Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Genius G-Shot 510: vodník za pár korun

2.9.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na test jednoho z nejpopulárnějších kompaktů na českém trhu, extrémně levný outdoorový kompakt Genius G-Shot 510. Ten stojí jen 1200 korun, můžete se s ním ale potápět a vyvádět nejrůznější skopičiny. Jaký je ve skutečnosti?

Rozlišení a interpolace


Výrobce Genius se chlubí 16MPx rozlišením fotografií, v závorce ale uvádí, že jde o softwarovou interpolaci. Nyní si vysvětlíme, o co přesně jde. Vtip je v tom, že fotoaparát má klasický 8MPx CMOS snímač. 16MPx snímky vznikají jednoduše tak, že se vezme 8MPx snímek, který je fotoaparátem vyfocen a softwarově se zvětší na 16 megapixelů. Úplně stejně tak, jak to můžete udělat doma v počítači. Tam si klidně můžete udělat i 500MPx snímek.

Je ale jasné, že toto vám nikdy detaily nepřidá. Stačí si to vzít logicky, kdybyste měli snímek s rozlišením jeden pixel (např. fotíte knihu jednopixelovým fotoaparátem, na jednom pixelu tedy vznikne maximálně tak jednopixelová šedá tečka), klidně jej v editoru zvětšíte na 10 megapixelů, ale pořád to bude mít detail této jedné tečky a text knihy neuvidíte. Sami si to můžete vyzkoušet třeba tak, že si stáhnete tuto malou fotografii dole a na počítači si ji zvětšíte třeba na 12 megapixelů (4000×3000 pixelů). Garantuji vám, že se detaily nezvýší.


Genius G-Shot 510 16MPx rozlišení

16MPx rozlišení, expoziční čas 1/250 s, clona F2,8, citlivost ISO 50, ohnisko 36 mm, klikněte pro zvětšení



Toto je snímek, jehož rozlišení činí 16 megapixelů (nastaveno ve fotoaparátu, tedy bez jakékoli editace). Všimněte si, že je poněkud neostrý a rozpatlaný.


Genius G-Shot 510 8MPx rozlišení

8MPx rozlišení, expoziční čas 1/250 s, clona F2,8, citlivost ISO 50, ohnisko 36 mm, klikněte pro zvětšení



8MPx snímek má sice poloviční rozlišení, ale vypadá o něco ostřeji. Zkusme si to udělat jednodušší a pracujme s 1:1 výřezy.


Genius G-Shot 510 výřez z 16MPx snímku

výřez z 16MPx snímku



Genius G-Shot 510 výřez z 8MPx snímku

výřez z 8Mpx snímku



Tohle jsou 1:1 výřezy. Ze snímku ve větším rozlišení tak těchto 550×400 pixelů logicky vytváří jakoby více přiblížený výřez. Otázkou ale je, zda na výřezu z 16MPx snímku skutečně vidíte více detailů. Očividně jsou jen hrany více zubaté, ale nikde žádný detail navíc. Proto si zkusíme jednoduchý test, který používáme i u testů tiskáren na Svět hardware. Vezmeme 8MPx snímek a ten zvětšíme na 16 MPx. Protože teoreticky je 8MPx méně detailů než 16MPx a softwarovým zvětšením detaily nelze přidat (viz šedá jednopixelová tečka roztažená na vyšší rozlišení je pořád jen šedá tečka), měl by být zvětšený 8MPx snímek méně kvalitní než skutečný 16MPx snímek. Jenže my máme ve fotoaparátu interpolovaný 16MPx snímek (a ne skutečný), a to všechno mění.


Genius G-Shot 510 výřez z 16MPx snímku 2

výřez z 16MPx snímku



Genius G-Shot 510 zvětšený výřez z 8MPx snímku 2

výřez z 8Mpx snímku zvětšeného na 16 MPx v počítači



8MPx snímek, který jsem v počítači zvětšil na vyšší rozlišení, není horší než 16MPx snímek z fotoaparátu (který je také zvětšený, ale fotoaparátem, nikoli počítačem). Tuto zvětšovací operaci, která je z výše uvedených důvodů naprosto k ničemu, si můžete udělat i doma. A klidně i na 100 megapixelů. Důležité je totiž rozlišení senzoru, a to je 8 megapixelů. Cokoli většího než 8 megapixelů je jen naprosto hloupé mrhání kapacitou paměťové karty, pevného disku v počítači a tak dále. Jde jen o to, mít na obale krabice fotoaparátu a na fotoaparátu vyšší číslo. Holt marketing.


Vyvážení bílé a barevné režimy


S vyvážením bílé jsou poněkud problémy. Dobře funguje pouze za slunečného světla, kdy jsou barvy v pořádku, byť nepříliš výrazné. Za zamračeného počasí jsou už snímky hodně studené a chcete-li dobré výsledky, budete muset sáhnout do menu fotoaparátu a nastavovat vyvážení ručně. V lese jsou problémy podobné a v interiérech jsou snímky už vyloženě studené bez barev. Tedy žádné teplé tóny jak je zvykem, ale naopak velmi velmi studené.


automaticky



denní světlo
 

oblačno



osvětlení (žárovka)
 

fluorescentní
 

K dispozici máte ještě 10 barevných efektů. U některých z nich nelze digitálně zoomovat.


normální



ČB
 

sépie



negativ
 

lomo efekt



kresba tužkou
 

červená



zelená
 

modrá

živý



Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen dvojicí AAA mikrotužkových baterií. Použít lze jak klasické alkalické baterie, tak i nabíjecí NiMH články, které vám rozhodně doporučím. Pro samotné focení je výdrž slušná, ale problémem je video a blesk. Zejména focení s bleskem vyžaduje plně nabité baterie. Jak se objeví dvě čárky ze tří na ukazateli stavu baterie, při nabíjení blesku se už fotoaparát dokáže vypnout a prohlásit se za vybitý. Přitom bez blesku klidně můžete fotit ještě mnoho desítek fotografií, ne-li i více než sto. Podobně je to s videosekvencemi. Tam se taky při zpola nabité baterii docela rychle zahlásí, že je fotoaparát vybitý a vypne se.

S alkalickými bateriemi se tak může jevit, že fotoaparát dokáže být vybitý už po několika desítkách fotografií, pokud chcete fotit i s bleskem. Nabíjecí články působí trochu stabilnějším dojmem, přestože mají nižší napětí. S alkalickými bateriemi Energizer Ultra+ jsem byl schopen vyfotit 140 fotografií a natočit 4 minuty videa, což není mnoho. S nabíjecími články Sanyo Eneloop (750 mAh) jsem se dostal lehce nad 200 snímků a 2 minuty videa. Jak již bylo řečeno, s bleskem se bude fotoaparát jevit vybitý už po několika desítkách snímků, ale snímky bez blesku bude fotit ještě hodně dlouho.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.