilo do očí. Ono většinou člověk je náchylný něco říci či napsat, když chybí srovnání. Tak to jsem chtěl dodat jen pro úplnost. Jináč Fuji moc fandím, též jsem jeden EVF měl. Ani bych nechtěl kazit radost potenciálním zájemcům ­- ale je asi dobře, když se sejde více různých pohledů na jednu a tutéž věc.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Mnooo nevím? | od: Milan Šurkala (5453)  6.5.201113:02
23 a 30 milimetru ­(resp. prepoctenych 35 a 45 mm­) neni zas tak maly rozdil v ohnisku. Je to 30 %, takze Samsung je o 30 % priblizeny, ma o 30 % vice detailu uz jen z pohledu toho ohniska ­(nemluve o trochu vyssim rozliseni cipu u Samsungu­). U ktereho snimku presne jsou okraje neostre? Ono to muze byt treba tim, ze dany snimek je foceny na nizkou clonu a neostrost je dana malou hloubkou ostrosti a ne nekvalitou objektivu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Mnooo nevím? | od: pepl  6.5.201113:19
Schválně na to mrkněte, protože mně se to nějak nezdá. Mám na mysli obrázek standarní scéna, kde fotíte to silo a pak DR rozsah ­- tj. rybnik. Silo mate foceno myslim 18­-55 a pak taky 30­/F2 a právě to silo je myslím vyfoceno dokonce při F2! Rybník je focen na F6,7 ohnisko 30 ­(tak jestli je to též 30­/F2 ? ­- patrně­). Však si to srovnejte sám ­- všechno máte k dispozici.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Mnooo nevím? | od: pepl  6.5.201113:23
Přehlíd jsem se. Silo focené 30­/F2 je clona 9,0, tentýž záběr focený X100 je clona 8,0, takže srovnatelné. Scéna rybník focena 30­/F2 6,7 a u X100 jste měl clonu 8,0.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Mnooo nevím? | od: J. Vicj  6.5.201115:46
Pokud tam byl takovy rozdil ve svetle, resp. v jednom pripade takove to ranni okem sotva viditelne, avsak pro foto zabijacke polo­(mliko­), tak to nelze srovnavat. V tomto optickem prostredi se veskere nedostatky ­(i ty prirozene ­- okraje, atd.­) znasobi, navic je nepresny i AF a expozimetr ­- to druhe si autor pohlidal rucne, ale i tak ... nelze to dle meho porovnavat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
dakujem | od: maxigabriel (21)  6.5.20115:54
som prijemne prekvapeny, ze uz tu citam recenziu na tento pre mna ­( a asi nie len pre mna!­) tak zaujimavy aparat! Je to jeden z mala modelov, co hltam o nom vsetky info, lebo by splnil moj sen dostat do tela kompaktu slusnu kvalitu a vhodne by doplnil moznosti mojej zrkadlovky! Cena sice nie je mala, ale myslim si, ze tento krok spusti lavinu a pride na trh spusta podobnych masiniek a to pre nas priaznivo ovplyvni aj ceny!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dakujem | od: Rimmerak (237)  6.5.20118:18
Recenzi jsem úplně hltal, takže děkuji i panu Šurkalovi za výbornou práci. A Fujifilmu děkuji za tenhle foťák, sice si ho nekoupím,protože není v mých finančních možnostech a jejich prioritách, ale těší mě jejich odvaha a odhodlání jít proti proudu. Jen tak dále.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dakujem | od: sys  8.5.20119:21
cena neskutecna, to darkove baleni, mohli si odpustit...Fuji jeste nevyrobila bombu, ktera by na fotografickem nebi zarila dlouho...retro Leica...no, jsou i jine znacky...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dakujem | od: Milan Šurkala (5453)  8.5.20119:51
No, muze se to zdat. Ale Fuji chapu, vzdyt i za tyto penize X100 nestiha vyrabet, jak obrovska je poptavka. V prvnim mesici se na Ebay prodavaly i za cenu pres 40 tisic korun. Levnejsi konkurenci jsou bezzrcatkove kompaky s vymennymi objektivy, jinak je konkurence mene vyhodna ­(horsi­/drazsi­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dakujem | od: malysef  27.5.201114:22
Já prodal všechny objektivy k zrcadlovce a za to koupil fuji. Proč? Jednoduše protože mne nebavilo s sebou tahat těžkou zrcadlovku a nefotil jsem. Navíc fuji je nenápadný fotoaparát, tak mne na ulici nikdo příliš neregistruje. To je nad všechny negativa, které ten foťák má.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(1)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.