Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XF 18-55mm F2.8-4.0 R LM OIS

6.11.2017, Milan Šurkala, recenze
Redakčním testem prošel i setový objektiv pro CSC fotoaparáty Fujifilm, model XF 18-55mm. Ten přináší nadstandardní světelnost F2,8-4,0 a optickou stabilizaci obrazu. Bude fotoaparátům Fujifilm spolehlivým parťákem?

Autofokus, ostření

 
Objektiv podporuje manuální i automatické ostření. To manuální se zapíná ve fotoaparátu (v případě X-T20 na přední straně těla fotoaparátu otočným přepínačem). K ostření slouží přední kroužek s hladkých chodem, změny zaostření jsou ale na můj vkus poněkud skokové a mohly by být plynulejší. Se zvětšením obrazu a focus peakingem je ale manuální ostření snadné. Na adresu X-T20 ale putuje výtka, kdy fotoaparát není schopen manuální zaostření udržet a u následujícího snímku je restartováno (resp. může být lehce posunuto).
 
Autofokus je tichý, v tomto lze chválit. Pokud jde o rychlost, tak ta je dobrá, ale ne vynikající. Fujifilm sice slibuje jedno z nejrychlejších ostření na světě, jedná se ale o doostřování v režimu AF-C. Pokud jde o klasické ostření od nezmáčknuté spouště, pak počítejte se zhruba 0,25 až 0,3 sekundy, což je dost slušné, ale nikoli nadprůměrné. Přeostření z nekonečna na přibližně půl metru zabere objektivu necelých 0,6 sekundy.
 
Fujinon XF 18-55mm průběh ostřících vzdáleností
 
Fujinon XF 18-55mm není přeborník v zaostřovacích vzdálenostech. Od roviny čipu to dělá 26 až 36 centimetrů dle zoomu, od přední čočky je to pak 17 až 25 centimetrů.
 
Fujinon XF 18-55mm zvětšení objektivu
 
Výsledky vidíte i na grafu přepočteného zvětšení. To při maximálním zoomu dosahuje hodnoty okolo 0,26×, což opravdu není mnoho a na focení makra se objektiv nehodí. Vyzkoušel jsem i makro předsádku Raynox DCR-150, která má 4,8 dioptrie. V takovém případě jsem mohl fotit ze vzdálenosti 24 cm od roviny senzoru, resp. 10 cm od přední čočky předsádky. I když se přepočtené zvětšení zvýšilo na 0,57×, byl zde problém s výraznou vinětací. Pokud by vám nevadil ořez na nějakých 12-15 megapixelů, pak by se to nemuselo považovat za problém (a přepočtené zvětšení by se ještě zvýšilo).
 
 

Focení makra

 
Abychom si lépe dokázali představit, co objektiv dokáže, ukážu vám několik makro snímků.
 
Fujinon XF 18-55mm makro kleště
 
expoziční čas 1/30 s, clona F4, citlivost ISO 1600, ohnisko 55 (83) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení
 
Schopnosti makra skutečně nejsou nějak významné, kleště nejsou příliš přiblížené. A nyní jeden obrázek více ze života.
 
Fujinon XF 18-55 makro brouk
 
expoziční čas 1/80 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 55 (83) mm, klikněte pro zvětšení
 
Jak je vidět, brouk opravdu netvoří nějak znatelnou část snímku. Vidět je trochu chromatické aberace v bokehu.
 
Fujinon XF 18-55mm makro brouk Raynox DCR-150
 
expoziční čas 1/80 s, clona F7,1, citlivost ISO 800, ohnisko 55 (83) mm, makro předsádka Raynox DCR-150
 
S makro předsádkou Raynox DCR-150 je zvětšení mnohem vyšší. Můžete si ale všimnout výrazné vinětace, kterou předsádka způsobuje (nebyla nasazena přesně, proto jsou tmavé rohy vlevo výraznější).
 
 

Světelnost a clona

 
Objektiv nabízí velmi dobrou světelnost F2,8-4,0, což je až o 1 EV lepší než u běžných setových objektivů. Nutno ale říci, že jde také objektiv, který je svou cenou znatelně výše od těch běžných. Clona má 7 lamel a její hodnota je maximálně F22 v celém ohniskovém rozsahu.
 
Fujinon XF 18-55mm průběh světelnosti
 

Bokeh

 
Podíváme se také na kvalitu bokehu. Ten nás díky lepší světelnosti objektivu bude jistě zajímat.
 
Fujinon XF 18-55mm bokeh plně otevřená clona
 
expoziční čas 1/2 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 55 (83) mm, klikněte pro zvětšení
 
Při plně otevřené cloně je hloubka ostrosti přiměřeně malá a bokeh překvapivě jemný (alespoň s ohledem na to, že jde o zoomovací objektiv).
 
Fujinon XF 18-55mm bokeh clona F8
 
expoziční čas 2,3 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 55 (83) mm, klikněte pro zvětšení
 
Po přiclonění na F8 je bokeh stále poměrně jemný. Okraje odlesků se sice trochu zvýrazňují, nadále jsou ale docela plné.
 
 

Stabilizace

 
Objektiv je vybaven optickou stabilizací obrazu, kterou jsem otestoval na maximální ohniskové vzdálenosti (83 mm po přepočtu).
 
 
se stabilizací, 1/8 sekundy
 
 
bez stabilizace, 1/8 sekundy
 
Nadpoloviční úspěšnost jsem dosahoval při 1/8 sekundy, nicméně ostrou fotografii občas vyfotíte i u delších časů. Bez stabilizace jsem této úspěšnosti dosahoval někde kolem 1/30 nebo 1/40 sekundy. Účinnost mi tak vyšla kolem 2 až 2,3 EV. V praxi mi ale přišlo, že stabilizace je opravdu hodně účinná a osobně bych jí tipoval minimálně o další EV více.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.