Diskuze k článku: Helios 135mm F2.8 (M42)
27.2.2014, Milan Šurkala, recenze

Pokračujeme v testech starých manuálních objektivů a dnes se podíváme na objektiv, který se dá sehnat za poměrně nízké částky, přestože je velmi vzácný. Jedná se o pevný 135mm Helios se světelností F2,8 pro patici M42.

reklama
Děkuji za recenzi | od: Juraj_K  2.3.201410:37
Oceňuji zahrnutí recenze tohoto objektivu, určitě pokračujte.
Navrhuji zkoušet na FF. JK
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Děkuji za recenzi | od: Milan Šurkala  2.3.201418:35
Na FF se tyto objektivy určitě testovat nebudou. Za prvé se mi nechce kupovat Sony A7­/A7R za 40 tisíc, což je jediné FF CSC, které se dá použít ­(na FF DSLR mohou být kvůli dlouhé flange distance s některými objektivy problémy a ostatně FF DSLR ani nemám k dispozici­). Za druhé toto je ­"seriál­" určený zejména pro ty, kteří chtějí nákupem starších objektivů ušetřit nebo zkoušet zajímavosti a ti zpravidla mívají APS­-C a 4­/3­" CSC fotoaparáty. Takže v dohledné době FF určitě ne.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Re: Děkuji za recenzi | od: josefbocek  3.3.201416:59
Určitě pokračujte, výborné recenze, ze své zkušenosti mohu říct, že Pentacon 50­/1,8 nemá vůbec špatné MC vrstvy a výsledky jsou dobré, pak se mi ještě osvědčil Flectogon 20­/4, ten je bez MC a přesto funguje dobře a Pancolar 50­/1,8, momentálně zkouším tessar. Vše na FF. Problémem jsou redukce, ne každá zvládá ostření na nekonečno. Zajímalo by mne, jestli by kvalitu u některých objektivů bez MC mohl ovlivnit kvalitní UV filtr s mc vrstvami, třeba hoya.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Děkuji za recenzi | od: Juraj_K  3.3.201419:45
Děkuji za odpověď a vysvětlení, je to logické. JK
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
bokeh monster a lamely | od: josefbocek  27.2.201414:10
Jedinej ­"bokeh monster­" je STF a co se týče počtu lamel, tak mám ten pocit, že je to podobný jako se vším v dnešní době. Moje stará 135 vyrobená někdy po roce 50 jich má 15 a nebyla jediná. Málo lamel měly levný srágory.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
Re: bokeh monster a lamely | od: Doom  27.2.201415:00
a co tím chtěl básník říci?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: bokeh monster a lamely | od: jiri.sefrna  27.2.201415:22
Pepo, nemotej hruška s jablkama, 135mm STF od Minolty jsem měl, skvělý sklo, ale nemá lepší bokeh, než ostatní, účel STF není lepší bokeh, ale díky dvěma clonám má super vlastnost i při plné díře mít velkou hloubku ostrosti zaostřeného objektu, prostě u portrétu byla hlava celá v HO, zatímco pozadí bylo celé mimo HO a rozmazané tak moc, jaká byla nastavená clona na prvním clonovém otvoru, ten začínal na F2,8, druhý vnitřní, pokud si dobře vzpomínám, byl od F4,5. Zmiňovaný Tair 11A má 20 lamel a bokeh lepší, než má STF
