Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Gigabyte Aero 16 XE5: s panelem AMOLED nejen na práci

1.2.2023, Milan Šurkala, recenze
Gigabyte Aero 16 XE5: s panelem AMOLED nejen na práci
Na trhu s notebooky pro profesionály figuruje už i značka Gigabyte. Ta nabízí model Aero 16 XE5, který disponuje 16" panelem AMOLED s certifikací Pantone. Čekat tak můžeme výborný kontrast i přesné barvy. Nechybí ale ani výkonný hardware.
Dnes jsme otestovali profesionální notebook Gigabyte Aero 16 XE5, který je určen zejména pro tvůrce obsahu. Míří tak na práci s fotografiemi, videem, zajímavý může být i pro programátory, i když mu chybí numerická klávesnice. Jde o velmi výkonný notebook se 14jádrovým procesorem Intel Core 12. generace a nejúspornější variantou GeForce RTX 3070 Ti. Díky tomu zvládá práci v náročných aplikacích bez větších potíží, hodně pomůže výkonné GPU pro akceleraci některých algoritmů jak u fotografií, tak u videa. Zamrzí 16GB paměť RAM, kde bych u notebooku této třídy čekal přece jen více.
 
Hlavním lákadlem je jednoznačně displej. Máme tady famózní 16" displej AMOLED s rozlišením 4K a poměrem stran 16:10. Má tak více místa na výšku, což ocení nejeden tvůrce. Dosahuje velmi vysokého kontrastu, na druhou stranu to Gigabyte nijak nepřehání a je si vědom toho, pro koho je notebook určen. Černá je černá, barvy nejsou přehnaně saturované a máme tu např. režim sRGB i kalibraci barev a certifikaci od Pantone. Monitor dosahuje poměrně vysokého jasu (byť ne rekordního) a netrpí na změny jasu podle zastoupení bílé plochy, což je typická bolístka nejednoho monitoru AMOLED. Pokud si díky výkonnému hardwaru děláte zálusk i na hraní her, notebook přinese slušný výkon, ale displej je zde naopak tím, co přístroj brzdí v rozletu. Max. frekvence je jen 60 Hz a chybí zda hardwarové VRR.
 
Gigabyte Aero 16 XE5 Hodnocení
 
Líbilo se mi zpracování, design je sice na mně trochu moc technický a hranatý, ale ostatním lidem se hodně líbil. Notebook váží 2,3 kg, což je tak akorát. Stinnou stránkou jsou jednoznačně porty. V podstatě tu máme tři USB-C (resp. jeden USB-C a dva Thunderbolt 4) a audio jack. Proč u notebooku pro tvůrce chybí čtečka paměťových karet, to je mi záhadou. Gigabyte sice dodává i redukci, která přidá porty USB-A, RJ-45, HDMI a DP, nicméně tady si myslím, že to opravdu mohlo být lepší a mít alespoň některé tyto porty na notebooku.
 
Pokud jde o spotřebu a teplotu, notebook je v některých režimech schopný i částečně pasivního provozu. V zátěži ale spotřeba leze nahoru, u her a práci s videem se snadno podíváte přes 170 W a v některých případech, kdy vytížíte CPU i GPU na maximum, se lze podívat i někam ke 220 W. Počítejte tak s tím, že s sebou budete tahat půlkilový 230W síťový adaptér. Výdrž na akumulátor totiž není oslňující. I když má velkou 99Wh baterku, při nenáročné práci ve Windows vydrží jen přes 3 hodiny. Při úpravě fotek se nedostanete přes dvě, přičemž si zaručeně všimnete nižšího výkonu ve srovnání se situací, kdy jste připojeni do elektrické sítě. Co se týče teplot, není to zlé, mohlo to být lepší. Ve Windows bude notebook vlažný až mírně teplý podle nastavení ventilátorů, při větším zatížení je už dost teplý. Ale zažil jsem i notebooky, které pálily více a zde bych řekl, že Aero 16 XE5 patří spíše k tomu lepšímu (můj někdejší DTR notebook s 35W Intelem a 23W Nvidií byl rozhodně hlučnější a pálivější).
 
Zatímco displej je vynikající, ozvučení sice splňuje DTS:X a reproduktory umí hrát překvapivě hlasitě, samotný zvuk je ale spíše nevýrazný, bez života a hloubky. Webkamera je vyloženě podprůměrná, obraz je jen v HD rozlišení a hodně rozmytý.
 
Ve výsledku jde o solidní notebook, který dost dobře cílí na svou skupinu, tedy tvůrce obsahu, a je jedno, zda jde o statický obraz nebo video, případně může zaujmout i programátory (zejména při práci na algoritmech využívajících Nvidia CUDA). Za velký neduh považuji absenci čtečky paměťových karet, který bude cílové skupině asi dost vadit. Jinak potěší solidním výkonem a perfektním displejem.
 
 

Notebook je vhodný pro:

 
1. Pro barevně kritickou práci (fotografie i video)
2. Programátory díky vysokému rozlišení (i na výšku)
 
 

Plusy

 
+ Excelentní displej AMOLED pro tvůrce (rozlišení 4K, poměr 16:10, Pantone kalibrace z výroby)
+ Velmi slušný výkon
+ Extrémně rychlá SSD s celkovou kapacitou 2 TB
+ Velmi dobré zpracování, kvalitní konstrukce
 
 

Minusy

 
- Slabá nabídka portů (chybí čtečka paměťových karet, bez adaptéru chybí i HDMI, DP, RJ-45 nebo USB-A)
- Nízká výdrž na baterii (a obrovský těžký síťový adaptér)
- Pouze 16 GB RAM
- Podprůměrná webkamera
- Hráče nepotěší jen 60 Hz a absence VRR
 
 
Za zapůjčení notebooku Gigabyte Aero 16 XE5 děkujeme Gigabyte.


 
 
Cena v době testování: cca 62 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.