Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Genius G-Shot 510: vodník za pár korun

2.9.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na test jednoho z nejpopulárnějších kompaktů na českém trhu, extrémně levný outdoorový kompakt Genius G-Shot 510. Ten stojí jen 1200 korun, můžete se s ním ale potápět a vyvádět nejrůznější skopičiny. Jaký je ve skutečnosti?
Test jednoho z nejlevnějších fotoaparátů na trhu máme za sebou. Genius G-Shot 510 je však při extrémně nízké ceně navíc dokonce voděodolný, díky čemuž je u nás tak populární. Mít vodotěsný fotoaparát za 1200 korun je nabídka, která nemálo lidí zaujme. Co jim fotoaparát může nabídnout, to jsme se dozvěděli v našem testu. Přístroj je ale také rozhodně nutno hodnotit vzhledem k jeho cenové kategorii. Vzhledem k ceně totiž nepřekvapí, že se opravdu všude šetřilo a moderní technologie jsou zapovězeny. O focení se tak stará 8MPx snímač z levnějšího mobilního telefonu a bohužel tomu odpovídá i kvalita snímků. Fotografie jsou vyloženě fotomobilové, tedy často trpí na přepaly, vyšší šum a odšumování, automatika expozice i vyvážení bílé by mohla být lepší a občas je vhodné to vzít do vlastních rukou.

Pokud má ale fotoaparát někde opravdu vážný problém, je jím LCD displej. U fotoaparátu určeného zejména na slunné pláže bych skutečně i při velmi nízké ceně čekal, že výrobce použije displej, který bude na slunci alespoň trochu vidět. Viditelnost tohoto displeje je za silnějšího světla hodně blízká nule a i za zamračeného počasí to není žádný zázrak. Zajímavostí tak pro některé může být alespoň druhý displej vepředu pro dnes tak oblíbené "selfie". Osobně bych uvítal, kdyby místo druhého displeje byl použit lepší displej vzadu, byť by byl jen jediný.


Genius G-Shot 510 hodnocení


Objektiv bez optického zoomu má dvě možná zaostření. Makro na něco přes 10 cm (a zvládne i rozmazat pozadí!) a naopak hyperfokální zaostření, kdy vše od cca 70 cm dál je ostré. Přepíná se páčkou, žádné automatické ostření tu tedy není. Videosekvence bohužel mají dnes už "zapomenuté" VGA rozlišení 640×480 pixelů a nevalnou kvalitu. Navíc hodně žerou baterie, což platí i pro blesk. Lépe řečeno, pro funkci videa a blesku je nutné mít dobře nabité baterie, jinak fotoaparát zahlásí vybití baterií (přestože s nimi ještě můžete vyfotit mnoho a mnoho desítek fotografií bez blesku - samotná výdrž pro focení bez blesku je na svou kategorii přiměřená). Blesk se nicméně nabíjí 10 sekund a stejně tak nepříjemná je prodleva spouště s délkou téměř jedné sekundy. To je s podivem, uvážíme-li, že fotoaparát nemá žádné zaostřování, které by zdržovalo.

Fotoaparátu moc nesvědčí protisvětlo a ani noční snímky, ale ty přeci jen nejsou primárním účelem přístroje. Tím je focení ve vodě, a to až na velmi dlouhé prodlevy spouště zvládá. Objektiv příjemně překvapí dobrou ostrostí až do rohů, minimální vinětací (tmavé rohy), v podstatě žádnou chromatickou aberací (barevné, obvykle namodralé hrany tu v podstatě nejsou) a zkreslení je rovněž v normě.

Celkově tak fotoaparát plně odpovídá své ceně. Za 12 stovek jednoduše nemůžete čekat žádné zázraky. Ideální je tento fotoaparát zejména pro děti na dovádění. Vydrží nějaké to nešetrné zacházení, mohou s ním do bazénu a stačí jim vysvětlit, kde se mačká spoušť a že musí počkat, až se obrázek ukáže na displeji. Na serióznější práci nad i pod vodou to ale opravdu není, to už musíte do jiné cenové kategorie v násobcích ceny tohoto fotoaparátu. Další možností jsou levné odolné smartphony s podobnou kvalitou obrazu, kde dostanete navíc ještě mobilní telefon v jednom zařízení (ale pochopitelně ne až za tak nízkou cenu).


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Děti na dovádění v bazénu a podobně


Plusy


+ Velmi nízká cena

+ Vodotěsnost
+ Druhý displej pro selfie


Minusy


- Takřka nulová pozorovatelnost displeje na slunci
- Slabší automatika a nízká kvalita snímků
- Pouze VGA videosekvence
- Slabá výdrž s bleskem a jeho dlouhé nabíjení
- Velmi dlouhá prodleva spouště

 
Za zapůjčení fotoaparátu Genius G-Shot 510 děkujeme HALshop.cz.

 

Cena v době testování: cca 1 200 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Genius G-Shot 510?
V anketě šlo hlasovat od 2.9.2014 do 1.9.2015. Počet hlasujících: 13
Výborný8 %
Průměrný0 %
Špatný92 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.