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: bokeh monster a lamely | od: xvasek  27.2.201419:24
Jsem se chtěl zetat: jsem divný, když se mi často líbí bokeh i od ostrých šestiúhelníků, nebo jestli jsou i jiní podobně postižení? :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: bokeh monster a lamely | od: smARTin  28.2.201410:12
Asi tym chcel povedat to, ze cim viac lamel clony, tym lepsi vysledok. Ja to mam potvrdene. Porovnaval som Heliosa 58mm­/f2 a Carl Zeiss Jena Biotar T 58mm­/f2. Jena s 12imi lamelami mala lepsi bokeh aj sestuholnikove hviezdicky vyraznejsie a jasne oproti mojmu tusim len 6 lamelovemu Heliosu. Helios 135 ma len 8 lamel oproti zrejme lepsim sklam co maju lamel viac.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
CSC vs. DSLR | od: smARTin  27.2.20148:53
Takze ako som si myslel. Na CSC systemoch ma sklo aspon vacsi rozsah ostrenia. Na DSLR ­(D90­) pouzivam dva adaptery. Jeden s optickym clenom ­(moznost ostrenia do nekonecna­) a jeden bez sosovky ­(ostrenie tak do troch metrov­). Na plnej diere je pri APS­-C objektiv strase makky s mliecnym bokehom. Na FF ho este chcem otestovat. Konecne zacinaju byt dlhsie dni a viac svetla.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: CSC vs. DSLR | od: jiri.sefrna  27.2.20149:21
Vidíš, na všech normálních DSLR ostří v celém rozsahu, tedy i na nekonečno, jen na Nikonu ne :­-­) To je jen popíchnutí v legraci, žádnej flame. To je prostě problém jen Nikonu, ne všeobecně DSLR, max. se stává u FF Canon, že některý širší skla při nekonečnu zalézají moc dovnitř a pak o ně chytá zrcátko, ale to se dá v pohodě vyřešit focením v LV režimu, tak to zaostření na nekonečno nebrání. Navíc LV je jediný způsob, jak lze správně s MF sklem zaostřit, přes hledáček to přesně u digitálu nejde a žádná klínová matnice nepomůže, zrcátko je totiž nastavený správně vůci AF senzorům pod ním a ne na matnici, jak to bylo na starých MF SLR. Není to velký rozdíl, ale u světelných skel je to rozhodující odchylka a správně zaostřit je spíše dílem náhody. Stejně tak k ničemu jsou adaptéry s čipem potvrzujícím ostření, ani to nefunguje a je to tím, že dráha, po kterou čip indikuje správné zaostření je moc dlouhá a na obou koncích je to už mimo správné zaostření, takže u vyšších clon v pohodě, na F2,8 a světelnější většinou už mimo. V Live Veiw ostříme přímo na čip a tak neexistuje možnost špatně zaostřit, navíc je tam možnost zvětšení náhledu a u klasické DSLR je výborná na MF používat zvětšovací lupu na LCD původně pro video ostření. Tady mají výhodu EVF jak u CSC, tak SLT Sony.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: CSC vs. DSLR | od: bedo.  27.2.20149:38
Nikon je vďaka najväčšej vzdialenosti bajonet­-snímač najhorší systém, čo sa adaptácie objektívov týka. Najlepšie sú CSC, na tie ide nasadiť hádam úplne všetko ­(prípadne často idú CSC samotné nasadiť na nejaký objektív­)... :­)

