Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XF 23mm F2 R WR

6.6.2019, Milan Šurkala, recenze
Fujifilm má pro svůj CSC systém i pěkně širokou nabídku pevných světelných skel. Dnes se podíváme na jedno z nich, model Fujinon XF 23mm F2 R WR. Po přepočtu nabídne ekvivalent 35mm ohniskové vzdálenosti.

Autofokus, ostření

 
Objektiv podporuje automatické i manuální zaostřování. Pokud jde o to manuální, to se provádí předním prstencem s hladkým chodem a dobrou elektronickou odezvou. Jak již bylo řečeno v první kapitole, má trochu pomalejší převod (větší otočení změní zaostření spíše mírně), to ale zároveň vylepšuje přesnost ostření a rozhodně to není nějak otravně pomalé.
 
Autofokus využívá krokového motorku a je poměrně tichý. Fujifilm slibuje čas ostření za 0,05 sekundy (s vybranými fotoaparáty, jako je např. X-Pro2 nebo X-T2), nicméně s X-T100 to navzdory podobnému senzoru s fázovými snímači nebylo zdaleka tak svižné. Předně je tu problém v dlouhé prodlevě skoro 0,15 sekundy od zmáčknutí spouště. S X-T100 jsem tak byl schopen zaostřit a vyfotit snímek zhruba za 0,45 sekundy, což sice nějak moc nezdržuje, dnešní standard je ale jinde. S AF-C jsem byl někde okolo 0,2 sekundy.
 
Minimální zaostřovací vzdálenost objektivu činí 12 cm od předního optického členu a přibližně 19 cm od roviny senzoru. Maximální přepočtené zvětšení tak dosahuje hodnoty 0,25×, což je na makro snímky dosti málo. K tomu ale objektiv ani nebyl nikdy určen. Když jsem nasadil makro předsádku Raynox DCR-150 se 4,8 dioptrie, tyto vzdálenosti se snížily na 6,5 cm, resp. 15 cm a maximální zvětšení vzrostlo na 0,41×. Stále žádný zázrak, ale přeci jen už o něco použitelnější.
 
 

Focení makra

 
Abyste měli představu, co výše uvedená čísla znamenají, mám zde několik ukázek ze života.
 
Fujinon XF 23mm F2 R WR makro kleště
 
expoziční čas 1/34 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 23 (35) mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Zvětšení opravdu není moc velké, na makro se objektiv nehodí. Jak ale již bylo řečeno, k tomu ani nikdy nebyl určen, takže mu to nelze zazlívat.
 
Fujinon XF 23mm F2 R WR makro příroda
 
expoziční čas 1/1400 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 23 (35) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení
 
Další ukázka nepříliš vysokého zvětšení. Složité okolí dalo objektivu docela zabrat a bokeh je poněkud nervózní.
 
Fujinon XF 23mm F2 R WR makro příroda Raynox DCR-150
 
expoziční čas 1/400 s, clona F4,5, citlivost ISO 200, ohnisko 23 (35) mm + makro předsádka Raynox DCR-150, klikněte pro zvětšení
 
Makro předsádka Raynox DCR-150 umožnila přiblížit se o trochu více, ale na super zvětšení to stále nestačí.
 
 

Světelnost a clona

 
Zde budeme velmi rychle hotovi, protože nemusíme řešit žádné průběhy světelnosti a podobně. Sám objektiv má velmi dobrou světelnost F2,0, která sice není extrémní, ale už stačí na rozumné mazání pozadí, dobré focení i za slabšího světla a přitom příliš nezvětšuje rozměry objektivu. Irisová clona má 9 lamel a lze ji nastavit maximálně na F16.
 
 

Bokeh

 
Podíváme se také na to, jak je objektiv schopen mazat pozadí. Hodnotit budeme nejen na samotnou míru rozmazání, ale také kvalitu (jemnost).
 
Fujinon XF 23mm F2 R WR bokeh plně otevřená clona
 
expoziční čas 1/6 s, clona F2, citlivost ISO 200, ohnisko 23 (35) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Bokeh je opravdu velmi jemný, odlesky plné. Stinnou stránkou však je, že při ostření na kratší vzdálenosti je zaostřená plocha hodně mléčná a nevýrazná.
 
Fujinon XF 23mm F2 R WR bokeh clona F4
 
expoziční čas 1/2 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 23 (35) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
S přicloněním se výrazně zlepšuje kresba v zaostřené oblasti. Bokeh sice působí nadále jemně díky své plnosti, odlesky ale chytají devítiúhelníkový tvar.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.