Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XF 14mm F2.8 R

30.11.2020, Milan Šurkala, recenze
Dalším objektivem, kterému se v redakci podíváme na zoubek, je širokoúhlý model Fujinon XF 14mm F2.8 R. Je určený pro APS-C CSC fotoaparáty Fujifilmu, nabídne clonový kroužek a 90,8° úhel záběru.
Dostáváme se ke konci naší recenze. Podívali jsme se na APS-C objektiv Fujinon XF 14mm F2.8 R, který po přepočtu přináší velmi širokoúhlý 21mm záběr. Jde už o objektiv staršího data z počátku systému Fujifilm X a je to už na něm trochu znát. Zaostřovací motorek tak má trochu větší skoky, které jsou bezproblémové u fotografií, ale trochu problémem u videa, kde také bude vadit trochu hluk systému. Kdysi bychom takový motorek označili za velmi tichý, ale dnes už je standard trochu jinde.
 
Fujinon XF 14mm F2.8 R
 
Opticky jde o slušný objektiv, kterému dopomáhají i softwarové korekce ve fotoaparátech. JPEGy i RAWy otevřené v běžných konvertorech mají rovné linie, relativně nízkou chromatickou aberaci i vinětaci. Ostrost je solidní, dobré výkony předvádí objektiv uprostřed i v rozích, které nejsou o mnoho horší. Potrápit však umí odlesky objektivu v protisvětle. Tam záleží na úhlu natočení objektivu, kdy některé pozice vytváří opravdu výrazný vějíř odlesků nebo výraznější světelné závoje. Objektiv není už svou podstatou určen pro snímání fotografií s rozmazaným pozadím (je širokoúhlý a ne až tak moc světelný) a ani bokeh moc nepřesvědčí, to bych ale objektivu v takovém případě moc nevytýkal.
 
Ve výsledku jde ale o dosti příjemný kompaktní objektiv se solidní optikou, bohužel také za docela vysokou cenu, přestože se poslední dobou snížila. Pokud pro svůj Fujifilm X potřebujete velmi širokoúhlý objektiv, s Fujinonem XF 14mm F2.8 R nešlápnete vedle.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Focení velmi širokoúhlých snímků
 
 

Plusy

 
+ Slušné optické výkony
+ Solidní AF
 
 

Minusy

 
- Vyšší cena
- Odlesky a závoje v protisvětle
 
 
Za zapůjčení objektivu Fujinon XF 14mm F2.8 R děkujeme Fujifilmu.
 
 
Cena v době testování: cca 20 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.