http:­/­/www.graphics.cornell.edu­/~westin­/misc­/mounts­-by­-register.html
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Orestor | od: Doom  27.2.20148:31
Milane, díky za další pěknou recenzi vintage objektivu. A rovnou se i zeptám, když jsi zmínil objektivy přezdívané Bokeh monster, měl bys zájem udělat recenzi Orestoru 135­/2,8? Jeden se u mě zabydlel a na recenzi bych ho půjčil. používám ho na Pentaxu K­-5 II a s pentaxím ­"trap focusem­" je to ultimátní hračka, ten bokeh je opravdu naprosto luxusní.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
TAIR 11A | od: jiri.sefrna  27.2.20148:19
Milane, TAIR sice stojí až 2x tolik, ale je to nesrovnatelně lepší sklo, dle mého naprosto nejlepší 135­/2,8 co jsem měl v ruce, bokeh má neskutečnej a ostrost úžasná a já blbec ho prodal :­-­( Tenhle Heios mi nepřijde nijak lepší, než Pentacon 135­/2,8, ten je za pár stovek v 6 lamelové verzi a s 15 lamelovou clonou, tzv. Bokeh monster je za stejnou cenu jako tento Helios

Pár fotek z Taira 11A v plným rozlišení s nastavením clony v názvu jsem pověsil sem:

http:­/­/fotosefrna.zonerama.com­/Album­/274700
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: TAIR 11A | od: jiri.sefrna  27.2.20148:36
A mimochodem, koukal jsem na ty fotky co tady máš v RAWu a to sklo je hodně mizerný. Je spousta velmi povedených sklíček na M42, ale tohle mezi ně nepatří. Výborný z těch levných je třeba Pentacon 30­/3,5, klasickej Helios 58­/2 známý svým kroužkovým bokehem jako má vyhlášený Trioplan a mnoho dalších sklíček. Nejsem odborník na M42, ale je jich dost. jako počin je takováto recenze super. Na netu je spousta střípků, ale alespoň krátká recenze není a tvé jsou velmi dobré, takže člověku hodně napoví. Některá skla mám osobně, některá mají kamarádi, mohu ti některá k recenzi poslat. Momentálně vím o tom 58­/2, Pentaconu 30­/3,5 a asi i o Tairu. Ozvu se a domluvíme se.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: TAIR 11A | od: Doom  27.2.20149:42
Helios 58­/2 už Milan proklepl, odkaz je tuším i v této recenzi :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: TAIR 11A | od: Milan Šurkala  27.2.201412:07
Uvidíme :­-­) Zatím mám doma ještě objektivy, se kterými se dá hrát ­(asi něco kolem desíti pro M42, M39 i OM­) a postupně se tu budou objevovat. Každopádně důraz budeme stále dávat na nové produkty a tyto starší objektivy budou vycházet jen občas jako příjemné zpestření.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: TAIR 11A | od: xvasek  27.2.201412:07
Mohla by být nějaká multirecenze ­"best od M42­" ­- nebo klidně i jiné mounty, já mám MFT, tam zredukuju všechno. :­-­) Tady tato recenze mi přijde určitě pěkná ­(přečetl jsem celou­), ale možná až zbytečně moc podrobná.

Já bych klidně zapůjčil pro vědecký výzkum Vivitar 28­/F2.8 pro Pentax PK ­- mírně rozbitý, clona funguje jenom do cca F8.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: TAIR 11A | od: Milan Šurkala  27.2.201412:17
Jo, tohle byl jeden z důvodů, proč jsem chtěl hledáčkové CSC a ne DSLR :­-­) Už mám redukce na M42, M39 a OM, uvažuju teď o rozšíření na Canon FD kvůli 50mm F3,5 makru. Vivitar uvidíme, nějaký mám doma, ale tuším že to není 28mm, ale 35mm. Nejsem si teď na sto procent jist.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: TAIR 11A | od: bedo.  28.2.201411:25
Ono ide aj o to, že nijaké ­"best of­" nie je, každý objektív nejako kreslí a ide o to, ako sa trafí do zámerov fotografa ­- inak povedané, objektív, ktorý je pre jedného nepoužiteľný, môže byť pre iného ­(a daný zámer­) ideálny. Pokiaľ si myslel na to, aby sa z veľkého zoznamu vybralo niekoľko objektívov, ktoré sú nejakým spôsobom výnimočné, tak to potom áno, to by zaujímalo aj mňa.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: TAIR 11A | od: xvasek  28.2.201416:46
Jasně že nedělat celkový seznam všeho, co se kdy vyrobilo a pak to nějak složitě hodnotit, ale spíš se podívat na nějaké kategorie, z nich vytipovat dostupné a zajímavé kousky a ty pak po skupinkách recenzovat. Myslím, že by bylo pěkné udělat padesátky ­(+ 55 a 58­), pak druhé srovnání pod padesát ­(tzn. hlavně 28 + 35­) a pak třetí 60 ­- 100. No a pak možná i ty 135mm a ještě ­"všechno delší­". Hodně zajímavé by bylo přibrat ještě do každé skupinky nějaký modernější kousek.

Recenze tady těch Heliosů jsou sice super, ale člověk tak nějak nemá srovnání. Je lepší Helios­-44M nebo Pentax­-M 50 f­/1.7, nebo třeba současný plasťáček Canon EF 50mm f­/1.8 II?

Nemyslím, že by to musela být komplet recenze včetně cca třiceti fotek z každého jednoho kousku, jako dělá Milan normálně, spíš vzít každým jenom standardní scény a čtyři ­- pět fotek navíc ­- co mu jde dobře a co špatně.

U nového objektivu v hodnotě výplaty se člověk chce hodně podívat, co to umí, ale tady u těch starých kousků není problém si něco koupit jenom tak pro radost a kdyžtak to za měsíc zase nechat jít dál.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
 
Nový komentář k článku

Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.
Pro diskuzi na jiné téma navštivte naše FÓRUM.