Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XF 16-80mm F4 R OIS WR

7.1.2020, Milan Šurkala, recenze
Fujifilm má pro své fotoaparáty také zajímavý univerzální objektiv XF 16-80mm F4 R OIS WR. Má příjemný 5× optický zoom, konstantní světelnost F4, odolnou konstrukci a vysoce účinnou stabilizaci. My se mu dnes podíváme na zoubek.

Autofokus, ostření

 
Objektiv využívá tichého krokového motorku, který je výborný pro fotografování i natáčení videa. Nevytváří žádný hluk a kroky jsou krásně jemné, takže přeostřování ani nepocítíte. Navíc je příjemně rychlý a většina doostření a vyfocení snímků se odehraje za 0,1 sekundy. Pokud by ale nastala situace, že by nebylo předostřeno a objektiv by musel měnit zaostření z maxima na skoro minimum, pak je potřeba počítat s delším časem a naměřil jsem 0,65 sekundy.
 
Nechybí pochopitelně možnost manuálního zaostřování. Protože objektiv nemá žádný přepínač, je třeba toto učinit na těle fotoaparátu. Zaostřovací kroužek je sám o sobě bezproblémový, jen mi přišlo, že fotoaparát preferuje přeostřování s většími skoky. Při manuálním ostření tak točíte a zaostření se změní ne úplně okamžitě, ale po postupných malých krocích, což není úplně ideální. Nejsou nějak extrémní, ale jemnější by to být mohlo.
 
Fujinon XF 16-80mm F4 OIS WR zaostřovací vzdálenosti
 
Změřil jsem pochopitelně i průběh minimálních zaostřovacích vzdálenosti. Na nejširší ohniskové vzdálenosti jde o 17 cm od přední čočky (27 cm od čipu), přičemž to postupně roste na 20 cm, resp. 33-34 cm.
 
Fujinon XF 16-80mm F4 OIS WR zvětšení
 
Sám výrobce hovoří o 0,25× zvětšení (tj. 0,38× po přepočtu), naše měření ale ukázalo o trochu lepší výsledky a přiblížil jsem se k 0,42×. K makru to má sice ještě daleko, ale na nějaké ty méně náročné snímky se to dá používat.
 
 

Focení makra

 
Na níže uvedeném snímku kleští jde vidět, jaké zvětšení lze tedy dosáhnout v praxi. Na moc velké detaily to opravdu není, ale pro mnoho scén je to už použitelné.
 
Fujinon XF 16-80mm F4 OIS WR makro kleště
expoziční čas 1/15 s, clona F4, citlivost ISO 500, ohnisková vzdálenost 80 (122) mm, korekce +1 EV, klikněte pro zvětšení
 
 

Světelnost a clona

 
Se světelností a clonou to zde máme jednoduché, neboť světelnost má konstantní hodnotu F4 v celém ohniskovém rozsahu. Na začátku je tak o 1/3 EV méně světelnější než F3,5-5,6 objektivy, ale na maximálním zoomu zase může získávat až 1 EV k dobru (na základě rozsahu zoomu dalších objektivů). Objektiv je vybaven 9lamelovou irisovou clonou, jejíž maximální hodnota činí F22.
 
Fujinon XF 16-80mm F4 průběh světelnosti
 
 

Bokeh

 
Vyzkoušíme si také bokeh, tedy podání rozmazaného pozadí.
 
Fujinon XF 16-80mm F4 OIS WR bokeh clona F4
 expoziční čas 1 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisková vzdálenost 80 (122) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Bokeh je spíše průměrný. Když se podíváte na odlesky, jsou sice docela plné, ale ne hladké (jakoby zrnité).
 
Fujinon XF 16-80mm F4 OIS WR clona F8expoziční čas 3,7 s, clona F8, citlivost ISO 160, ohnisková vzdálenost 80 (122) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
I po přiclonění je to podobné. Bokeh není špatný, ale mohl by být o něco jemnější a mít méně výraznou texturu.
 
 

Stabilizace

 
Fujifilm slibuje až 6EV účinek stabilizace, tedy více než 60krát delší expoziční čas z ruky, než by mělo být možné podle pravidla převrácené hodnoty ohniskové vzdálenosti. Test proběhl na 80mm reálné, tedy 122mm přepočtené ohniskové vzdálenosti.
 
 
1/4 sekundy, se stabilizací
 
 
1/4 sekundy, bez stabilizace
 
Nadpoloviční většinu jsem dosahoval při expozičním času 1/4 sekundy, kdy to bylo opravdu bez problému a blížilo se to 100 %. Zajímavé však je, že s 1/3 sekundy se mi nepovedl ani jediný ostrý snímek. Takto ostrý rozdíl jsem ještě nikdy nezažil. Pokud jde o úspěšnost bez stabilizace, tak tu se mi dařilo nadpoloviční úspěšnost dosahovat při 1/125 sekundy, nicméně srovnatelnou úspěšnou blízkou stoprocentní hranici jsem dosahoval až při 1/160 sekundy. Naměřený výsledek je tak 5,3 EV, což sice nedosahuje hodnot udávaných výrobcem, ale přesto jde o vynikající číslo.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.