Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS

10.2.2014, Milan Šurkala, recenze
Levnější CSC fotoaparáty Fujifilmu mohou využívat základního setového objektivu Fujinon XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS. My se na něj dnes podíváme podrobněji. Jak moc dobře bude fotit v praxi a stojí za to?
Levnější CSC fotoaparáty značky Fujifilm využívají setový objektiv Fujifilm XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS. Na základě dnešního testu mohu prohlásit, že si rozhodně neudělá ostudu a patří k nadprůměru své třídy. Nabídne širokou 24mm ohniskovou vzdálenost a tradiční 3,1× optický zoom při neméně tak tradiční světelnosti F3,5 až F5,6. Chválím dobré ovládání zoomovacího kroužku, který je vhodný i pro natáčení videa (má tužší, ale naprosto plynulý chod). Ostření je tiché, ale jen průměrně rychlé. V rámci setových objektivů počítejte s poněkud slabšími makro schopnostmi.


Fujinon XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS závěr


Objektiv je vybaven optickou stabilizací, která má přijatelný účinek. Díky technologii Lens Modulation Optimizer jsou korigovány optické vady, a tak se v JPEGu i v RAWu prakticky s žádnými nesetkáte (jen v některých RAW konvertorech se dá dostat k nekorigovaným RAWům). Chromatická aberace je tak poměrně nízká, ve většině případů neznatelná a jen v opravdu hodně nepříjemných situacích dokáže potrápit. S výrazným zkreslením a vinětací se díky korekcím prakticky nesetkáte a ony korekce jsou prováděny vskutku kvalitně. Ostrost je celoplošně nadprůměrná a dobrá i v rozích při nízkých clonách. Objektiv se nezalekne ani protisvětla a kolem silných zdrojů světla vytváří pěkné hvězdičky. Škoda, že není vybaven ani přepínačem stabilizace, ani přepínačem manuálního ostření.

Cena objektivu činí 12 tisíc korun, což je na 16-50mm objektiv se světelností F3,5-5,6 opravdu hodně vysoká částka. Jako takový, objektiv nemá moc smysl. Nicméně s X-A1 v setu je k mání už za 15 tisíc a s X-M1 pak za 21 tisíc a zde už je to mnohem zajímavější nabídka. V rámci těchto setových objektivů patří rozhodně k těm lepším až nejlepším, byť optických kvalit např takového špičkového Samsungu 20-50mm nedosahuje. Ten ale není ani tak širokoúhlý a nemá ani optickou stabilizaci.

 

Objektiv je vhodný pro:


1, Krajinky a architekturu (široký úhel záběru, dobrá kresba až do rohů)
2, Focení v protisvětle (pozor však na aberaci u nejširšího úhlu záběru)
 
 

Plusy


+ Velmi dobré optické výsledky (po automaticky prováděných korekcích)
+ Slušné chování v protisvětle
+ Hvězdičky kolem světel
+ Hladký chod obou kroužků
+ 24mm přepočtená ohnisková vzdálenost
 
 

Minusy


- Slabší makro
- Jen průměrně rychlé ostření
- Chromatická aberace v hodně náročných scénách
- Plastový bajonet
- Velmi vysoká cena (pokud není koupen v setu)
 
 
Za zapůjčení objektivu Fujifilm XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS děkujeme Fujifilmu.
 

Cena v době testování: cca 12 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Fujifilm XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS?
V anketě šlo hlasovat od 10.2.2014 do 10.2.2015. Počet hlasujících: 1
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.