Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Genius G-Shot 510: vodník za pár korun

2.9.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na test jednoho z nejpopulárnějších kompaktů na českém trhu, extrémně levný outdoorový kompakt Genius G-Shot 510. Ten stojí jen 1200 korun, můžete se s ním ale potápět a vyvádět nejrůznější skopičiny. Jaký je ve skutečnosti?

Nastavení expozice, automatika


S expozicí toho moc nevyvedete. Najdete tu korekci expozice od -2 EV do +2 EV, měření expozice může být středové, vícebodové a bodové. Za slabšího světla má tendenci přepalovat, což zjistíte zejména v lese nebo v interiérech. Pak je výrazná korekce expozice v podstatě nutností. Expoziční čas pochopitelně upravit nelze stejně jako clonu (ta je napevno na F2,8). Můžete si hrát s ISO citlivostí. Automatika začíná na hodnotě ISO 50, ručně ale můžete volit minimálně ISO 100 a maximem je pak ISO 800 (fyzicky je to ale ISO 200, ani expoziční časy se proti ISO 200 nijak nemění). Expoziční časy mají rozsah od 1/4 sekundy do 1/8000 sekundy.


Digitální šum


Nyní se podíváme na problematiku digitálního šumu. Fotoaparát je vybaven zhruba 1/3,1" CMOS snímačem s rozlišením 8 megapixelů.




ISO 100



Už citlivost ISO 100 je hodně rozpitá, barvy se slévají a jsou nevýrazné.




ISO 200





ISO 400





ISO 800



Jak už jsme viděli v kapitole o nočním focení, fotoaparát má maximální citlivost ISO 200. ISO 400 ani ISO 800 nic nezměnily. Expoziční čas byl při testování totožný, jas je totožný, šum je totožný, pouze informace v EXIFu je jiná. Snímek je trochu více hrudkovaný, jinak ale vypadá podobně jako ISO 100.


Genius G-Shot 510 ISO test autíčka

výřezy ze snímků konvertovaných do 12 MPx



Zde na snímcích konvertovaných na rozlišení 12 megapixelů to vidíte. ISO 200 až ISO 800 jsou v podstatě totožné.


ISO 100



ISO 200
 

ISO 400

ISO 800

Znovu se ukázalo, že ISO 200 až ISO 800 měly stejný expoziční čas a na fotoaparátu tak nelze ve skutečnosti zvolit vyšší citlivost než ISO 200. Při ISO 100 dochází k výraznému rozmazávání kresby, je vidět i nepříjemné doostřování. Vyšší citlivost přidává vyšší hrudkování. Podíváme se i na snímek zkonvertovaný na standardizované rozlišení 12 megapixelů.


Genius G-Shot 510 ISO test zajíc

výřezy ze snímků konvertovaných do 12 MPx



Kresba je pochopitelně ještě o něco horší než v nativním rozlišení 8 megapixelů. Rozpíjí se.


Měření rychlosti


Rychlost fotoaparátu jsme otestovali s microSDHC kartou od Samsungu rychlostní třídy Class 6. Měla by tedy nabízet zápis s rychlostí minimálně 6 MB/s.
  • První snímek - 3,9 sekundy
  • Prodleva spouště - 0,85 sekundy
  • Prodleva mezi snímky - 2,3 sekundy
  • Prodleva mezi snímky s bleskem - cca 10 sekund

Víc testů už ani provést nelze, sekvenční snímání tu nenajdete a nelze změřit ani rychlost ostření, protože objektiv je zaostřen pevně. Jak je vidět, na náběh přístroje si počkáte zhruba 4 sekundy, což je docela dlouho. Prodleva spouště 0,85 sekundy je opravdu extrémní, zejména uvážíme-li to, že objektiv nemusí ostřit. Blesk se nabíjí deset sekund, což je doslova věčnost.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.