Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XF 23mm F2 R WR

6.6.2019, Milan Šurkala, recenze
Fujifilm má pro svůj CSC systém i pěkně širokou nabídku pevných světelných skel. Dnes se podíváme na jedno z nich, model Fujinon XF 23mm F2 R WR. Po přepočtu nabídne ekvivalent 35mm ohniskové vzdálenosti.
Test kompaktního objektivu Fujinon XF 23mm F2 R WR máme zdárně za sebou a nyní je čas na závěrečné vyhodnocení. Objektiv má velmi kompaktní rozměry, je malý i lehký, což ale přináší i jeden neduh. Prstence (clonový a zaostřovací) tak na malém těle objektivu zabírají tolik místa, že se pak hůře nasazuje (není ho pořádně zač chytit). Objektiv nabídne tradiční 35mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost a potěší velmi slušnou světelností F2,0, díky čemuž dokáže i na APS-C tělech příjemně mazat pozadí a oddělovat objekty od jejich okolí.
 
Fujinon XF 23mm F2 R WR hodnocení
 
Samotný bokeh má nicméně zvláštní charakter. I když jsou odlesky obvykle plné, což by napovídalo jemnému bokehu, ten je častěji spíše nervózní. Setkáváme se s tím, že místo toho, aby pozadí postupně přecházelo do stále většího rozmazání, chvíli si místo toho drží ještě docela vysokou ostrost, kterou ale doplňuje jakousi zvláštní aurou. Ostření je dostatečně rychlé a tiché, manuální ostření se pak vyznačuje pomalejším převodem. Komplikuje to rychlé přeostření, naopak to vylepšuje přesnost zaostření.
 
Opticky jde o solidní objektiv. Jeho kresba je celoplošně vynikající a velmi ostrý umí být i s plně otevřenou clonou, pokud se ostří na delší vzdálenosti (v řádu desítek centimetrů je naopak docela měkký). Vinětace se tu trochu vyskytuje, podobně je to s chromatickou aberací. Obvykle není výraznějším problémem, občas trošku potrápí. Objektiv dále potěší odolnou konstrukcí proti nepříznivému počasí.
 
V celkovém hodnocení jde o dosti povedený objektiv, který potěší velmi kompaktními rozměry a solidní, nicméně nikoli vynikající optikou. Na udělení našeho ocenění Trefa to sice není, ale je opravdu dost blízko.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Univerzální focení, pokud chcete používat jedinou ohniskovou vzdálenost
 
 

Plusy


+ Velmi dobrá kresba (při ostření na větší vzdálenosti)
+ Kompaktní rozměry
+ Dobrá světelnost
 
 

Minusy

 
- Místy zvláštní bokeh (spíše jakási aura)
- Slabší optické výkony při ostření na krátké vzdálenosti
 
 
Za zapůjčení objektivu Fujinon XF 23mm F2 R WR děkujeme Fujifilmu.
 
 
Cena v době testování: cca 12 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.