Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XC 15-45mm 1:3.5-5.6 OIS PZ

29.4.2019, Milan Šurkala, recenze
Budeme se nyní věnovat základnímu setovému objektivu pro CSC fotoaparáty Fujifilm. Je jím XC 15-45mm F3.5-5.6 OIS PZ s 3× elektronicky ovládaným zoomem, stabilizací a širokým úhlem záběru s 23mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností.

Sférické a poduškovité zkreslení

 
Dnes se už jen těžko dostanete k nekorigovaným obrazům, neboť korekce jsou automaticky zapisovány i do RAWů a aplikovány už při převodu. V testu jsem tak naměřil na minimálním i maximálním zoomu takřka nulu (+0,1 %).
 

15mm ohnisko

45mm ohnisko
 
 

Vinětace

 
Podíváme se také na vinětaci, tedy ztmavení rohů. Vyzkoušel jsem tedy různé ohniskové vzdálenosti při různých clonách a zjistil, o kolik jsou rohy tmavší než prostředek. Ukázalo se, že s tímto objektiv nemá moc velké problémy.
 
Fujinon XC 15-45mm 1:3.5-5.6 OIS PZ průběh vinětace
 
Jak je vidět, při nejmenším zoomu se téměř nezávisle na cloně pohybuje okolo poloviny EV, poté to jen lehce klesá dolů ke zhruba třetině EV.
 
 

Chromatická aberace

 
Budeme se věnovat i chromatické aberaci, tedy barevným změnám na kontrastních hranách. Snímky v JPEGu i RAWu vykazovaly podobnou aberaci, proto ukazuji jen JPEG.
 
 
15mm ohnisko, clona F3,5
 
 
15mm ohnisko, clona F8
 
 
15mm ohnisko, clona F16
 
Chromatická aberace sice objektivu není úplně cizí, ale obvykle není příliš výrazná. Objevuje se obvykle jako tmavě modrý nádech.
 
 
20mm ohnisko, clona F4
 
 
20mm ohnisko, clona F8
 
 
20mm ohnisko, clona F16
 
U 20mm ohniskové vzdálenosti je u nižších clon vidět třepení hran (zde bych to ale přisoudil i danému kusu, druhá strana na tom byla o něco lépe). Chromatická aberace je nicméně i tak patrná, ale není to vážné.
 
 
32mm ohnisko, clona F4,9
 
 
32mm ohnisko, clona F11
 
U 32mm ohniskové vzdálenosti se po chromatické aberaci slehla zem, zde je vše v pořádku.
 
 
45mm ohnisko, clona F5,6
 
 
45mm ohnisko, clona F11
 
Na maximálním zoomu je vidět jemný azurový nádech, ale ani zde nejde o nic vážného a lze to relativně snadno potlačit.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.